Унищожаване на сътрудничеството между Украйна и Русия

Икономиките на двете страни са свързани още от създаването на Украйна след разпадането на СССР. Начина по който бе създадена украинската държава още от самото начало определи тесните връзки, които бяха изградени с Русия в почти всички сфери на икономиката. Безспорно сътрудничеството в сферата на военнопромишления комплекс, беше едно от най-развитите.

         След последните събития свързани с Крим, отношенията между двете страни (Русия и Украйна) се изостриха, а напрежението продължава да нараства. Въпреки че президентът на Украйна Александър Турчинов заговори за евентуалното провеждане на  референдум за федерализация на Украйна, което се подкрепя от Русия, двустранните взаимоотношения във всички сфери между двете страни  на този етап са силно ограничени. Най-силната връзка между Киев и Москва – сътрудничеството в сферата на военнопромишления комплекс (ВПК) вероятно ще бъде или силно ограничено или изцяло прекъснато. Украйна доставя значително количество въоръжение и техника за  руската армия.

Предполага се, че сътрудничеството в сферата на ВПК няма да бъде преустановено веднага, а постепенно ще започне да отслабва, тъй като за разлика от връзките в други сфери на икономиката, тази ще продължи да съществува, поне докато Русия не бъде в състояние да произвежда самостоятелно всички украински части - агрегати, техника и въоръжение.

         Правителството на Украйна за сега се опитва да изглежда силно пред Москва. В началото на април 2014 вицепремиерът на Украйна Виталий Ярем съобщи, че се прекратява военнотехническото сътрудничество с Русия. Кога точно обаче ще бъдат спрени военните доставки, не беше посочено. Липсата на категоричност  показва, че подобна крачка може сериозно да засегне развитието на украинския ВПК в частност и икономиката на страната като цяло.

         От друга страна прекратяването на военнотехническото сътрудничество едва ли ще доведе до катастрофални последици за Москва.

         Съществен дял от военнотехническото производство, предназначено за Москва се реализира от запорожската компания „Мотор-Сич”, която се занимава с производството на авиационни двигатели. Днес компанията се ръководи от Вячеслав Богуслаев и повече от 70% от доходите и са от сътрудничеството с Русия. Компанията изнася за Русия двигатели ТВЗ-117 за различни модификации на вертолети Ми-8/17 и Ка-32. Стойността на договора за доставки е 1,2 млрд. американски долара и е за срок от 5 години (подписан през 2011г.).

         Освен това в Украйна се произвеждат и двигатели за пътнически самолети Ан-140 и Ан-148, които се експлоатират от руските силови структури. Запорожки части са необходими и за ремонта и поддръжката на самолети Ан-72, Ан-74 и Ан-124 ”Руслан”. Прекратяването на доставките на тези компоненти може да предизвика известни затруднения в Русия.

         Въпреки че в Русия от няколко години действа програма за замяната на вносните продукти в сферата на сигурността и създаването на собствени инсталации за производство. По този начин се очаква в близко бъдеще всички части за произвежданите вертолети да бъдат руски.

         Относно самолетите, едва ли Киев едностранно ще реши да прекрати единствената действаща днес авиационна програма в страната - производството на пътническия самолет Ан-148. Дори и това да се случи руското правителство е предприело стъпки и в тази посока и като алтернатива на Ан-140 и неговата военна модификация ще бъде използван лекия военно-транспортен Ил-112. Летателните изпитания следва да завършат през 2015 г. Възможно е да се търси и заместител на транспортния Ан-72/74. За сега руснаците нямат аналог на Ан-124, но в Москва се обсъжда възобновяване на производството на подобен вид самолет на руска територия.

         За ВПК на Украйна, чието двигателостроене и авиостроене в значителна степен зависи от сътрудничеството с Русия, прекратяването на военнотехническото сътрудничество означава начало на сериозна криза. В определена степен това касае и производството в Украйна (в завода „Зоря-Машпроект” в гр. Николаев) на силови агрегати за руските кораби. На руска територия предприятието „Сатурн” може да поеме производството на агрегати и да покрие доставките от Украйна.

         Подобна е ситуацията и с днеперовското конструкторско бюро „Южное” и предприятието „Южмаш”. Те все още представляват интерес за Москва, тъй като разработват междуконтиненталните ракети Р-36М2 „Воевода” и са производители на ракетоносители „Зенит”. Въпрос на кратко време е Русия да намери заместители, а и ракетите „Воевода” се очаква да бъдат снети от въоръжение най-късно през 2020 г. Те ще бъдат заместени с произведените от руското конструкторско бюро „Макавеев” балистични ракети „Сармат”, чието изпитание ще стартира през 2015 – 2016 г, а приемането им на въоръжение се очаква да бъде през 2018 – 2020 г.

Ракеоносителите „Зенит” които се използват за извеждане на руски апарати с военно предназначение в космоса, ситуацията е подобна. Те се произвеждат в „Южмаш” в Украйна и се изнасят за Русия. Прекратяване на износа им за руската държава, до голяма степен означава и затваряне на ракетостроителния завод. Друга възможност за Москва е замяната на „Зенит” с руските „Протон” и „Ангар-А3”.

         Относно сухопътните войски, Украйна вече не играе ключова роля след снемането от въоръжение на танка Т-64 и завършването на пълните изпитания на Т-80 през 2015 г.  Украинците в това направление пък също успяха да постигнат известна самостоятелност с производството на танка „Оплот” и леките бронетранспортьори БТР-3 и БТР-4. Освен това Украйна се занимава с модернизация на руска техника закупена от други държави. Събитията в Харков, който се явява център на бронетанковата промишленост, могат да нанесат сериозни последствия на този отрасъл.

         Според информация от „Стокхолмския институт за изследване на световните проблеми” в периода 2008 – 2013 г. Украйна е продала на Русия различна военна продукция на стойност от 250 милиона американски долара.

         Ако прекратяването на сътрудничеството между Русия и Украйна в сферата на ВПК стане факт, най-вероятно Киев ще изпита в по-голяма степен негативния икономически ефект. На украинците ще им се наложи да разчитат на сключване на договори с трети страни използващи руско въоръжение, тъй като украинския ВПК е пригоден за производство на руска техника.

         За Русия негативите от прекратяване на сътрудничеството с Украйна се очаква да са значително по-малко и едва ли можем да очакваме мащабна криза. В рамките на две-три години Москва може да е в състояние да произвежда заместители на доставяните в момента украински части. За по-сложните украински изделия Русия вероятно ще се нуждае от пет до седем години. Поради това би било наивно да очакваме значителен спад в отбранителните способности на руската държава.

Колкото и да е неопределена ситуацията между двете страни едва ли Киев ще бърза категорично и официално да прекрати сътрудничеството си с Москва във военната сфера.

Публикувано на 16 Април 2014 в 11:06 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Украйна, Русия, военнотехническо сътрудничество, конфликт

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас