Терористите в Сомалия

 

„Харакат ал-Шабаб ал-Муджахидин” в превод „Муджихидинско младежко движение” или по известно като „ал-Шабаб” е терористична организация, която се бори за създаването на фундаменталистка ислямска държава в Сомалия.

През последните години активната военна кампания на Африканския съюз изключително много отслаби действието й, но групата все пак си остава основната заплаха за политическата стабилност на Сомалия.

Организацията действа предимно във вътрешността на страната, но има и случаи на атентати, изнесени от региона, като бомбардировките в Уганда през 2010 г. и смъртоносния набег в търговски център в Найроби през 2013 г.

Началото на „ал-Шабаб” е поставено през 1990 година и е свързано с екстремистката група „Съюз на исляма“, която набира скорост след падането на военния режим от 1969 г. и избухването на гражданска война. Целите и са свързани с установяването на ислямско емирство в Сомалия. След 11 септември 2001 г. тя е обявена за терористична, тъй като е частично финансирана и въоръжавана от лидера на Ал Кайда, Осама бен Ладен

Заради противоречия между членовете на съюза през 2003 г. той се разделя на две, като частта с по-младите членове, ислямски фундаменталисти създават ядрото на „ал-Шабаб”. През 2006 година двете групи установяват контрол върху столицата Могадишу и създават реална опасност от разпространение на ислямски фундаментализъм и в съседна Етиопия, която е християнска държава.

Известна вина за превръщането на младите екстремисти в мощно радикално движение имат регионални държави като Етиопия, която през 2006 година навлезе в Сомалия по молба на правителството. Според учени, именно това е причината за радикализация на организацията в последващите години. Етиопия оправдава интервенцията си с това, че тя е била в отговор на стремежа за джихад и евентуалните претенции за нейни територии. Тази интервенция се осъществява с подкрепата на САЩ и Африканския съюз.

САЩ се опасяват, че групировката може да осъществи терористичен акт и на тяхна територия поради обвързаността на организацията с други терористични структури. Това е и една от основните причини за осигуряване на обучение и въоръжение за правителствените сили в Сомалия и региона. САЩ противодействат чрез така нареченото „офшорно балансиране“, което се свързва с наличието на въздушни и морски военни сили в региона в съчетание с местна подкрепа и сили на ООН. Очаква се също дипломатическото им присъствие през 2014 г. в региона да се засили, въпреки че правителството на Сомалия беше официално признато от САЩ едва през 2013 г.

Радикализацията на „ал-Шабаб” се засили към 2008 година, вследствие на разширяване на връзките с „Ал-Кайда”. Тогава от „ал-Шабаб” публично оповестиха терористичната си мрежа и започнаха да обвиняват САЩ, че извършват престъпления срещу исляма. Ответната реакция на щатите не закъсня и обяви групата за терористична организация. Впоследствие от организацията обявиха верността си към „Ал-Кайда”, а чрез терористичните си атаки отправиха послание към всяка държава, която си позволява да изпраща войски в помощ на правителството на Сомалия.

Според африканския експерт Е. Брутон организацията се опитва да влияе на съседните на Сомалия страни и да пресече западните интереси в Африка. Той смята, че организацията има връзки с други ислямистки организации в региона – в страни като Руанда и Бурунди. Освен това държави като Еритрея, Катар, Иран, Сирия, Йемен и Саудитска Арабия осигуряват финансирането и.

Организацията се отнася изключително враждебно към турските граждани в Сомалия, поради членството на Турция в НАТО, тъй като от „ал-Шабаб” смятат, че НАТО използва Турция като „чук“ за да смаже мюсюлманите.

В контролираните области се налагат радикални ислямски норми и има жестоки наказания за нарушителите.

Въпреки усилията на противодействащите сили на ООН и Африканския съюз (АС), „ал-Шабаб” все още контролира по-голямата част от източна, централна и южна Сомалия. Военният и потенциал включва над 5 000 души според доклад на ООН от 2013.

Организацията продължава да упражнява контрол върху региона посредством атентати, отвличания и насилие, както и с налагането на ограничения над населението. През януари 2014 г. забраниха на местното население използването на интернет. Освен обичайните атентати със самоубийствени актове, импровизирани взривни устройства, гранатни атаки и покушения, през 2014 г. „ал-Шабаб” започна масови убийства чрез използване на минохвъргачки в района на Могадишу. През последните месеци станахме свидетели на ожесточена борба за овладяване на различни области в страната между воюващите сили на правителството и организацията.

Спорен остава въпросът дали Сомалия и управляващите й успяха да постигнат някакъв напредък по време на 23-годишния конфликт. Според президента Хасан Мохамуд резултати са постигнати, особено по отношение на институциите, гарантиращи сигурността на страната. Част от населението смята, че атаките са зачестили и станали по-жестоки поради увеличаването на войските на Африканския съюз (към 26 февруари тази година има близо 20 хиляди военнослужещи).

Срещу организацията се действа и на териториите на трети страни. През февруари 2014 година кенийските военновъздушни сили извършиха въздушна атака над лагер на групировката, а САЩ проведоха военна операция срещу лидера на „ал-Шабаб” в Южен Судан.

Въпреки че през изминалата година групировката изгуби власт върху голяма част от сомалийската територия, благодарение военната операция на АС, през февруари 2014 в интервю на „Ал Джазира” представител на „ал-Шабаб” се закани, че ще си върнат контрола и че напускането на контролираните зони е просто смяна на тактиката. Според неговите думи земята и хората на Сомалия им принадлежат и категорично отрича възможността за водене на преговори с правителството.

Събитията от последните месеци показват, че няма постигнат напредък, въпреки мисията на АС, ООН и подкрепата на западните страни.

Очаква се сблъсъците между правителствените сили и фундаменталистите да продължат и през втората половина на 2014 г.

Публикувано на 20 Май 2014 в 15:17 часа от
Милена Петрова, спец. "Международни отношения" - УНСС


Ключови думи:терористи, Сомалия, Ал-Шабаб

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас