Влиянието на украинския национализъм

Украинските протести бяха инспирирани от порива към дългоочаквана промяна, желание за противопоставяне на корупцията, олигархията, беззаконието и според някои, вредното за страната управление на Виктор Янукович. Когато управляващите бяха отстранени от властта, възникна въпросът, кой ще поеме отговорността за предстоящото развитие на страната. Част от лидерите на протестиращите представляват крайно десни екстремисти, които будят безпокойство за мира в Украйна.

 

Руският президент Путин използва умело историята и идеологията на украинските националисти, като ги обвинява за ситуацията в страната. Дори някои западни медии и неправителствени организации са загрижени за техните прояви. Всъщност украинският национализъм има дълбоки корени, спомените за които будят безпокойство. Неговият идеолог е небезизвестният Степан Бандера, който е възприеман от едни за герой, а от други за престъпник. Образът му стана актуален отново в общественото пространство по време на антиправителствените протести. В Западна Украйна на Бандера са кръщавани улици, издигани са му паметници и дори през 2010 г. президентът Юшченко му присъди посмъртно титлата „Герой на Украйна”, която по-късно бе отнета от Янукович. В Източна Украйна същият обществен деец е считан за предател и сътрудник на нацистите. Раздвоената обществена памет доказва, колко разединена е самата Украйна. Националните празници и герои се популяризират с цел да изградят чувство за единство и принадлежност към една общност. Наличието на подобна личност и отношението към него издава точно обратното.

Съвременните украински националисти са политически представени от партия „Свобода”, която носи това име от 2004 г. и е с лидер Олег Тягнибок. Партията е известна освен с антируската си позиция и с антисемитските си прояви. По време на протестите основният довод на Тягнибок бе, че Украйна е контролирана от московско-еврейската мафия. В период на социална дестабилизация, именно подобни антисистемни политически субекти набират популярност сред масите.

Степан Бандера е символ на борбата за запазване на украинската идентичност и извоюване на независимост, но не бива да се пропускат обективните исторически факти, според които той е вземал участие при избиването на редица невинни хора. Популяризирането на неговия образ може да има нежелан ефект върху външната политика на Украйна в този така деликатен момент. Организацията на украинските националисти (ОУН), в която Бандера встъпва още като непълнолетен е настроена не само срещу империалистическа Москва, но и срещу всяка друга европейска държава или народ, която възпрепятства независимостта на Украйна (в това число – поляци, румънци, словаци и евреи).

 

В момента има няколко представителя на „Свобода” в правителството – вицепремиер, министър на екологията и министър на земеделието. В програмата на партията присъстват типичните популистки теми, които привличат широко обществено внимание: антиимиграционна политика, заклеймяване на абортите, наркоманията, тютюнопушенето, алкохолизма, възвръщане на ядрения статут на Украйна, промяна на състава на народното събрание (Великата Рада).

 

Факт е, че заради световната финансова криза, глобализацията и миграционните процеси в много европейски държави се появиха националистически партии, чието влияние постепенно нараства. В днешно време разпространението на ксенофобски, хомофобски и антисемитски лозунги и политики е крачка назад и не съответства с идеята за общ европейски дом. Украинската държава се нуждае от стабилност, която не може да бъде постигната на базата на обвинения към определени социални групи за настоящото състояние. Национализмът е полезен за съхраняването на идентичността и ценностите, а не като опияняваща крайност, превръщаща се в отрицание на всичко различно.

Украинският национализъм изигра успешно своята роля в смяната на управляващите в Киев. По-голямото предизвикателство е постигнатото влияние и кредит на доверие от обикновените граждани да се използва съзидателно. В противен случай, ще последва огромно недоверие към политическия елит сред гражданите и ще се създаде властови вакуум. Украинската криза далеч не е приключила, а национализмът е фактор в нея, който за сега е водещ. Но ако Украйна наистина се стреми към европейско бъдеще, ще трябва да омекоти неговите прояви.

 

Публикувано на 19 Август 2014 в 14:15 часа от
Деляна Велева, магистър "Политически науки", СУ


Ключови думи:Украински национализъм, Степан Бандера, Свобода Украйна

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас