Вътрешнополитическа ситуация в Украйна през май 2020 г.

През месеца правителството се съсредоточи върху плавното преминаване на страната от карантина към нормално състояние. Съответно вниманието на Кабинета на министрите постепенно премина от борбата срещу епидемията към борбата с икономическата криза. Всички политически решения в това отношение бяха взети в Офиса на президента, а Кабинетът на министрите подготвяше проекти на решения и се ангажираше с тяхното изпълнение.

Недоволството от продължилите почти 2 месеца строги карантинни мерки намериха израз в масови протести на много места в страната. Предприемачи и фермери в Киев, Лвов, Днепропетровск и др. поискаха облекчаване на карантинните мерки и отваряне на пазарите и търговските обекти. На 01.05 кметът на Черкас Бондаренко открито подкрепи съгражданите си и обяви облекчаване на карантинните ограничения. С това бе дадена възможност за възобновяване на работата на магазини за нехранителни продукти, работилници за ремонт и услуги, фризьорски и козметични салони, пазари, щандове за селскостопански продукти и цветя, градини на ресторанти. Други кметове на големи градове подкрепиха кмета на Черкас и се присъединиха към инициативата му (Лвов, Ивано-Франковск и др.).

На 04.05 Кабинетът на министрите на Украйна прие решение за премахване от 11 май на редица ограничения, свързани с коронавирусната епидемия и удължи карантината до 22 май 2020 г. С това решение, от 11.05 се отвориха паркове, площади, зони за отдих, салони за красота, търговски обекти за нехранителни продукти, заведения за обществено хранене, откритите зони на кафенета и ресторанти, музеи, библиотеки и др. Министерството на образованието на Украйна съобщи, че учебната година в украинските училища ще приключи дистанционно до 01.06.

Ръководителят на Офиса на президента Андрей Ермак заяви на 04.05, че очаква укрепването на състава на украинската делегация в Минск да доведе до реципрочни действия от руска страна и повиши ефективността на преговорите. Според Ермак Офисът на президента на Украйна ще работи за постигане на мир в Донбас до края на годината. Ако не може да се реализира целта в определения срок ще бъде приложен „план Б“. Властите искат да проведат местни избори през октомври, включително на територията на ОРДЛО, но „не под дулото на автоматите”. Според Ермак първо трябва да се постигне контрол над границата, евентуално съвместно с международните институции, след което да се организират и изборите.

Президентът Зеленский предупреди на 04.05, че предприетите действия по осъществяването на медицинската реформа в страната освен положителен ефект, крие и сериозни рискове за здравната система. Според него новият механизъм за финансиране може да доведе до съкращаването на 50 000 медици и закриване на 332 болници. Освен това почти 1000 болници ще получат значително по-малко средства отколкото са получили през миналата година.

По време на брифинг на 05.05 министърът на здравеопазването Максим Степанов заяви, че още през тази година работната заплата на медицинските работници трябва да бъде повишена с 50%. За целта ще бъдат необходими 11 млрд. гривни, с които да бъде увеличен размерът на трудовото възнаграждение за 435 хил. медицински работници. Степанов заяви, че първо ще обсъди въпроса с правителството, след което ще бъдат направени предложения за промяна на държавния бюджет.

Министър-председателят Денис Шмигал заяви на 06.05, че медицинската реформа продължава да се осъществява независимо от ситуацията с разпространението на КОВИД-19. Той изрази мнение, че сегашната обстановка показва реалните потребности на медицинската система и ще позволи да се осигури реална защита на правата на медицинските работници.

Върховната рада прие на 13.05 на второ четене т. нар. антиколомойски закон, който предвижда забраната за връщане на собствеността на национализираните банки от предишните собственици. В подкрепа на законопроекта гласуваха 270 народни представители след като президентът Зеленский направи обръщение пред депутатите и подчерта важността на закона за защитата на украинската икономика. Очаква се законът да подобри регулирането на банките, по-специално, като предостави на Националната банка необходимите инструменти за влияние в тази област.

В Киев на 13.05 се проведе протест на автопревозвачите, които настояват правителството да им разреши извършването на вътрешен и международен транспорт. В протеста се включиха повече от петдесет автобуса които блокираха централната част на Киев. В отговор премиерът Денис Шмигал заяви, че планират да възобновят транспорта като трети етап от разхлабването на карантинните мерки.

На 20.05 Върховната рада ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи, която гарантира правото на достъп при поискване до официални документи, регламентира ограниченията за прилагането на това право и определя процедурата за достъп до официални документи.

Кабинетът на министрите на Украйна обяви възобновяване на  експлоатацията на 66 контролно-пропускателни пункта на границата с Европейския съюз и Молдова. Според министъра на вътрешните работи Арсен Аваков контролните пунктове на границата с Русия и Беларус ще останат затворени поради епидемиологичната ситуация. Правителството одобри поредното смегчаване на карантинните мерки от 22.05, когато беше обявена втората фаза на отслабване на карантината. Транспортът, хотелите и спортните площадки възобновиха работа, както и църковните служби. Продължават да се прилагат някои ограничителни мерки. От 25.05 започна работа метрото в Киев, Харков и Днепропетровск и отвориха детските градини. Междуградският транспорт най-вероятно ще заработи в началото на юни, ако има благоприятна епидемична ситуация. Правителството ще обсъди въпроса за летищата и възобновяването на полетите след 15.06, когато въздушните превозвачи ще започнат да оперират.

По време на пресконференцията (20.05) на президента на Украйна Владимир Зеленский във връзка с годишнината от всътпването му в длъжност той заяви, че отдавна не е общувал с Владимир Путин, което отдаде на пандемията от COVID-19, но декларира, че веднага след завършването на карантината трябва да бъде проведена среща в нормандския формат. Зеленский подчерта, че Украйна трябва да разговаря и води преговори с Русия, изразявайки готовност за участие във всички възможни формати. Отговаряйки на въпроса за назначаването на приятели на ръководни длъжности, украйнският президент заяви, че не може да намери много хора, които биха били едновременно професионални и чисти. Той увери, че програмата за изграждане на инфраструктура ще продължи, въпреки пандемията и икономическата криза. Според него броят на пътищата, които ще бъдат изградени през 2020 г., е увеличен почти девет пъти. По отношение на предстоящия местен вот заяви, че ще подкрепи кандидата от собствената си партия "Слуга на народа" при изборите за кмет на Киев. Зеленский съобщи, че ръководителят на украинската делегация в Тристранната контактна група в Минск Леонид Кучма е поискал да прехвърли правомощията си на Алексей Резников, който е първият му заместник на групата. Украинският президент заяви, че ще "помисли" за втори мандат. Квалифицира първият етап от медицинската реформа като добър, но втория определи като неправилен и настоя да бъде преразгледан. Зеленский заяви, че се е съгласил с Меджлиса на кримскотатарския народ да създаде група експерти, която да разработи изменения в Конституцията на Украйна относно правата на кримските татари.

На 23.05 около офиса на съпредседателя на партия „Опозиционна платформа – За живот“ Виктор Медведчук беше проведена протестна акция от членове на Национален корпус. По време на мероприятието са били задържани няколко активисти, които са хвърляли фойерверки и димки.

На 27.05 Кабинетът на министрите на Украйна одобри дългосрочни планове за формиране на териториалните общини в области Запорожие, Лвов и Одеса, като по този начин вече всички области имат утвърдени от правителството програми. Според министър-председателя Денис Шмигал с това приключва важен етап от реформата на децентрализация и се полагат основите на бъдещите териториални общини. Съгласно одобрения план в Одеска област ще бъдат създадени 92 ОТО, от които в Арцизски район – 3 ОТО, Белгород-Днестровски район- 6 ОТО, Болградски район – 5 ОТО, Измаилски район – 3 ОТО, Килийски район – 2 ОТО, Ренински район – 1 ОТО, Саратски район – 5 ОТО, Тарутинский район – 2 ОТО и Татарбунарский район – 4 ОТО. В Болградски район ще бъдат създадени:

- Болградска ОТО - град Болград, Зализничное, Табаки, Виноградовка, Оксамитное и Владичени;

- Кубейска ОТО – Кубея, Ореховка и Виноградное;

- Огородненска ОТО – Огородное, Александровка, Нови Троян и Дмитровка;

- Василевская ОТО – Василевска, Каракурт, Банновка, Голица и Калчева;

- Криничненска ОТО – Криничное и Новоезерное от състава на Измаилски район.

Решението на правителството предизвика известно напрежение сред представителите на българското малцинство в Украйна, които понастоящем се разделиха на подкрепящи и противници на реформата. Декларацията на НС на РБ по повод на административно-териториалната реформа също не беше възприета еднозначно от представителите на нашето малцинство. Официалните власти в Киев излезнаха с протестно изявление.

Според данни от социологическо проучване на агенция КМИС електоралната подкрепа за политическите партии е: 31,2% - „Слуга на народа”, 17,4% - „Опозиционна платформа - За живота”, 14,8% - „Европейска солидарност” и 8,9% - „Отечество”.

На 27.05 на заседание на Кабинета на министрите на Украйна беше одобрена Програмата за стимулиране на икономиката за преодоляване на последствията от епидемията COVID-19 с условието за нейното приключване. Министърът на икономическото развитие, търговията и земеделието Игор Петрашко заяви, че програмата за икономическо стимулиране съдържа над 230 конкретни дейности. Положението с основната програма за дейността на правителството, която беше внесена в парламента, обаче не е особено ясно. До средата на май повече от половината (12 от 23) парламентарни комисии изпратиха правителствената програма за преразглеждане. И въпреки че въпросът за одобряването на правителствената програма е включен в дневния ред на Върховната Рада за юни, вероятността програмата на дейностите на Кабинета на министрите да бъде изпратена за преразглеждане е много голяма. Парламентаристите критикуват правителствената програма за абстрактност и декларативност. Започнаха да се появяват структурни различия между правителството на Денис Шмигал и неговия предшественик, кабинета, начело с Алексей Гончарук. Когато беше създадено предишното правителство, редица министерства се обединиха, докато сегашното правителство започна обратния процес. На 27.05 Министерският съвет преименува Министерството на енергетиката и опазването на околната среда в Министерство на енергетиката и реши да създаде отделно Министерство на опазването на околната среда и природните ресурси. Плановете на правителството включват отделяне на селскостопанския сектор от Министерството на икономиката в отделно министерство и евентуално създаване на Министерство на индустриалната политика и държавните отбранителни поръчки. В този случай се потвърждава една от дългогодишните закономерности на организацията на работа на Кабинета на министрите на Украйна, особен структурен цикъл на нейното функциониране е периодично намаляване на броя на министерствата и ведомствата (с едновременното им обединяване и усилване), а след това връщане към първоначалната индустриална специализация на правителствените ведомства. Този цикъл се повтаряше при всички президенти на Украйна. По правило с началото на управлението на новия лидер на страната под лозунгите за борба с бюрокрацията и намаляване на правителствените разходи се наблюдава намаляване на броя на министерствата. След известно време обаче става ясно, че разширените министерства са обемисти и лошо управлявани структури със силни вътрешноведомствени противоречия. В същото време започват да работят активно индустриалните лобисти. В резултат се реализира връщане към обичайната структура на действащите отрасли. Нещо подобно се случва и сега.

През май информационната и политическа конфронтация за дейността на Министерството на енергетиката продължи и дори се засили. Изпълняващият длъжността министърът на енергетиката Олга Буславец, с подкрепата на министър-председателя Шмигал, явно лобира за интересите на компаниите за топлинна и възобновяема енергия, свързани с Ринат Ахметов. Срещу тях се надигнаха компании, свързани с Игор Коломойски и Виктор Пинчук, които не са заинтересовани от повишаването на тарифите за електроенергия. В тази конфронтация активно се включваха телевизионните канали на тези олигарси, както и редица парламентаристи, включително в парламентарната фракция „Слуга на народа“. В тази връзка Олга Буславец рискува да повтори съдбата на Уляна Супрун - да остане вечният „министър временно изпълняващ длъжността“ и да стане една от най-токсичните фигури в правителството. Но за разлика от Супрун, тя няма да има образа на реформатор. Тревожен сигнал за правителството на Шмигал е приливът на критично отношение към дейността на правителството през май. Според проучване на Киевския международен институт по социология (KIIS), 61% от анкетираните не одобряват кабинета на министрите (през април 2020 г. тази цифра е 37%, през март 2020 г. - 32%) и само 24% го подкрепят (26% през април, 25% през март). Около една трета от украинците наблюдаваха работата на Кабинета на министрите в продължение на два месеца без да имат конкретна оценка, но през май те започнаха да изразяват критична оценка за неговата дейност, която предопредели общия отрицателен баланс на отношението на обикновените граждани към настоящото правителство.

Публикувано на 3 Юни 2020 в 14:19 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Украйна, вътрешна политика, анализ, май, 2020, обзор

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас