Политическата ситуация в Афганистан през април 2017

Вътрешнополитическата ситуация в Афганистан през месец април 2017 г. продължи да бъде изключително динамична и силно повлияна от действията на талибаните и бойците на Ислямска държава. Въпреки усилията на международната общност и страните донори ситуацията по сигурността остава сложна, непредвидима и бързо променяща се. Политическият живот в страната привидно тече спокойно и в рамките на демократично установените норми, но определящи до голяма степен остават взаимоотношенията между отделните политчески субекти и тяхната амбиция за участие във властта на всяка цена.

Министърът на отбраната Абдула Хабиби, министърът на вътрешните работи Тадж Мохамад Джахeд и директорът на националната служба за сигурност (НДС) Масум Станекзай преодоляха на 27.03 поискания вот на доверие, вследствие повишения брой терористични атаки през последните месеци. След гласуването, депутати изрзиха мнение, че с членове на Волеси джирга е била сключена сделка, а други са били заплашвани да гласуват в полза на ръководителите на силовите ведомства.

Депутатите от Волеси джирга през целия месец остро критикуваха правителството за неспособността му да излъчи кандидати за министри на ключови позиции, обвиненията срещу първия вицепрезидент и отлагане изпълнението на присъдата срещу Камран Ализай, председател на провинициалния съвет на провинция Херат. Долната камара ратифицира на 15.04 споразумение за екстрадиция на криминално проявени лица между Афганистан и Индия (подписано от външните министри на Афганистан и Индия на 14.09.2006 г.) и реши да отстранява от длъжност, членове на долната камара, които не присъстват последователно 20 дни на провежданите заседания. Както и месечните възнаграждения да бъдат определяни на база присъствие. Членове на парламента оспориха на 17.04 решението на президента Ашраф Гани да пренасочи управлението на бюджетите на 30 ведомства към министерството на градското развитие и жилищното строителство, като го определиха за незаконно и противоречащо на приетия бюджет.

Президентът Ашраф Гани на 27.03 обяви кандидатурата на Наргиз Нехан за министър на мините и петрола, а по-късно на 20.04 издаде няколко указа за създаване на ново Министерство на туризма и назначаване Гулам Наби Фарахи, бивш министър по парламентарните въпроси за министър на туризма, Фаизулла Заки (56 годишен етнически узбек, роден в гр. Кабул, завършил бакалавърска степен по геология в университета в Кабул, влиза в политиката като водещ член на Националното Ислямско движение на Афганистан), заместник-съветник по националната сигурност на Афганистан за министър на труда и социалната политика и Фарук Вардак, бивш министър на образованието за министър по парламентарните въпроси (заемал същия пост в правителството на Хамид Карзай). Абдул Карим Ходам, заместник-ръководител на Висшия съвет на мира беше назначен за губернатор на провинция Саманган.

Президентът отстрани от длъжност на 18.04 специалния представител към президента за реформите и добро управление Ахмад Зиа Масуд поради незадоволителната му работа. След уволнението си Масуд заплаши, че това ще доведе страната до гражданска война. Първият вицепрезидент генерал Абдул Рашид Достум се противопостави на решението на президента като предупреди, че това може да накара узбеките в страната да се организират и да предприемат активни действия. Голяма част от гражданското общество одобрява отстраняването от длъжност на Масуд от президента, тъй като смятат, че докато той е бил във властта е действал срещу правителството и интерсите на държавата.

Важно събитие във вътрешнополитически план беше използването на най-голямата конвенционална авиационна бомба (GBU-43/B) от ВС на САЩ, което доведе до разнопосочни коментари сред политиците. Бившият президент Хамид Карзай осъди на 14.04 използването на бомбата на територията на Афганистан и призова правителството да спре въоръжените сили на САЩ да използват територията на страната като опитно поле за нови оръжия. Асоциацията на афганистанските губернатори и талибаните също осъдиха използването на конвенционалната бомба (GBU-43/B), като определиха атаката като незаконен акт, противоречащ на международното право. Министър-председателят д-р Абдула Абдула на 17.04 определи използването на авиационната бомба „GBU-43/B”  като правилно действие, ликвидирало ключови терористи и върнало доверието на много афганистанци относно сериозната воля на правителството за борба с тероризма.

Борбата с корупцията беше важен приоритет в политика на правителството на националното единство като условие за постигане на устойчиво управление от страна на международните донори и партньори. Специален трибунал, сформиран за да се произнесе по дела за корупция на държавни служители на 26.03 осъди четирима афганистански чиновници от министерство на градското развитие и жилищното строителство на по 20,7 години затвор и глоба от 1,186 млрд. афгани. Заместник-министърът на отбраната Хелалудин Хелал на 28.03, обяви че 1394 военнослужещи са били уволнени по обвинение в корупция за последните няколко месеца. От министърството на вътрешните работи обявиха, че за една година най-малко 262 държавни служители, вклучително полицаи и високопоставени офицери от министерството са били уволнени и предадени на прокуратурата по обвинения за корупция. Делегацията на ЕС в Афганистан на 06.04 предложи пет стъпки на правителството за преодоляване на културата на безнаказаност и справяне с корупцията в съдебната система. В министерството на енергетиката и водите на 16.04 беше внедрена информационна система за управление, чрез която се цели да се подобри работата на ведомството и да се противодейства на корупцията.

Афганистанското правителство проведе консултации с представители на международната общност относно въвеждането на електронна система за гласуване, която да намали разходите за организацията и да гарантира прозрачността на вота. Директорът на дирекцията за издаване на биометрични идентификационни карти Хумаюн Мохтат на 29.03 обяви, че правителството му е поставило 90 дневен срок за започване на процедурата по издаване на личните документи. Мохамад Наеем, председател на Мрежа за правата на афганистанското гражданско общество на 30.03 ирази съмнения относно програмата на правителството за провеждане на изборите и възможността това да се случи до края на годината. Представителят на независимата избирателна комисия Маазулах Даулати на 01.04 обяви, че ще започнат да работят по изборните планове веднага след като въпросите относно бюджета и състава на комисията бъдат решени. Независимата избирателна комисия след консултации с министър-председателя Абдула Абдула и втория вицепрезидент Мохамад Даниш на 05.04 съобщи, че парламентарните и местни избори ще се проведат до края на слънчевата година (22 март 2018 г.).

Говорителят на партия „Хезб-Ислами” Накибулах Хашми обяви на 07.04, че лидерът на партията Гулбадин Хекматяр скоро ще пристигне в Кабул за да опровергае твърденията за различия с обединеното правителство относно влизането в сила на мирното споразумение. Преговорите за освобождаването на задържаните, членове на партията са в ход, освен това членове на партията са посетили затворите в Кабул и Баграм.

След нападението на 21.04 от дегизирани като войници талибани в 209 корпус „Шахин”, провинция Балх, при който загинаха по неофициални данни повече от 260 души, въпреки, че правителството обяви официална информация за 140 жертви, министърът на отбраната Абдула Хабиби и началникът на ВС Кадам Шах Шахим подадоха оставка. Постът на министър на отбраната ще бъде поверен на досегашния началник по сигурността към министерството на вътрешните работи Тарик Шах Бахрами, а за началник на ВС ще бъде назначен генерал-майор Деуат Уазири. 

Заявка за участие в президентските избори, които трябва да бъдат проведени през 2019 г. дадоха настояшият президент Ашраф Гани, д-р Абдула Абдула, министър председател; Абдур Раб Расул Сайаф, бивш муджихидин и настоящ политик; Омар Закхилуал, посланик в Пакистан, бивш министър на финансите; Еклил Хакими, министър на финансите; Ахмад Зиа Масуд, съветник на президента; Атта Мохамад Нур, губернатор на провинция Балкх; Омар Даудзай, бивш министър на вътрешните работи и приближен до бившия президент Карзай и Ануарул Хак Ахади лидер на партия Афганистански нов национален фронт.

Събитията, които сериозно повлияха на вътрешнополитическия живот в страната бяха свързани с продължаващите терористични действия от страна на движение "Талибан", Ислямска Държава-Кхоросан, както и бойците от Мрежата на Хакани. Наблюдава се тенденция за извършване на все по-добре организирани и координирани терористични нападения с много голям брой жертви, които несъмнено успяват да повлияят на стабилността на правителството на националното обединение. Важни моменти от водената правителствена политика са справянето с корупцията и организирането на честни и прозрачни парламентарни и местни избори, които да потвърдят легитимността на управливащите и представителността на всички афганистански граждани.

Публикувано на 27 Април 2017 в 11:21 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Афганистан, вътрешна политика, Ашраф Гани, министри, ситуация

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас