Акценти от външната политика на Афганистан през април 2017

Външната политика на страната продължава да се води около намирането на трайно мирно разрешаване на конфликта между правителството и талибаните, както и унищожаването на терористичните групировки действащи в страната. Важни фактори, определящи външната политика на страната са взаимоотношенията между САЩ и Русия и волята им за постигане на мир в страната. Месец април 2017 беше изключително богат на външнополитически събития, позиции и изявления. Хронологично представяме по-важните от тях:

Според европейския представител в Афганистан посланик Франц-Майкал Мелбин се наблюдават някои положителни тенденции в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията, но те се случват изключително бавно.

Президентът Ашраф Гани проведе на 26.03 телефонен разфовор с британския външен министър Борис Джонсън, в който са обсъдили терористичните актове от последните месеци, сигурността в региона и други теми от взаимен интерес. Борис Джонсън е декларирал, че Великобритания ще продължи да подкрепя развитието на Афганистан в различни области.

Изпълняващият длъжността министър-председател д-р Абдула поиска на 27.03 Пакистан честно да се включи в борбата срещу тероризма, тъй като подкрепата за различни терористични групи заплашва стабилността на целия регион и света.

Руският президент Владимир Путин изрази на 28.03 загриженост по отношение влошаването на обстановката по сигурността в Афганистан и предложи провеждането на директни мирни преговори между афганистанското правителство и талибаните по време на срещата си с иранския президент Хасан Рухани.

Председателят на горната камара на парламента Фазл Хади Муслимяр определи на 29.03 решението за построяване на ограда от пакистанските власти по линията Дюранд като глупаво и едностранно.

Пакистан потвърди на 30.03 участието си в организираната от Русия среща относно бъдещето на Афганистан.

Лидерът на партията на Националния конгрес Абдул Латиф Педрам обяви на 01.04, че неговата партия официално признава линията „Дуранд” за официална граница между двете държави и обясни, че голяма част от напрежението между Афганистан и Пакистан се дължи на неспособността на афганското правителство публично да приеме това.

Председателят на горната камара на парламента Фазл Хади Муслимяр призова на 01.04 САЩ и НАТО да се противопоставят на опитите на Русия да се меси във вътрешните работи на Афганистан.

Говорителят на президента Ашраф Гани потвърди на 02.04, че правителствена делегация ще участва в организираната среща от Русия на 14 април.

Британският посланик Доминик Джерми в Афганистан откри на 03.04 нов геоложки център, изграден със средства на Великобритания и заяви че минералите и богатствата на страната принадлежат на афганистанския народ и трябва да се разработват за благосъстоянието на цялата държава.

Стотици протестиращи се събраха на 05.04 в град Гардез, провинция Пактия на протест срещу изграждането на ограда по линията „Дуранд”.

Президентът Ашраф Гани заяви на 05.04 по време на среща с афганистански граждани в Австралия, че електронните лични карти ще помогнат процеса на првеждане на прозрачни избори и ще улесни афганистанските граждани, живеещи в чужбина да упражнят правото си на глас.

Президентът Ашраф Гани се прибра на 08.04 в страната след посещенията си в Австралия, Индонезия и Сингапур. По време на посещенията си бяха подписани меморандуми за разбирателство в различни области с правителствата на трите държави.

Съветникът на пакистанския министър-председател по външната политика Сартаж Азиз подчерта на 03.04 пред група афганистански журналисти необходимостта от близко сътрудничество и по-голяма ангажираност между Пакистан и Афганистан в сферата на сигурността, борбата с тероризма и граничния контрол.

Пакистанският началник на въоръжените сили генерал Камар Джавед Бажуа обеща на 04.04 по време на официално посещение във Великобритания, че ще работи заедно със съседните страни за постигане на стабилност в региона.

Афганистански и пакистански военни командири проведоха на 04.04 телефонен разговор по специално изградена гореща линия и обсъдиха проблемите, свързани с границата между двете държави.

Говорителят на мисията „Решителна подкрепа” капитан Бил Салвин по време на брифинг на 06.04 обяви, че целта на мисията е до края на годината да бъде ликвидирана терористичната група „Ислямска държава - Кхорасан”.

Американският президент Доналд Тръмп обсъди на 06.04 в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел настоящата ситуация в Афганистан.

Руското посолство в Афганистан определи на 10.04 твърденията на афганистански политици, депутати и високопоставени полицейски служители относно връзките на страната с талибаните като безотговорни и базирани на слухове и предположения.

Участниците в Афганистанската мирна конференция в Москва, проведена на 14.04 изразиха притеснения относно нарастващата терористична заплаха в страната. Според участниците в конференцията афганистанската криза няма военно решение, а предполага използването на политически средства като договаряне съгласно резолюциите на СС на ООН. Руският външен министър Сергей Лавров е предложил на 15.04 руската страна да съдейства за провеждането на мирни преговори между афганистанското правителство и талибаните.

Бившият президент Хамид Карзай е провел на 15.04 среща с руския посланик в Кабул Александър Мантитскйи по време, на която са обсъдили организираната конференция в Москва.

Говорителят на министерството на външните работи Шакиб Мустагхни заяви на 15.04, че Русия е демонстрирала желанието си да бъде домакин на мирните преговори между правителството и талибаните.

Съветникът по сигурността на американския президент Х. Р. Макмастър по време на посещение в Афганистан, начело на делегация за преглед на американската политика в Афганистан заяви на 16.04, че членовете на движение „Талибан” (ДТ), които откажат да се включат в мирния процес ще бъдат победени на боиното поле, а онези които се включат ще бъдат приветствани от президента и министър-председателя. Той декларира, че САЩ са готови да разширят възможната подкрепа за окомплектоване и засилване на способностите на афганистанските военно-въздушни сили, както и освен военното сътрудничество ще продължат да подпомагат развитието на други сектори.

Говорителят на пакистанското министерство на външните работи Нафез Закриа по повод изграждането на оградата заяви на 16.04, че Пакистан се опитва да защити границата си с Афганистан и че контролът по границата е много важен, освен това отрече страната да нарушава нормите на международното право.

Министърът на външните работи на Казакхстан Каират Абдракхманов заяви на 21.04, че Шанхайската организация за сътрудничество подкрепя усилията за провеждане на политически диалог между афганистанските власти и бунтовническите групи, действащи в страната.

Публикувано на 3 Май 2017 в 08:41 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Афганистан, Русия, САЩ, Великобритания, външна политика, Ашраф Гани, министри, ситуация, април, 2017

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас