Украинските сепаратистки групировки

Последните събития на територията на Украйна, представят множество поводи за размисъл около поведението на украинските управляващи. Акцент в статията ще бъде украинският национализъм, който оказва се, може да ни даде много отговори за събитията както от Майдана, така и за последващата политика на новосформираното украинско правителство.


От самото начало лидерите на първоначалните протестни вълни от Майдана са водеши фигури от националистическите, крайно десни групировки, ултра-националистически и нео-нацистки формирования: УНА-УНСО, ТРЕЗУБ, Патриот Украиньi, Бельi Молот. Тези групи се зараждат в началото на 90те години, с разпада на СССР и преобладаващите тогава разбирания за демократизиране на украинското общество. Произхождат от западната част на страната и се характеризират с крайна омраза, пълно отрицание на рускоговорящите граждани в страната и войнстващ анти-русизъм.

Придобиват по-широко влияние и самочувствие през 2004 г., когато взимат дейно участие в „Оранжевата” революция, а техните отявлени представители Юлия Тимошенко и Виктор Юшченко попадат във властта. Те пропускат своя шанс за сериозна доминация в политическия живот в страната след като губят изборите в страната през 2006 г. и 2010 г. от Партия на регионите на Виктор Янукович и комунистическата партия. Впоследствие нео-нацистките организации придобиват още по-голяма популярност като излизат от пределите на Украйна, развивайки се и в прибалтийските републики, организират военни лагери и пропагандират нацистките си идеи.

Това ескалира в последните месеци на 2013 г., тези формирования се обединиха в т. нар. Правий Сектор (Десен сектор), оглавявайки протестите срещу Янукович и понастоящем имат сериозно числено представителство в новосформираното правителство.


Десен сектор припозна за свой ръководител роденият през 1971 г. Дмитрий Ярош – човек с крайно десни разбирания, който се присъединява към националистическата организация ТРЕЗУБ през 1994 г., след което яростно защитава идеите за „чиста нация, един народ, една държава”. Главно действащо лице от Майдана, той се обявява за враг на „Московската империя” и открито призовава за военни действия срещу Русия и за саморазправа с рускоезичните граждани в Украйна. На 1 март 2014 г. от своя профил във ВКонтакт (социална мрежа), Ярош открито апелира за подкрепа към чеченския сепаратистки лидер Дока Умаров, свързван с Ал-Кайда. След тези си действия незабавно е заклеймен като престъпник, потенциално опасен за руския народ и държава. Към днешна дата Дмитрий Ярош беше претендент за президентския пост в страната.


Определян като дясна ръка на Дмитрий Ярош под „шапката” на Правий сектор е Александр Музьичко (Сашко Бельий). Ръководителят на УНА-УНСО (Украинска Национална Асамблея- Украинска народна самоотбрана) използва неонацистки лозунги. Обявява се за непримирима борба срещу руския народ. Участва в първата чеченска война, обвинен е във въоръжаването на сепаратистки организации и воденето на нео-нацистка пропаганда. Музьiчко участва в разпитите на руски военни и офицери и има доказателства за водени от него изтезания над руски военни, както и за екзекуции, ръководени лично от „Сашко Бельий”. За тези си действия е награден с медал „Герой на народа” от Джохар Дудаев- герой в чеченските борби за освобождение.


Всичко това е обвито с плаща на национален стремеж към европейската интеграция, НАТО и за насаждане на европейски ценности в украинското общество. През тази призма е доста наивно да се смята, че играта с етническата принадлежност в дадена страна може да бъде безнаказана, както и, че не би могла да обхване цял един регион. До момента сме свидетели на безпрецедентно отцепване на територии в 21 в.


Явната критика срещу Путин може и да не издържи още дълго, ако украинският неонацизъм бъде подложен на по-дълбок анализ. В създалата се ситуация няма случайни неща. Въпросът е дали западните служби за сигурност ще кажат цялата истина за отцепването на украинските територии, защитавайки основните европейски ценности „честност” и „прозрачност”.

 

Публикувано на 5 Юни 2014 в 15:14 часа от
Петьо Атанасов


Ключови думи:Украйна, сепаратизъм, десен сектор, Дмиитрий Ярош

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас