Триумф на Джихада: Иракската армия изостави Мосул

На 10 юни джихадистката терористична организация Ислямска държава в Ирак и Сирия (ISIS) е превзела гр. Мосул, който е вторият по големина град в Ирак и един от най-важните центрове на производството на петрол в Близкия изток.

 

Нападателите са били въоръжени с гранатохвъргачки, снайперски пушки и картечници монтирани върху превозни средства. Групировката на иракската армия в града е унищожена, оцелелите военнослужещи са се разбягали, изоставяйки своето въоръжение и преоблечени като цивилни са напуснали града заедно с тълпите от бежанци. Счита се, че повече от 150 000 жители са били принудени да напуснат Мосул. В допълнение ISIS са установили контрол над провинция Ниневия, част от провинция Салах ад-Дин и град Фалуджа, в западната част на страната.

В Мосул, са превзети правителствените сгради и затвора, от който са освободени хиляди затворници. Плячкосани са банки, при което се оценява, че в ръцете на джихадистите са попаднали няколкостотин милиона американски долара в брой. В разположение на терористите е попаднало огромно количество оръжие, военно оборудване, припаси и материали с военно предназначение, които са предоставени от САЩ на иракската армия.

Губернаторът на Мосул Атил Нуджафи е обвинил трима висши генерали от иракската армия, че са „продали” града на ISIS. След нахлуването на терористите, висшите офицери са избягали в иракски Кюрдистан и са се предали на кюрдските сили Пешмерга.

Иракският премиер Нури ал-Малики е заявил, че ще изиска от Парламента да се обяви военно положение в цялата страна, а на цивилните граждани да бъде раздадено оръжие, за да се защитават от ISIS. Той също е обявил, че ще потърси спешна помощ от международните организации.

 

Губернатор Нуджафи, който е избягал от сградата заловена от джихадисти е призовал местните жители да бъдат непоколебими и да се борят с агресорите, съобщава Ройтерс.

Според местните жители, ислямистите са издигнали свои флагове на всички здания на градската администрация.

САЩ обявиха атаката на ислямистките бунтовници в Ирак за заплаха за целия регион.

Публикувано на 11 Юни 2014 в 18:34 часа от
Боян Иванов


Ключови думи:ISIS, Ирак, Мосул, Ислямска държава в Ирак и Сирия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас