Тихата ислямизация на Турция

Отричане на западните демократични ценности: Ердоган залага на ислямското образование.

Турският президент Ердоган иска да увеличи броя на религиозните училища (Imam-Hatip). Този тип училища представляват професионални гимназии, но със задълбочено религиозно обучение. При първия мандат от управление на партията на Ердоган (ПСР) през 2002 година учениците, завършващи такъв тип гимназии са били 63 000 годишно. През 2014 година завършилите религиозните училища наброяват 983 000 деца. В Турция към момента има около 2074 такива училища.

Вероятно с изграждането и развитието на тези религиозни училища, Ердоган цели да изгради една генерация от млади хора, които да гледат критично на Европейския съюз.

Според цитат на Ердоган във вестник „Financial Times”: „Ние сме критикувани, защото задаваме неудобни въпроси, които през последните 200 години бяха забранени”. В това изказване пред вестника той е намекнал, че мюсюлмански мореплаватели са открили Америка 300 години преди Христофор Колумб. Освен това Ердоган споделя, че религиозната дискусия в южната ни съседка и в целия свят умишлено се подтиска и мюсюлманите постоянно са осмивани и презирани. С тези изказвания той вероятно цели да получи подкрепата на целия мюсюлмански свят и да си спечели място на защитник на всички хора, изповядващи исляма. Турският президент вече е споменавал, че според него не религиозните младежи много по-често посягат към наркотиците и стават зависими, както и че между образованието и религията няма пречки и противопоставяне. Към всичко това трябва да прибавим и опитите на правителството да наложи новия задължителен предмет - „Османски език”. Наред с лансирането на Imam-Hatip – гимназиите Ердоган иска да наложи занятия по сунитски ислям на учениците още от първи клас.

Турският историк Илбер Ортайли обаче изказва мнение, че цялото това направление на ислямизация е обречено на провал от самото начало. Според него съществуват много противници на така нареклия се „Ислямски лагер”. Образователната политика на правителството може да доведе само до поляризация в турското общество. Голяма част от турския народ е възприел европейските ценности и едва ли ще се откаже от тях и ще позволи да бъде ислямизиран. Политиката на Ердоган може да доведе до нови сблъсъци и кървави протести, а както вече знаем турският президент не е свикнал гражданите да му се противопоставят.

Според Ортайли османската идея се споменава само за да послужи за прикритие на връщането към т. н. „ислямска епоха на блаженството”.

Публикувано на 15 Декември 2014 в 16:54 часа от
Стойчо Н.


Ключови думи:Турция, ислямизация, Ердоган

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас