Политическата ситуация в Афганистан през май 2017

Вътрешнополитическата ситуация в Афганистан през месец май 2017 г. беше белязана от започналата пролетна офанзива на талибаните и опитите на правителството да постигне национален консенсус и сключване на споразумение с различните политически фактори в страната. Като най-ярко вътрешнополитическо събитие се откроява завръщането на лидера на "Хезб-е-Ислам" Гулбудин Хекматияр и прилагането на сключеното с правителството споразумение. Изпълнителната власт в страната продължава да бъде изключително крехка и неефективна. Опитът на президента Ашраф Гани да контролира всички сфери на държавното управление забавя устойчивото развитие и пречи за трайното решаване на проблемите със сигурността. 

Религиозни лидери и племенни старейшини се събраха на 27.04 в Шиберган, провинция Йовзян и остро осъдиха смъртоносната атака на талибаните срещу 209 корпус „Шахин” в провинция Балх.

По време на честванията за деня на муджихидина на 27.04 представители на съвета Херасат и Сабат заявиха, че президентът Гани управлява страната като монарх и го предупредиха, че живота на императорите е прекалено кратък.

Бившите министър на отбраната генерал Абдула Хабиби и началника на генералния щаб генерал Кадам Шах, подали оставка след извършената атака срещу 209 армейски корпус в Балх са предложени да бъдат изпратени за посланици на страната съответно в Йордания и Казахстан.

Министър-председателят Абдула Абдула по време на отбелязване празника на победата на муджихидините в провинция Панджшир призова всички бивши джихадитски командири и обществени представители да се обединят срещу терористичните организации, действащи в страната.

Бившият представител на президента за реформите и доброто управление Ахмад Зиа Масуд обвини на 28.04 президента Ашраф Гани, че е предал контрола на 50% от територията на Агфанистан на талибаните, допуснал е етническите различия между различните етноси в страната отново да се задълбочат и се опитва да отслаби силите за сигурност в страната.

Президентът Ашраф Гани по повод честванията за деня на победата на муджихидините заяви, че саможертвата им никога няма да бъде забравена, но времената за вземане на властта със сила са отминали и че тези които се стремят към това не разбират исляма и афганистанския народ. Президентът обеща, че следващите избори ще бъдат проведени съгласно утвърдените срокове и решенията на Волеси Джирга през годината.

Президентът Гани поздрави афганистанските сили за сигурност за усилията и настойчивата кампания, която водят срещу терористичните групи и заяви, че целият ислямски свят подкрепя храбростта и борбата им.

По време на честванията на деня на победата на муджихидините синът на първият вицепрезидент Абдул Рашид Достум скандираше против правителството и президента Ашраф Гани. Ахмад Зиа Масуд и Абдул Латиф Пидрам обявиха пред събралото се множество, че действащото правителство е нелигитимно и че властта трябва да бъде взета от истински представители на народа.

Секретарят на върховният съвет за мир призова на 29.04 по време на церемония по посрещането на лидера на "Хезб-е-Ислам", Гулбудин Хекматияр в Мехтарлам, провинция Лагман въоръжените бунтовнически групи да се присъединят към помирителния процес и че афганистанското правителство е готово да води разговори с въоръжените групи навяскъде и по всяко време.

Висшия съвет на джихадистките партии предупреди на 30.04 правителството на националното единство, че се е провалило в борбата срещу тероризма и че с продължаващия конфликт има опасност страната да се превърне в бойно поле на големите сили както Сирия.

Членове на горната камера на парламента изразиха на 30.04 безпокойството си относно ситуацията в страната и заявиха, че ситуацията в страната няма да се подобри докато продължава тероризма и наркотрафика. Бяха изказани и съмнения относно волята и действията на международната общност по разрешаване на кризата в страната.

Членове на парламента обвиниха на 01.05 президента, че монопола на властта и неспособността на правителството да се справи с терористичните групи, действащи в държавата са поставили страната в тежка кризисна ситуация.

Министър-председателя Абдула Абдула по време на заседание на министерския съвет заяви на 01.05, че започналата пролетна офанзива „Мансури” от талибаните е против волята на афганистанския народ и може да служи само на чуждестранни интереси в Афганистан. Той увери, че силите за сигурност са готови да унищожат бунтовниците и да върнат мира в страната.

Бившият джихадитски лидер Абдул Раб Расул Саяф призова на 01.05 талибаните да не се увличат по фалшиви фетви и да спрат да се бият срещу невинни афганистански граждани, а да се включат в помирителния процес. Той изрази подкрепата си за силите за сигурност и определи действията им като Джихад, а действята на бунтовниците като отклоняване от правия път. Саяф отправи предупреждения  към Москва да ограничи всички вмешателства във вътрешните работи на Афганситан и призова лидерите на обединеното правителство да преразгледат позицията на страната.

Няколко организации на гражданското общество поискаха на 04.05 оставката на председателката на афганистанската независима комисия за защита на човешките права Сема Самар във връзка с нейни изказвания по повод освобождаването на затворници по споразумението с „Хезб-е-Ислам”.

Министърът на вътрешните работи Таджи Мохамад Джахид заяви на 05.05, че вярва че Гулбадин Хекматияр ще подкрепи афганистанските сили за сигурност.

Депутати от долната камера на парламента обвиниха на 06.05 правителството в непрозрачност, относно правилата за избор на поклонници, които предстои да отидат на Хадж за сметка на държавата. Според действащите правила на министерство на Хаджа и ислямските въпроси, всеки министър може да бъде придружаван от пет души, всеки депутат от трима, а всеки губернатор от един човек, за разлика от обикновенните граждани, които за да бъдат избрани заплащат първоначална вноска и участват в лотария. По този начин около 1650 души се ползват от привилегията да отидат на Хадж без да заплащат такса и участват в лотария.

Депутати на Волеси Джирга изразиха на 08.05 притесненията си относно повишаващата се несигурност в северните провинции и обвиниха командира на дивизията в провинция Кундуз за превземането на окръг Кала-е-Зал от талибаните.

Говорителят на министър-председателя Муджиб Рахман Рахими обяви по време на пресконференция, че в правителството и държавната администрация продължават назначенията на хора на база лични отношения и етнически връзки.

Депутатите от долната камара се обявиха на 10.05 против назначаването на временно изпълняващи длъжността министри или директори на провинциално ниво, тъй като не обръщат достатъчно внимание на проблемите на хората и пропастта между управляващите и афганистанския народ се увеличава значително. Понастоящем около 13 министри от кабинета са назначени като изпълняващи длъжността, а според депутатите президентския дворец се е превърнал в корупционен хъб за назначаването на временно изпълняващи в местната власт.

Депутатите от двете камери на парламента продължават да получават месечните си залати и привилегии, въпреки че голма част от тях не ходят на работа и не участват в провежданите заседания. Всеки член на праламента получава месечна заплата в размер на 200 хил. афгани и 72 хил. афгани за шофьор, охрана и други разходи. От миналия месец са в сила промени, с които на всеки депутат, които не присъства повече от един месец на заседания ще му бъде спряно изплащането на месечната заплата и всички привилегии.

Депутатите отправиха на 13.05  критики към националния комитет по доставките за забавянето на повече от 2291 проекта, което е и причина министрите от началото на годината да не са изразходвали повече от 10 процента от бюджетите си. Въпреки че комисията беше създадена с цел превенция на корупцията и по-голям контрол на изразходваните публични средства, забавянето на голяма часто от проектите има негативен ефект върху голяма част от населението, което живее в условията на бедност и липса на елементарни условия.

Депутатите от долната камера критикуваха на 13.05 изявленията на държавния министър за реформи и назначения Амрула Салех по повод обвиненията му срещу Гулбудин Хекматияр за съпричастност в убийствата на невини хора през последните 17 години. Депутатите се обявиха против изказванията на Салех, тъй като смятат, че той се опитва да предизвика раздор между различните политически парти и предупредиха че няма да позволят да бъдат повдигнати обвинения срещу Хекматияр, тъй като в правителството и извън него има хора, които са участвали в големи престъпления.

Министър-председателят Абдула Абдула по време на посещение на 13.05 в провинция Бадакшан заяви, че правителството използва всички налични ресурси за да възстанови сигурността в цялата страна. Конкретно за провинция Бадакшан пое ангажимент началника на щаба на армията да направи оценка на ситуацията по сигурността в провинцията и съвместно с Националния съвет за сигурност да бъдат взети ефективни решения, които да подобрят ситуацията.

Президентът Ашраф Гани посети на 15.05 провинция Забул и се срещна със племенни старейшини, които призова да се включат в мирния процес като подпомагат усилията на правителството. Местните жители приветстваха сключеното примирие с Гулбудин Хекматияр и декларираха, че винаги са си сътрудничили с правителството, не са поддържали терористичните групи и никога няма да позволят на терористите да оперират в района.

Депутатите от долната камера на парламента отказаха на 15.05 да включат в дневния ред гласуване на кандидатите за министри в кабинета (Тарик Шах Бахрам за министър на отбраната, Фаизула Заки за министър на труда и социалните дейности и Наргис Нехан за министър на мините и петрола). Те призоваха президента Гани да представи кандидатури за всички министерства, които се ръководят от временно изпълняващи длъжността за повече от два месеца, което противоречи на закона.

Говорителят на бившия министър на финансите Абдул Кадер Джилани критикува президента Ашраф Гани за председателството на голяма част от провежданите срещи на различни комисии и съвети, пренебрегвайки по-важните задължения и проблеми на страната. 

Председателят на Съветът за спасяване на Афганистан, бивш представител на талибаните Сайед Акбар Ага заяви на 18.05, че увеличаването на международните сили в Афганистан само ще задълбочи кризата в страната и призова правителството и талибаните да се споразумеят и изградят доверие помежду си. Важно условие за постигането на това, според него е правителството и талибаните да се отнасят със военноплениците съгласно ислямските и международните принципи. Според него повече от 36500 са политическите затворници в правителствените затвори.

Президентът Гани заяви на 18.05, че страната се нуждае от паралелно развитие на икономиката и подобряване на обстановката по сигурността.

Началникът на полицията в провинция Кандахар генерал Абдул Разки обвини на 20.05 Пакистан, Русия и Иран в оказване подкрепа на талибаните. Според него отношенията между руснаците и талибаните от периода 2004-2005 са се развили и днес Русия основно през Иран успява да подпомага бунтовниците с оръжия и финансиране.

Министърът на вътрешните работи Тадж Мохамад Джахид обяви на 20.05  по време на посещение в провинция Каписа, че бунтовниците с подкрепата на Пакистан и някои държави се опитват да завземат територии и да блокират главни пътища, но правителството няма да им позволи.

Публикувано на 9 Юни 2017 в 11:42 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Афганистан, вътрешна политика, Ашраф Гани, министри, ситуация, Гулбудин Хекматяр,

1 Коментара
От forlænger erektionsteknik публикуван на 26 Jan 2019 04:20 pm
Later according to inform, supplements and sleeves intent not expatiate on the penis. After all, he said, the penis handu.plade.se consists of paired corpora cavernosa and a self-regulated corpus spongiosum, the latitude of which are determined genetically. Consonant surgical enhancement fails. In all events, there is isolated little belief handu.plade.se dangled already our eyes alongside the entirely consummate uniform Italian study. When tested, the tenure method of penis enhancement, the authors power, did follow in growth.
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас