Военнотехническото сътрудничество между Саудитска Арабия и западните страни

Действията на Саудитска Арабия (СА) за развитие на националния военнопромишлен комплекс и организиране на пълноценна научноизследователска и опитно-конструкторска работа с военно назначение не доведоха до съществени резултати. Понастоящем СА не разполага с необходимия научно-технически и промишлен потенциал, липсват квалифицирани инженерни и производствени кадри за усвояване на серийно производство на съвременно въоръжение и военна техника. Това обстоятелство определя дългосрочната зависимост на кралството от военния внос, придобиването на технологии и задграничната техническа помощ за експлоатацията на закупеното въоръжение.

Държавното ръководството на СА отделя значителни финансови ресурси за военни нужди. Разходите на кралството за отбрана и сигурност през 2013 г. възлизат на 67 млрд. щ. д. ( ръст от 18,6% в сравнение с 2012 г.). През последните 40 години СА е един от най-големите световни вносители на продукция с военно назначение и е на първо място за района на Близкия изток. През 2013 г. страната заема първо място в света по сключени договори за закупуване на въоръжение – на стойност около 10,5 млрд. щ. д. или 20,7% от общия световен обем. Същевременно в абсолютна стойност това е значително по-малко в сравнение с предходните две години ( за 2011 г. – 20,436 млрд. щ. д., а през 2012 г. – 17,169 млрд. щ. д. ) . Това понижение е свързано с трудности, възникнали по време на преговорите с американската страна около споразумения по някои от програмите в рамките на обявения през 2010 г. пакет на стойност 60,55 млрд. щ. д. По експертни оценки саудитският внос на военна продукция в периода 2013 – 2016 г. ще достигне до 40,8 млрд. щ. д.

Основните партньори на СА във военната и военнотехническата област са САЩ, Великобритания, и Франция. Сътрудничеството с тях се основава на доставки на въоръжение както от военнопромишления им комплекс така и на такова с отпаднала необходимост за ВС. То включва осигуряване на техническо обслужване, лицензионни споразумения, ремонт и модернизация на доставяната техника, подготовка на кадри, провеждане на съвместни учения, обмяна на опит по въпросите на военното строителство и др. Други важни партньори на СА от военнотехническата област са Германия, Канада, Пакистан, Турция, Испания и ЮАР.

В продължение на повече от 50 години, САЩ са основният партньор на СА в сферата на военното и военнотехническото сътрудничество. През последните няколко години сътрудничеството се засили значително, вследствие на което бяха подписани много договори. Отношенията между двете страни се базират на взаимни интереси независимо от съществуващите политически сътресения.

Министерството на отбраната на САЩ обяви (ноември 2011 г.) продажбата на 20 военно-транспортни самолета С-130J „Super Hercules” на стойност 6,7 млрд. щ. д. Бяха подписани (през декември 2011 г.) договори в размер на 29,4 млрд. щ. д. за доставката на 84 изтребителя F-15SA „Eagle” и извършването на модернизация на намиращите се на въоръжение във ВВС на кралството 68 изтребителя F-15 от по-ранни модификации, 36 бойни вертолета АН-64 „Apache”, 24 многоцелеви вертолета UH-60 „Black Hawk”, 36 леки бойни вертолета АН-6I „Little Bird”. Беше постигната договореност и за модернизиране на намиращите се на въоръжение в саудитските сили за ПВО ЗРК „Patriot” РАС-2 до модификация РАС-3 ( стойността на сделката е 1,7 млрд. щ. д.). През 2012 г. беше подписан договор за капитален ремонт и модернизация на 143 саудитски танка М1А2 „Abrams”, а през 2013 г. САЩ обявиха, че ще произведат за сухопътните войски на кралството 69 танка М1А2S. Конгресът на САЩ даде (август 2013 г.) разрешение за доставка на 30 патрулни катера от резерва на Националната гвардия, и предостави техническа помощ по обслужване на авиационна техника, стойността на споразумението беше 6,9 млрд щ. д. През същия месец беше подписан и договор за доставка на 1300 касетъчни бомби. Двете страни сключиха сделка за продажбата на 14 хил. ПТРК „TOW” за националната гвардия на СА и 1700 за сухопътни войски.

Голяма част от американския политически елит е против продажбата на най-нови образци въоръжение на СА, тъй като се счита че това може да се превърне в заплаха за Израел. Съществуват и сериозни опасения, че при определени обстоятелства предоставяната техника може да попадне в ръцете на екстремистки или радикални ислямистки терористични групировки. В отговор на тези опасения привържениците на сътрудничеството с Рияд смятат, че СА зависи в много голяма степен от САЩ по отношение на подготовката на кадри, доставката на резервни части и оказване на техническа помощ, поради което няма реална заплаха американското оръжие да бъде използвано срещу САЩ, Израел и други съюзници.

Съществува негласно ембарго върху продажбите на някои образци въоръжение за СА. В частност става дума за БПЛА, балистични ракети със среден радиус на действие и спътникови системи за навигация и насочване на ракети. Саудитските власти се опитват да заобиколят тази забрана като закупят ударни БПЛА чрез задгранични посредници. Освен това възнамеряват да стартират програма за създаване на национална спътникова навигационна система и снабдят ракетните бойни глави и авиационните бомби с високоточни системи за насочване. Тази програма трябва да осигури на кралството пълна автономност по въпросите на спътниковото разузнаване.

За разлика от Бахрейн, Катар, Кувейт и ОАЕ, Саудитска Арабия все още не е разположила на своя територия американски РЛС и зенитни ракетни батареи от развръщаната с американска помощ регионална система за ПРО в зоната на Персийския залив.

Независимо от възникналите противоречия, след посещението на министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл в СА (декември 2013 г.) стана ясно, че двете страни ще продължат да развиват сътрудничеството във военната област.

Прозападната и преимуществено проамериканска ориентация в политиката на СА, в т. ч. и по въпросите на военнотехническото сътрудничество е един от факторите съдействащи за запазването на властта от сегашния режим в страната.

Сътрудничеството във военнотехническата област с Великобритания се развива основно по линия на ВВС. Най-голямата сделка между двете страни продължава да бъде договорът от 2007 г. за доставка на 72 изтребителя EF-2000 „Typhoon”. През 2012 г. беше подписан нов договор за производството на още 48 изтребителя, 22 учебно-бойни самолета „Hawk” и 55 учебно-тренировъчни самолета РС–21 „Pilatus”. Към януари 2014 г. саудитските ВВС са получили 34 изтребителя. Учебните самолети се предвижда да бъдат използвани за обучение на пилоти за изтребителите EF-2000 „Typhoon” и F-15SA „Eagle”. Доставката на РС-21 започна през 2014 г., а на самолетите „Hawk” от 2016 г. Сделката включва предоставяне на необходимото оборудване в т. ч. тренажори и подготовката на саудитски инструктори.

Кралството разполага със сравнително неголяма армия, чиито личен състав е недостатъчно подготвен за пълноценно усвояване и надлежно използване на сложните съвременни високотехнологични образци въоръжение и военна техника, което прави техниката неизползваема на настоящия етап.

През последните години все по-активно се развива военнотехническото сътрудничество с Франция. През 2012 г. саудитските власти закупиха 73 бронетранспортьора „Aravis” с опция за увеличаване на поръчката до 200 машини. Освен това за националната гвардия на кралството бяха поръчани 80 бр. 155-мм самоходни гаубици „Cesar”. През 2013 г. беше подписан договор за основен ремонт и модернизиране на 4 фрегати от ВМС, построени във Франция през 80–те години, както и основен ремонт на два танкера. Предвижда се и строителството на нови фрегати и подводни лодки във френски корабостроителници. Развива се и сътрудничеството по въпросите на използване на космоса за военни цели. Договорът за модернизиране на ЗРК с близък обсег „Crotal” все още се обсъжда. На настоящия етап няма постигнати договорености въпреки желанието на френската страна.

Сътрудничеството с Германия се развива главно по линия на предоставянето на лицензи за производство в СА на продукция с военно предназначение. В частност оборудване за охрана на сухопътните и морски граници, стволно оръжие и програмно осигуряване за управление на полетите. Саудитската страна планира да закупи от ФРГ пет подводници “Type 209”. Същевременно все още не е решен въпросът за доставката на немски танкове „Leopard-2” за саудитските СВ.

Пакистан е дългогодишен военнополитически партньор на СА. Страната оказва помощ за подготовката на саудитски военнослужещи, съвместно производство на въоръжение и техника, провеждане на съвместни учения и др.

През 2010 - 2013 г. Саудитска Арабия подписа споразумения за военно сътрудничество с Индонезия, Турция, Индия и Полша.

Отношенията на СА със САЩ и другите западни страни и в перспектива ще продължат да оказват съществено влияние върху развитието на обстановката в Близкия изток, върху процесите на световния пазар на нефт и позицията на САЩ по отношение на ислямския свят. Високото ниво на външнополитическо взаимодействие между Рияд и Вашингтон не означава обаче, че саудитските власти са готови безусловно да поддържат всяка инициатива на Вашингтон, особено такива, които не отговарят на националните интереси на кралството и могат да застрашат неговата сигурност. В тази връзка управляващите се стремят да не допускат крайна зависимост от САЩ и развиват сътрудничество и с други световни сили.

Мащабното закупуване на въоръжение и бойна техника от СА не е ефективно и на този етап не осигурява необходимите бойни възможности на армията.

Независимо от полаганите големи усилия и огромни военни разходи, в обозрима перспектива СА не може да доведе своите военни, военно-икономически и научно-технически възможности до степен позволяваща й самостоятелно да осигури защитата на кралството от външна агресия.

Публикувано на 30 Май 2016 в 13:31 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Саудитска Арабия, военнотехническо сътрудничество, въоръжение, армия, модернизация

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас