Трансформацията на „ал-Кайда”

 

     Ядрото на „ал-Кайда”

Организацията е основана през средата на 80-те години от Осама Бин Ладен. През последните години „ал-Кайда” се опитва отново да възвърне силата и влиянието си. Тя продължава да се бори за сваляне на „не ислямските” според нея правителства в Близкия изток и северна Африка. Организацията се възползва от дестабилизацията на структурите за сигурност на страни като Тунис, Египет и Сирия. За да засили влиянието си в тези региони, организацията изгражда терористични клетки.

    „Ал-Кайда” разполага с огромен потенциал и привърженици по целия свят. Всички те споделят идеология на „защита на ислямската общност от неверниците” както и въоръжена борба срещу западните общества и техните ценности.

    На втори май 2011г. Осама бин Ладен беше убит от американски специални части в Абботтадат (Пакистан). На 16 юни 2011 г. „ал-Кайда” официално съобщи, че заместникът на Бин Ладен, ал-Зауахири става водач на организацията.

    Оперативните възможности на „ал-Кайда” значително намаляха в следствие на международния натиск и борба срещу нея. Някои от високопоставените членове също бяха елиминирани. На 4 юни 2012 г. при бомбардировка с безпилотен летателен апарат беше убит Абу Яхая ал Либи (една от водещите фигури на движението). Малки отделни клетки, изповядващи идеологията на организацията продължават да функционират, като действията им са съгласувани с политиката, водена от „ал-Кайда”.

    Постоянно се появяват различни послания на Зауахири  и други негови съратници в интернет. В тези видео-послания лидерът на организацията подкрепя борбата на сирийските въоръжени опозиционни бойци срещу правителството на Башар Асад. Той насърчава саможертвата, твърдостта и смелостта на бунтовниците. Целта е сваляне на правителството и утвърждаване на ислямска държава. Ал Зауахири предупреждава сирийския народ да не се доверява на Запада, САЩ, Арабската лига или Турция.

    Няма известни, големи структури на „ал Кайда” в Западна Европа. Засиленото преследване на членове на организацията в афганистанско-пакистанската погранична територия, където преди се подготвяха и планираха операциите на терористите и персоналните загуби на висши функционери, възпрепятстват централизираната координация на отделните структури.

    „Ал-Кайда в Ирак”/”Ислямска държава”

     Организацията в Ирак е основана през 2003 година и се ръководи от Абу бакр ал-Багдади ал Хусаини ал Куараши. Въпреки усилията на американците за подобряване на сигурността в Ирак, там се извършиха множество атентати, което доведе до поддържане на междуетническо напрежение.

    Най-активната групировка в централен и южен Ирак остава сунитската терористична „ал-Кайда в Ирак”. Тази организация е основана от йорданеца Ахмад Фадил Назал ал Кхалиала, подкрепян от Абу Мусаб ал Заркауи. Ал Заркауи беше убит на 7 юни 2006 г., като след неговото убийство „ал-Кайда в Ирак” промени своето име на „Ислямска държава” (от октомври 2006 г.). През последните години агресията на организацията е насочена към иракското правителство, полицейските структури на страната и шиитската религиозна общност. През 2012-та година бяха извършени редица бомбени атентати, които доведоха до над 500 жертви и над 1000 ранени.

През 2014 и 2015 година ислямистите завзеха значителни територии от Ирак и Сирия, като в момента тези две страни вече реално нямат обща граница. Бившите погранични територии в момента се владеят от „Ислямска държава”. От насилието на „Ислямска държава” пострадаха и други религиозни и етнически групи като християни, друзи, кюрди и много други.

    Въпреки всички усиля на международната общност, „ал-Кайда” и особено „Ислямска държава” показаха, че имат силата и средствата да устоят на натиска на международната общност. Нещо повече, с всеки ден ИД се разраства и завзема нови територии. Последните събития около терористичните организации показаха, че „Ислямска държава” се очертава като основна опасност за сигурността и стабилността в региона.

    Може да се очаква международната общност да предприеме по-решителни стъпки, като провеждане на по-интензивни въздушни удари и сухопътни операции, с цел елиминиране на дейността и структурите на „Ислямска държава”. Необходима е обаче по широка подкрепа от редица държави, тъй като САЩ (евентуално и Великобритания) едва ли ще се наемат самостоятелно да се изправят срещу ИД.

Публикувано на 12 Юни 2015 в 16:09 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Ал-кайда, Ислямска държава, терористични организации

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас