За втори път – ограбване и подпалване на жилища в Палмира

Правителствените сили и милиции започнаха в четвъртък, 9 март, обширна кампания за ограбване и подпалване на жилища на цивилни след падането на град Палмира под властта на правителството.

Активистът Халед ал-Хомси от „Палмира Монитор“ съобщава на „Всички за Сирия“, че мародери без официална униформа или отличителните знаци на милициите, подкрепяни от правителството, са извършили операция за ограбване на жилищата в близост до районния клон на военна полиция, след което са подпалили някои от тях. Същите методи са били използвани и в жилищните квартали в близост до Джамията „Аби Зар ал-Гафари“ в района „Ал-Джамия ал-Гарбия“ в града.

Той добавя, че тези операции се извършват с ясно определена цел – плячкосване на имуществото на жителите и разрушаване на жилищата им. Също така тези мерки отправят и послание до жителите на града, че „това ще се случи с всеки, който не подкрепя правителството, дори да се намира в дома си и в родината си“.

Ал-Хомси изтъква, че тези мародери са били придружавани от някои жители на града, известни с подкрепата си към правителството и доброволното си участието в предишни операции в Палмира и в околностите. Тези „доброволци“ са известни сред жителите на Палмира с лоша слава и недостойни постъпки. С извършването на подобни операции правителството целенасочено и системно се стреми да разпали вражда между жителите на града.

Той отбелязва, че в голямата си част палежите са вандалски и разрушителни. Много от подпалените жилища са почти изцяло унищожени, дори тези, които не са били засегнати от обстрела на сирийските или руските военни преди падането на Палмира под тяхна власт. Правителствените военни под прикритие използват специализирани леснозапалими химически вещества за операциите. Тези вещества разрушават цимент, дърво, мебели и основите на сгради. Опожарените жилища се превръщат в негодни за живеене и няма никаква надежда за възстановяването им.

Халед ал-Хомси посочва, че шиитските бойци и правителствените сили и съюзници са опожарили стотици домове от завладяването на града през март 2016 г. след извършени мащабни грабежи на тези жилища. Мебелите и цялата покъщнина се транспортират до градове под влияние на правителството, след което биват разпродавани на местните пазари. Някои милиции предпочитат да си присвоят определени домове в районите „ал-Джамия ал-Гарбия“ и в района на вилната зона на Палмира, където се настаняват заедно със семействата си. Други къщи са превърнати във военни щабове, общежития или жилища на военни предводители. На завръщащите се в града разселени жители е било забранено да се приближават до тези къщи и околните райони.

Според статистика, предоставена от ал-Хомси, близо 80% от жителите са напуснали града преди повече от година и половина и са се заселили в северните райони на Сирия, които са под влиянието на революционерите, или в районите, контролирани от групировката ИД. Голяма част от тези разселени лица се насочили към Турция, Йордания, европейските държави или бежанските лагери на границите. Днес едва 10% от жителите на Палмира пребивават в районите под влиянието на правителството – Хомс и Дамаск. Някои дори подкрепят правителството. Това се дължи на факта, че повечето от тях са бивши служители в правителствени институции, по мнението на ал-Хомси.

Материалът е превод на статия от електронното сирийско издание all4syria.info

Публикувано на 17 Март 2017 в 11:59 часа от
Нора Муса Шехаби


Ключови думи:Сирия, Палмира, мародери, грабежи, опожаряване, Асад, правителствени сили

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас