В подкрепа на ал-Гута

Политически и дипломатически разговори. След трите срещи в Женева и тази в Астана, очакваме и втората среща в Астана. Усилията на тези, които се представят за приятели на сирийския народ, не спират все по-тежките офанзиви над Източна Гута – тежко обстрелване и бомбардиране с многобройни оръжия, включително и отровни газове, които избиват стотици жители от района. Активистите започнаха кампания за запознаване с условията на живот и страданията на жителите.
На 07.02.2017, вторник, активисти обявяват официалното начало на кампанията под надслов „В подкрепа на ал-Гута“ с описание на трагедията на хиляди жители в обсадения район, които страдат от липса на условия и средства за задоволяване на основни нужди. Отправен бе призив към международната общност за съпричастност и съдействие за да бъде прекратена обсадата над Източна Гута, която е подложена на ежедневни страдания и убийства години наред, според думите на активиста Йосиф ал-Бустани, главния организатор на кампанията.
Ал-Бустани изтъкна пред „Всички за Сирия“, че целият район страда от многобройни проблеми, както и периодични бежански вълни от един град към друг, а медиите не му оказват нужното внимание. Това е и основната причина за да стартират тази кампания.
Организаторът добави, че кампанията ще бъде обявена и в социалните медии (Фейсбук, Туитър, Телеграм и Уатсъп). Той очаква кампанията да осъществи реална промяна в медийното покритие на района за отразяване на ежедневните трудности  на жителите на ал-Гута, големия брой ранени, сираци и хора със специални нужди, както и голямата безработица.
Ал-Бустани изтъкна също така, че кампанията „В подкрепа на ал-Гута“ ще избегне капана на партийните разцепления, типични за сирийската опозиция, защото целта на участващите в нея е преди всичко оказване на необходимата помощ на ал-Гута. Той посочи, че: „Няма да приемем използване на тази кампания за други цели. Ал-Гута страда от тежки условия и това игнориране на положението не може да продължава.“
Организаторът завърши с думите: „Източна ал-Гута беше и все още е силна въпреки пренебрежението. Това е първият освободен район в страната и първият, подложен на обсада и въпреки това, все още се извършват грозни масови убийства от милициите на правителството.“
Източна ал-Гута се разпростира върху 22 кв. км. на изток от град Дамаск. Жителите му наброяват повече от 450 хил. души. Обсадата е наложена върху района от военните сили на правителството и въоръжените милиции още през средата на 2013 г., а жителите все още са подложени на въздушни удари и боеве.

Материалът е превод на статия от електронното сирийско издание all4syria.info

Публикувано на 27 Февруари 2017 в 20:57 часа от
Нора Муса Шехаби


Ключови думи:Сирия, Ал-Гута, Източна Гута, обстрел, хуманитарна обстановка, ситуацията, обстановка

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас