Турската позиция относно Сирия, кюрдите и ИД

Турция втвърди позицията си по отношение на Ислямска държава след терористичния акт в граничния град Суруч.

Турски изтребители вече нанасят въздушни удари по цели на ИД и властите разрешиха на коалицията да използва не само военновъздушната база в „Инджирлик”, но и други бази в южната част на страната.

Турция се забави с промяната на позицията си относно Сирия. Анкара се подготвяше за по-тясно сътрудничество с Вашингтон срещу Ислямска Държава (ИД), което предполагаше промяна на негативното си отношение към режима на Башар Асад, но терористичните актове в страната се превърнаха в катализатор на тези събития.

Шансовете за турска военна операция с цел създаване на буферна зона на турско-сирийската граница на сирийската територия и противодействие на сирийските кюрди за обособяване на автономен съюз в региона намаляват поради политическите трудности и рисковете за сигурността допринасящи за „пробуждането” на Анкара. Междувременно, съюзът между САЩ и бойците, част от Партията на демократичния съюз (ПДС), основната кюрдска група в Сирия задълбочава колебанието на Анкара относно политиката си към Сирия.

Правителството на министър-председателя Ахмет Давутоглу, който изгуби своето парламентарно мнозинство след изборите проведени на 7 юни и временно управлява докато не се формира правителствена коалиция обмисляше нова опция, която включва разговори с ПДС и по-тясно сътрудничество с водената от САЩ коалицията срещу ИД. Към момента е трудно да се прогнозира развитието на събитията, тъй като официално премиерът върна мандата за създаване на правителство.

Всичко това обаче продължава да бъде пречка за „танца със саби” на президента Реджеп Ердоган след като кюрдските бойци от Силите за народна защита (YPG), военното крило на ПДС отблъснаха ИД от северния сирийски град Тел Абиад през юни чрез американската военновъздушна помощ.

На 26 юни Ердоган заяви, че никога няма да позволи да бъде създадена държава в северна Сирия и южна Турция и каквото и да струва това ще продължи да се бори за това.

ПДС и неговите съюзници от ПКК – които се борят за Кюрдска автономия в Турция – са смятани за терористична група от Анкара. За Вашингтон само ПКК е терористична организация, но на този етап много чужди дипломати в Турция вярват, че това обстоятелство може да бъде променено поради приноса и в борбата срещу ИД.

В резултат на думите на Ердоган спекулациите във вътрешността на страната и в международната общност бяха, че Турция се готви за инвазия в Сирия за да създаде буферна зона дълга 100 км и широка 10 км, за да се предпази от увеличаването на кюрдите в пограничните на Турция региони. Турски военни експерти обаче отбелязаха, че ще срещнат изключителни трудности при обезопасяване на такава голяма територия срещу многоброен противник, включително начело с ПДС, ИД и сирийската армия.

Докато ситуацията продължава да се развива срещу амбициите на Анкара в Сирия, влиятелни турски гласове започват да убеждават, че пътят за Турция да се измъкне от тази все повече усложняваща се ситуация минава през инициирането на диалог със сирийския режим с цел да осигури териториалната цялост на страната. До този момент Ердоган и Давутоглу не желаят да правят това, искайки военна намеса за сваляне на сирийския режим вместо това.

Бившият началник на Генералния щаб Илкер Башбуг е между тези, които казват, че е време за разговори с Дамаск. Башбуг подчертава, че малка част от турската граница със Сирия е под контрола на сирийския режим, докато по-голямата част е под контрола на ИД или ПДС.

Според него ще е по-добре да се търси решение в границите на международното право, чрез нормализиране колкото се може по-скоро на отношенията със сирийското правителство и оказване подкрепа за сирийската държава.

Кемал Киличдароглу, лидерът на основната опозиционна партия – (CHP), който участва в безрезултатните коалиционни преговори с Давутоглу (AKP) обяви, че ако турски войски влязат в Сирия трябва страната да се подготви да плати по-висока цена от предвидената. Според него правителството в лицето на (AKP) не успя правилно да прецени международната ситуация от самото начало и това е така, защото не е осъзнало правилно геостратегическото положение на страната и не се е вслушало в думите на бившия началник на Генералния щаб.

Пенсионираният Бригаден Генерал Наим Бабуроглу също не беше пестелив в думите си. Той смята, че поддържането на териториалната цялост на Сирия е равно на поддържането на териториалната цялост на Турция и това изисква разговори със сирийския режим. Неговите коментари отразяват турските страхове, че автономен кюрдски съюз в Сирия, който е свързан с ПКК би могъл да разпали кюрдски сепаратизъм в Турция.

Бабуроглу – който служи в наблюдателната мисия на ООН в Ирак и Кувейт след изтеглянето на Ирак от Кувейт през 1991 г. и сега пишещ за „Герчек Гюндем” – допълни, че диалога с Дамаск може също да бъде воден чрез Русия или Иран, поддържащи режима на Асад. Той каза, че интервенция в Сирия от страна на Турция не е вероятна и би била опасно усложнение за ситуацията там, а също така ще увеличи риска от тероризъм от страна на ПКК в Турция.

Въпреки декларацията на Ердоган, неговият говорител и съветник по външната политика Ибрахим Калин спомена пред репортери по време на конференция на 30 юни, че Анкара не се подготвя за каквито и да е действия в Сирия.

Той обяви, че от самото начало са заявили, че ще участват съвместно с международната коалиция или общност и няма да предприемат никакви самостоятелни действия. Всички инициативи свързани със създаването на защитена зона и зона свободна от полети ще бъдат постигнати в съответствие с това разбиране. Той допълни, че военна предпазна мярка по границата със Сирия е необходима за защита на Турция от атаки.

Турското нежелание да постави на първо място борбата срещу ИД вместо желанието да свали Асад от власт, както и „половинчатия” начин, по който работеше с международната коалиция срещу ИД е основната причина за проблемите на Анкара. Това е и основната причина за тясното сътрудничество на Вашингтон със сирийските кюрди и е малко вероятно САЩ да се дистанцират от ПДС по искане на Анкара. Всеки сигнал за положителна промяна в политиката на Турция по отношение на Сирия е добре дошъл Подобни сигнали се появяват във вестници като либералния „Хюриет” и про-кюрдския и твърд ислямистки „Йени Акит”, който цитира „високопоставен представител” и споделя, че Анкара е подготвила нов курс за действие със Сирия. Според него Анкара е готова да си сътрудничи по-тясно с Вашингтон срещу ИД, което предполага, че може да се отдалечава от приоритета да види края на режима на Асад.

Всичко това вероятно ще претърпи значителна промяна след като страната стана жертва на тероризма и продължава да бъде нестабилна политическата ситуация.

Постигайки предимство срещу ИД в голяма част от северна Сирия и осигурявайки си ключов съюз със САЩ някой подкрепят тезата, че ПДС не може да бъде притисната да изпълни условията на Турция по начина, който Анкара желае. Ако това не е така въпросът е какво може да направи Турция, ако условията не са изпълнени? Тъй като загуби инициативата в Сирия заради серия грешки, които се опитва да коригира сега отговорът на това изглежда че е „Не много”. Това допълнително носи необходимост от спешна промяна в политиката на Турция по отношение на Сирия, ако Анкара наистина иска да се измъкне от сегашното положение.

Публикувано на 19 Август 2015 в 14:15 часа от
Даниел Пламенов


Ключови думи:Турция, Сирия, Ислямска държава, ПКК, Ердоган, кюрдски въпрос

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас