Външнополитическият курс на Индия

 

След като стана ясно новото правителство на Индия през май 2014 година, още същият месец бяха очертани някои от първите външнополитически линии на развитие за страната. Веднага след спечелването на изборите стана ясно, че всички, които очакват големи промени от Моди във външнополитическо отношение по всяка вероятност ще останат разочаровани. Макар и да е убеден, че съдбата на Индия е да бъде световна сила, той също така е наясно, че това никога няма да се случи ако икономиката на страната не стъпи на краката си. Ако изобщо се очакват големи промени, то те неминуемо ще бъдат във вътрешната политика на страната.


На първо време, Моди запази връзките с Русия. Кооперацията между двете страни датира още от ранните години на Студената война и макар и търговията между тях да е загубила своето голямо значение за Индия, Москва и до ден днешен остава най-големият вносител на оръжие в страната. Китай пък  е основният геостратегически съперник на Индия. През последните 20 години, Китай се превърна и в основния търговски партньор на Индия, което допълнително усложни вече сложните взаимоотношения между двете страни. Всичко това, комбинирано с тоталното военно и икономическо превъзходство на Китай над Индия ни отвежда до заключението, че Моди не би търсил конфликт с Пекин, макар и някога да е критикувал предишните правителства на страната по този въпрос. Новият индийски премиер на няколко срещи и в свои изявления категорично показа, че  е напълно наясно, че за да може някога да се конкурира с Китай, страната трябва да поддържа високи нива на икономически растеж.


Друг основен интерес на външната политика на Индия се очертава да бъде Пакистан. Моди изненада обществеността с поканата си към пакистанския премиер Наваз Шариф за церемонията по встъпването му в длъжност и несъмнено разбира, че конфликт с Пакистан би отклонил вниманието му от икономиката.

Правителството на Моди също така показа желанието си да  работи за заздравяване на отношенията с Израел. Бхаратия Джаната и Моди в частност уважават Израел и смятат, че традиционната про-палестинска позиция на Индия ѝ е спечелила недостатъчна подкрепа в Арабския свят, който в края на краищата винаги би подкрепил Пакистан. Моди е посещавал Израел два пъти, изразявайки възхищението си от икономическите и технологичните постижения на страната. Израел навярно никога няма да заеме мястото на Русия като най-крупен вносител на оръжие в страната, но по всяка вероятност ще внася все повече и повече оръжие в Индия, особено безпилотни самолети. Още преди встъпването в длъжност на новото правителство съществуваха спекулативни теории за формален съюз между Индия и САЩ срещу Китай, които се оказаха силно преувеличени. Макар и партньорството между Делхи и Вашингтон в сферата на отбраната да се развива с добри темпове, нито една от двете страни не е показала желание да се обвързва със съюз, който още по-малко да бъде насочен срещу трета държава.


Друга страна, с която Моди би искал да установи трайно партньорство е Япония. Премиерът Шинзо Абе също бе поканен на церемонията по встъпване в длъжност на Моди. Индия е единствената азиатска сила, която не се притеснява от намеренията на Абе да скъса с т. нар. минималистична отбранителна политика на Япония. Делхи има нужда от силен партньор на източния фланг на Китай и Япония, със своя стабилен икономически растеж и технологично развитие, е точният за целта. Двете страни са единодушни, че Китай представлява най-сериозната заплаха за сигурността в региона. Също така, Индия цели да заздрави отношенията си с Виетнам - поредната азиатска страна дълбоко притеснена от териториалните претенции на Китай, както ни бе доказано нагледно при сблъсъците между двете страни в Южнокитайско море в края на месец май.


Разбира се, Индия поддържа външнополитически отношения и със страните от Стария Континент, сред които и Франция. Двете държави споделят топли и приятелски двустранни отношения, имайки общи виждания за  по-широк спектър от въпроси в световната политическа сцена. Посещението на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс в края на юни тази година даде възможност и за двете страни за по-нататъшно укрепване на индо-френската партньорството.


На 16 август бе проведена политическа среща между министрите на външните работи на Сингапур и Индия, като срещата бе продължение на първата такава, състояла се на 01.07.2014 година. Министрите изразиха задоволство от засилването на сътрудничеството между правителствата на двете държави в различни области като отбрана и сигурност, икономика, култура и други. Те отново потвърдиха ангажимента на правителствата на двете държави за подобряване състоянието на двустранните отношени, и се съгласиха да приемат проактивен подход към изграждането на по-тясно сътрудничество между Сингапур и Индия.


Министрите подчертаха важността на Цялостното споразумение за икономическо сътрудничество (ЦСИС) (CECA-  Comprehensive Economic Cooperation Agreement), което е подписано преди около десет години през юни 2005 г., за засилване състоянието на икономическите отношения между двете страни. Годишната двустранната търговия е процъфтявала през последното десетилетие от  4.2 милиарда долара през 2003-2004 година до около  19,40 милиарда долара през 2013-2014 г., като  и двете страни са инвестирали помежду си. Външните министри на Индия и Сингапур- г-н Шанмугам и г-жа Свараж изразиха надежда, че преговорите за втория преглед на (ЦСИС) CECA , ще бъдат приключени в кратки срокове, което ще изпрати положителен сигнал към бизнес общността. Като последващи действия във връзка с последната им среща в Ню Делхи на 1 юли 2014 г., двамата министри се съгласиха, че трябва да проучат допълнителни области на сътрудничество и механизми за осъществяване на инициативите. Министър Шанмугам и министър Свараж ще насочат своята работа към осъщствяването на конкретни проекти в пет ключови области на сътрудничество: увеличаване на инвестициите и търговията; ускоряване  развитието на въздушния и морски транспорт и крайбрежното развитие; развитие на градските условия и екология; развиване на умения и изграждане на капацитет; съсредоточени мерки  за укрепване на бизнес и култура.


Министрите отбелязаха, че част от предварителната работа вече е била извършена от екипите на  двете външни министверства, както и, че  се планират учебни посещения и консултации през следващите месеци. Те проведоха откровен дебат, изразявайки мнения по различни регионални и глобални проблеми и погледнаха напред към  подписването на главите, насочени към услуги и инвестиции от договора с  Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) до  края на 2014 г.- стъпка, която ще донесе на АСЕАН и Индия близо  100.00 милиарда долара до 2015 година. По-късно изразиха увереност, че АСЕАН  и Индия могат да работят заедно, за да преминат към Регионално всеобхватното икономическо партньорство (РВИП) (Regional Comprehensive Economic Partnership RCEP), което би било по-качествено, всестранно и взаимно изгодно икономическо споразумение, ако се вземат предвид различните обстоятелства и нивата на развитие на различните членове. Двамата министри изразиха увереност, че РВИП ще допълни АСЕАН и Индия и ще укрепи стратегическото присъствие на страната в региона.Сингапурският министър  приветства председателството на  Индия в 6-ия кръг на РВИП  преговорите през декември 2014 година.

 

Публикувано на 28 Ноември 2014 в 18:05 часа от
Румяна Василева


Ключови думи:Външна политика, Индия, Нерендра Моди

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас