Въоръжените сили на Мавритания

Страната е на 146-то място в света по обем на БВП. Въоръжените сили са с малък числен състав, зле въоръжени и слабо подготвени. Армията е недостатъчно способна да се противопоставя на нарастващата през последните години терористична заплаха от страна на „Ал-Кайда в Ислямския Магреб” (АКИМ). При съществуващите условия военнополитическото ръководство на Мавритания търси активно външни партньори и съюзници, които активно биха могли да окажат ефективна политическа подкрепа, а при необходимост и реална военна помощ за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Липсата на собствена военнопромишлена и научно-техническа база поставят Мавритания в пълна зависимост от чуждата помощ по отношение на снабдяването на въоръжените сили с оръжие и военна техника, изграждането на елементи от военната инфраструктура и подготовката на кадри (особено на специалисти от инженерно-техническия състав). Въоръжението и бойната техника на мавританските въоръжени сили са доставени от Франция, Съветския съюз, Китай и САЩ през 70-те и 80-те години и са морално и физически остаряли. Необходима е модернизация или подмяна с нови по съвременни образци, но отчитайки сложното финансово икономическо положение на републиката, малко е вероятно през следващите години правителството да предприеме закупуването на големи количества въоръжение от чужбина. Не може да се очаква в краткосрочен план страната да получи и значителната безвъзмездна военна помощ.

Въоръжените сили на Мавритания се състоят от сухопътни войски, военноморски сили и военновъздушни сили. В условията на нарастващи заплахи за националната сигурност държавното ръководство на ИРМ увеличи военните разходи. През 2009 г. те възлизаха на 115 млн. долара (3.8 % от БВП), а през 2013 г – 147,23 млн. долара (4 % от БВП).

Върховен главнокомандващ е президентът на републиката. Той ръководи въоръжените сили чрез министерството на националната отбрана и генералния щаб. Министърът на отбраната е политическо лице, осъществяващо контрол върху административните и финансови дела, вносът на въоръжение и военна техника като и строителството на военни обекти.

Генералният щаб е основният орган за оперативно управление на войските и организация на бойната подготовка. В него се разработват плановете за използване на въоръжените сили. Началникът на генералния щаб е и командващ на сухопътните войски. В оперативно отношение на него са подчинени командващите на ВВС и ВМС. Територията на страната е разделена на 6 военни района.

Боеспособността и бойната готовност на войските не са на достатъчно високо ниво основно поради липсата на съвременни образци оръжие и бойна техника. Освен това поддръжката и ремонта на въоръжението и военната техника са силно затруднени, тъй като армията не разполага с адекватна логистична система и ремонтна база.

През последните години един от основните видове дейност на въоръжените сили е борбата с терористичните въоръжени формирования на АКИМ и бандите на наркотрафикантите, действащи на територията на републиката. В периода 2010 – 2012 г. мавританската армия проведе редица успешни операции срещу отрядите на АКИМ както на територията на страната така и в приграничните райони на Мали. За тези успехи допринесоха мерките на правителството за повишаване на възможностите на армията в борбата срещу тероризма.

Сухопътните войски (15000 души) са основният и най- боеспособен вид въоръжени сили. Бойният им състав включва 19 батальона, 3 артилерийски и 2 зенитни дивизиона. На въоръжение са 35 танка Т-55, 84 оръдия полева артилерия (122 мм и 105 мм), 114 минохвъргачки (120мм, 82мм и 60 мм), 150 бронирани машини и бронетранспортьори, 24 ПТРК, 100 ПЗРК и 50 зенитни оръдия. В условията на нарастваща активност на терористичните групировки през последните няколко години бяха прехвърлени допълнителни сили от сухопътните войски в северната, източната и североизточната части на страната.

Военновъздушните сили (250 души) разполагат с 19 самолета (8 бр. - учебно-бойни и бойни, 4 бр. - учебно-тренировъчни, 6 бр. - транспортни и 1 бр. - се използва за морско патрулиране) и 2 вертолета. ВВС са най-слабо развити и небоеспособни.

Военноморските сили (620 души) разполагат с един патрулен кораб и 11 патрулни катера, базирани в две военноморски бази - Нуакшот и Нуадибу. В състава на ВМС има и една рота морска пехота. Основна задача на флота е охрана на риболова в териториалните води (ширина: 30 мили) и икономическата зона (ширина: 200 мили). През 2014 г. постъпи на въоръжение още един патрулен кораб, произведен в Индия.

Освен въоръжените сили, страната разполага и с военизирани формирования в състава на Министерството на вътрешните работи – Национална жандармерия (3000 души) и Национална гвардия (2000 души). Подразделенията на жандармерията изпълняват задачи по поддържането на вътрешната сигурност. Националната гвардия изпълнява задачи по охраната на държавните граници и поддържане на реда.

Мавритания продължава да поддържа активни военни връзки със САЩ и да участва в американската „Транссахарска антитерористична инициатива”. В рамките на тази програма, въоръжените сили на ИРМ редовно участват в многонационалните антитерористични учения „Финтлок” (през 2013 г. бяха проведени на територията на Мавритания). По време на ученията американски военни специалисти оказват помощ при подготовката на местни военнослужещи за провеждането на специални операции.

Страната поддържа връзки с много от страните членки на НАТО. Мавританските ВМС съвместно с ВМС на 18 страни, в т. ч. Франция, Мароко, САЩ и Великобритания участваха във военноморските учения „Сахарски експрес-2013”, по време на които бяха отработени въпроси по водене на борба срещу нелегалния улов на риба, контрабанда на наркотици и оръжия. Кораби от ВМС на страните, членки на НАТО ползват облекчения и периодично акостират в пристанищата на Мавритания.

Съгласно закон от 1962 г. на задължителна военна служба подлежат всички граждани от мъжки пол навършили 18 години. Срокът на службата е 24 месеца. Широко е разпространена наемната (кадрова) служба, при която доброволците могат да постъпят в армията на 16 годишна възраст и да подпишат договор за срок от 2 до 5 години. Поради недостиг на финансови средства и трудности, свързани с попълването на армията призоваването на донаборниците е ограничено. Офицерският състав се набира предимно от население с арабо-берберски произход от северните райони на страната. Основно военно учебно заведение в страната е Обединеният военен колеж, който подготвя офицери по двугодишна програма, а сержанти по едногодишна. Завършилите колежа могат да продължат образованието си в чужбина.

Въоръжените сили заемат водещо място в политическия живот на страната. На президентските избори през 2009 г. бе избран на поста държавен глава генерал Мохамед Улд Абдел Азис, ръководил през 2008 г. държавния преврат. Политическата система и институциите на гражданското общество не са развити напълно. В краткосрочен план не може да се очаква армията в Мавритания да се откаже от привичната си роля на върховен арбитър в политическия живот на страната.

Мавританските въоръжени сили могат да изпълняват задачи по поддържане на вътрешния ред, но не разполагат с ресурси за участие в международни операции.

Държавното ръководство на страната ще продължава да търси външна подкрепа за увеличаване способностите на армията.

Военното сътрудничество със САЩ и страните членки на НАТО ще повиши възможностите на мавританските въоръжени сили за противодействие на терористичните организации и наркотрафика в страната.

 

Публикувано на 18 Юли 2016 в 14:04 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Мавритания, ВС, въоръжени сили, състояние, проблеми, структура

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас