Вътрешните конфликти на кюрдите

От известно време съществува разделени между кюрдите в Турция и тези, които живеят в Ирак. Това заплашва постигането на успех в борбата им против екстремистите от „Ислямска държава”. Случващото се може да има негативен ефект и за региона, като в бъдещ аспект може да окаже негативен ефект върху Турция.

            Очертава се Западът да заложи на кюрдските бойци (пашмерга). Това може да доведе до снабдяване с тежко въоръжение ПКК (Кюрдска работническа партия).

            В стратегията за сигурност на НАТО, кюрдските бойци (пашмерга) изпълняват много важна роля. Те предоставят възможността на НАТО да се противопостави на „Ислямска държава” без да използва собствени сили. Въоръжаването на тези бойци обаче, доведе до появата на различни позиции от страните членки на Алианса. Главното противопоставяне по този въпрос се оформи между Турция и някои европейски страни. Турция се притеснява, че въоръжаването на кюрдските бойци ще доведе до ускоряване на процеса на така желаното от кюрдите отделяне. Другия проблем е, че при самите кюрди се наблюдава процес на разделение и неяснота относно общото им бъдеще.

            Между опериращата на територията на Турция кюрдска организация ПКК и техните кюрдски съюзници, намиращи се на територията на северен Ирак се наблюдава процес на разделение. Вероятно този процес е стимулиран и от Турция, която търси начини да създаде добри отношение с кюрдите в северен Ирак. Стремежът на южната ни съседка е да създаде възможно най-тесни връзки в политическо и икономическо отношение със северен Ирак. По този начин турското правителство вероятно се надява да има влияние върху бъдещите решения и избора на кюрдската общност. Според различни данни в северен Ирак се оформя една силна кюрдска държава (Кюрдистан). Има възможност обаче, ако се оформи един силен Кюрдистан, той да има териториални претенции към Турция, тъй като много кюрди, живеещи в южната ни съседка, смятат тези територии за своя родина. Като изключим този проблем, може би и двете страни (Турция и Кюрдистан) ще имат изгода от създаването на кюрдска държава. Икономическото сътрудничество между двете държави ще бъде интензивно. Мирният процес в Турция вероятно ще може да бъде завършен и кюрдския въпрос за Турция да бъде окончателно решен. Отцепването на кюрдите от Багдад, също ще донесе изгода за Анкара. В следствие на започналата търговия на петрол между кюрдите в северен Ирак и Турция, Багдад се чувства ощетен и изолиран. Иракското правителство нарече тази търговия нелегална, но тя все още продължава. Това е още един факт, който показва силната независимост на кюрдската общност в Ирак. Относно петролната търговия между кюрди и турци, Багдад се отнесе към Международния съд и даже заплаши купувачите с последствия.

            Турция смята обаче, че доставките на оръжие могат да се окажат заплаха за Анкара. Според турското правителство, не може да се изключва вероятността доставените оръжия да попаднат в ръцете на бойци от ПКК, намиращи се на турска територия, тъй като бойци от ПКК се бият рамо до рамо с кюрдските пашмерга бойци срещу „Ислямска държава”(ИД).

            В самата ПКК също се наблюдава разделение, това го доказва разцеплението между лидерите на организацията, Мурад Карайълан и Кемил Баик относно отношенията с кюрдите-пашмерги. Баик твърди, че пашмерга бойците са загубили морала си, щом се бият срещу ИД.

Според него пашмергите се занимават повече с печелене на пари и купуване на имоти, вместо да се занимават със защитата на Кюрдистан. От своя страна иракските кюрди описаха Баик като дилър на дрога, който търси само собствена изгода. В пререканията се включи и Карайълан, които поиска Баик да се извини публично. Това обаче, което изглежда само като размяна на словесни реплики има много по-дълбоки корени и е предпоставка за голям вътрешен конфликт в ПКК. Все повече радикалистите на Баик се отдалечават във вижданията си от модернистите от управляващите слоеве на ПКК. Това оказва негативно влияние и върху ударната мощ на кюрдските бойни части в северен Ирак. Много кюрдски ветерани, които са вярвали в общата идея за бъдещето на Кюрдистан, сега се разочароват от вътрешните конфликти и разделение и напускат бойните редици. Това отслабва отпора, който кюрдите дават на радикалната организация „Ислямска държава”.

Публикувано на 12 Септември 2014 в 13:20 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Кюрди, Турция, Кюрдистан, пашмерги, ислямска държава

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас