В източната част на Алепо остават само старци и деца

За жителите на източната част на Алепо нищо не би могло да замени завръщането в домовете им, дори в тези от тях, които са разрушени и са превърнати в руини. Тази надежда обаче не изглежда осъществима в обозримо бъдеще в сянката на тежката реалност на един сирийски град след завземането му от правителствените военни сили и милициите-поддръжници на режима на президента Башар ал-Асад.
Вестник „Близък изток“ сочи, че някои от жителите на Алепо са наясно, че връщането се е превърнало в трудно осъществима мечта, и затова едни са прибягнали до изгаряне на имуществото си, докато други,  придържащи се към надеждата за връщане, са предпочели да запазят спомена за дома си. Пред така наречените „Операции за мебелиране“ и спешната нужда на някои да продадат жилищата си, изглежда, че мечтата за връщане е трудно постижима.
„Стотици семейства решават да се завърнат и да живеят в това, което е останало от жилищата им в източните райони, въпреки липсата на елементарни условия за живот, в същото време тези, които са разселени в западните райони са в тежко хуманитарно положение, и по-специално няколкото хиляди души, които пребивават в момента в неподготвени центрове за закрила, противно на обещанията на правителството за подобряване на положението им“, изтъкна кореспондентът на вестника в Алепо Абдулкадер Аллаф.

Аллаф сподели също така, че „положението на младежите и мъжете остава най-тежко, след като всеки на възраст между 20 и 50 год. е под наблюдение и е възможно да бъде арестуван или мобилизиран в така наречения „Пети легион“, който се формира в момента от правителството.“ Той изтъкна, че повечето младежи, който бяха разселени в западната част на Алепо са арестувани, а голяма част от опозицията са убити, като последното от тези убийства е било миналата седмица  в района на ал-Класа.
Междувременно, голяма част от сградите и кварталите в източната част на Алепо са разрушени. Правителството и милициите изолират районите, избегнали обстрел и все още обитавани, като налагат контрол над тях и не позволяват на жителите им да се завърнат в домовете си. Въпреки това, според Аллаф, стотици семейства успяват да се завърнат в домовете си, като ги  намират плячкосани от мародери след военните операции в района, и по-специално в кварталите ал-Фердоус, аш-Шиар, Ас-Салехин, Баб Ан-Нейраб. И добавя: тези хора избраха да се завърнат в домовете си за да запазят своето имущество с оглед липсата на елементарни условия за живот, като електрическа енергия и вода, и въпреки всички закани, отправени от правителството преди да завземе района.
След напускането на жителите си,  Алепо влиза в нов етап на борба за власт след продължилите тридесет дни директни сблъсъци и кървави битки между руските военни и шиитските милиции, подкрепящи режима на Башар Асад.

Материалът е превод на статия от електронното сирийско издание all4syria.info

 

Публикувано на 3 Януари 2017 в 16:41 часа от
Нора Муса Шехаби


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, обезлюдяване, ход на бойните действия, завръщане в домовете

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас