Шейх Тамим бин Хамад бин Халифа Ал-Тани, емир на Катар

Шейх Тамим бин Хамад бин Халифа Ал Тани (Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani) е роден на 3 юни 1980 г. в столицата на Катар - Доха. Тамим е вторият син на катарския емир Хамад, роден от втората му жена Муза бинт Насер Ал Миснед (Mozah bint Nasser Al Missned).

Завършва средно образование във Великобритания, през 1997 г. с отличие в училище Шерборн. През 1998 г. завършва Кралската военна академия в Сандхърст. Същата година получава и звание на офицер от въоръжените сили на Катар.

След завръщането си в родината Тамим помага на баща си в управлението на държавата, заемайки високи постове свързани с икономиката, външната политика и отбраната. Бил е президент на съвета на директорите на най-голямата катарска инвестиционна компания, председател на Висшия съвет за защита на околната среда, председател на Висшия съвет по въпросите на образованието и на Висшия съвет по телекомуникации и технологии. Оглавявал е Комитета за общо планиране и развитие, заемал е постовете заместник-главнокомандващ въоръжените сили и президент на националния олимпийски комитет (от 2002 г. е член на МОК). Смята се, че благодарение на неговите усилия Катар спечели надпреварата за провеждане на световното първенство по футбол през 2022 г.

През 2003 г. шейх Тамим е определен за наследник на престола, след отказа на неговия по-голям брат Джасем.

През лятото на 2013 г. емирът Хамад Ал-Тани реши да се оттегли от управлението на държавата в полза на своя син. На 25 юни 2013 г. шейх Тамим стана новия емир на Катар и един от най-младите държавни ръководители в света.

Според информации от близки до кралското семейство източници, майката на Тамим, Муза е „разчистила пътя му към престола”. Счита се, че тя има сериозно влияние над съпруга си и активно участва в политическия живот на Катар.

През последните три - четири години преди да оглави държавата, Тамим постепенно е приемал от баща си държавното управление, запознавайки се с всички сфери на властта. Активно е участвал в различни международни и регионални форуми и срещи, подкрепяйки емира в реализирането на неговите външнополитически инициативи. Тамим организира и спонсорира свалянето на режима на Кадафи в Либия, управлява процеса на „прекупуване” на радикалното палестинско движение ”Хамас” от Иран, активно участва в мероприятията в подкрепа на противниците на президента на Сирия Башар Асад.

Първото важно политическо решение на новия емир беше отстраняването от постовете министър-председател и министър на външните работи на Хамад бин Джасем Ал-Тани, който според някои сведения е най- богатия и най-влиятелен член на семейство Ал-Тани. Отстранявайки основния конкурент, шейх Тамим разчиства пътя си за самостоятелно управление, което щеше да е затруднено при запазването на Хамад бин Джасем на предишните длъжности. За нов министър-председател беше назначен близкия до Тамим бивш министър на вътрешните работи Абдулла Ал-Тани (Abdullah Al Thani), също член на кралското семейство.

С възкачването си на престола новият емир обеща да подкрепя развитието на демократичните процеси и да следи за спазването на законните в страната. Въпреки това в Катар продължават да съществуват строги забрани за политическа дейност, преследване на инакомислещите и нарушение на правата на човека.

В сферата на икономиката Тамим, както и неговия баща, се придържа към линията на заделяне на капиталовложения за развитие на нефтодобивната и газодобивната промишленост. Същевременно той се стреми да диверсифицира източниците на приходи и да насочва инвестиции към тези отрасли, които се очаква да осигурят благополучие на бъдещите поколения. Важно място в плановете за икономическо развитие на страната се отделя на инфраструктурните проекти и на проектите за подкрепа на младежта и спорта. Като главна цел на държавата новият емир определи развитието на „човешкия капитал”.

Тамим осъзнава спецификата на съвременните международни отношения и твърдо отстоява външнополитическите интереси на страната. Заставайки начело на държавата той продължи активната външнополитическа линия на своя баща. Младият емир се стреми да придаде на катарската външна политика динамичен, а по някои направления настъпателен характер, подчертавайки по всякакъв начин нейния прагматизъм. Приоритетни на първо място са отношенията с арабските страни и преди всичко с тези от СССПЗ, отношенията с членовете на Лигата на арабските държави и оказването на помощ на арабските народи.

Управлението на новия емир показа ясно, че Катар изобщо не се е отказал от борбата за влияние в мюсюлманския свят, а само е видоизменил своята стратегия и прийомите за нейното реализиране.

Едно от основните направления на външнополитическата стратегия на Катар остава стремежът на Доха да застане начело на общосунитската наднационална общност, изпреварвайки Рияд и създаване на ефективна конкуренция на саудитското кралство. От тук и подкрепата на Катар за ислямската организация „Мюсюлмански братя” и нейните клонове в различните арабски страни, както и отказа от подкрепа на саудитската инициатива за трансформиране на ССПЗ в по-тясно обединение „Съюз на Залива”.

Стремежът на Катар да затвърди лидерските си позиции в страните от региона, което Доха постига далеч не винаги с „чисти ръце”, доведе до рязко изостряне на отношенията със съседните страни – Саудитска Арабия, Бахрейн и ОАЕ. През март 2014 г. те отзоваха своите посланици, обвинявайки емирството в неизпълнение на положенията от Договора за сигурност в рамките на СССПЗ, подписан през 2013 г., и намеса в техните вътрешни дела. Този конфликт, независимо от споразумението за нормализиране на отношенията между неговите участници от април 2014 г. и помирителното посещение на емир Тамим в Саудитска Арабия през юли с. г., и преговорите с крал Абдалла до настоящия момент не е урегулиран напълно. Катар е настроен за положително решаване на въпроса. В частност Доха отиде на някои отстъпки, изгонвайки от страната някои видни дейци на египетските „Мюсюлмански братя” и закривайки офиса на известния ислямски екстремистки проповедник Ю. Кардауй.

По отношение на режима в Сирия позицията на Катар е остра и непроменена. Тамим счита режима на Асад за виновен за сложилата се в страната трагична ситуация и подкрепя сирийската опозиция. Катарският емир отхвърля твърденията, че оказва помощ на терористичните групировки в Сирия, подчертавайки постоянно, че катарските власти не спонсорират екстремистите от „Ислямска държава”(ИД) и другите аналогични групировки в Ирак и Сирия. Шейх Тамим поставя основен акцент, че не приема подхода, при който всяка свързана с исляма организация незабавно се обявява за екстремистка. Това беше отговорът му на обвиненията на Запада и някои арабки страни по адрес на Катар, че подкрепя ИД.

Емирът на Катар заяви, че по молба на САЩ неговата страна се е присъединила към международната антитерористична коалиция за борба с ИД. Катарски самолети участват в нанасянето на удари по джихадистите в Сирия.

Катар активно подкрепя радикалното палестинско движение „Хамас” в политическо и финансово отношение. Емирът се обърна към Съвета за Сигурност на ООН с искането да бъде приета резолюция да бъде задължен Израел да прекрати окупацията на палестинските територии в определените срокове. Публичните изказвания на шейх Тамим се характеризират с твърда антиизраелска риторика. В речта си на последната сесия на Генералната асамблея на ООН, катарският емир обвини Израел във военни престъпления по време на неотдавнашната операция „Несъкрушима сила” в сектора Газа и се обърна към членовете на международната организация с искането да не приемат израелски представители на дипломатически форуми, и да игнорират израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Тамим се прояви като силна и волева личност, доказвайки на управляващия елит в Катар, че именно той трябва да застане начело на държавата. Политически наблюдатели отбелязват, че емирът е винаги спокоен, с неизменно чувство за хумор и постоянно е обкръжен с хора от най-близките му среди. Тамим е изключително прагматичен и настойчив. Отделя много сили и енергия за пропагандиране на спорта в страната. Известен е като страстен футболен запалянко, привърженик на „Манчестер Юнайтед”. Спортува активно. Играе предимно тенис и футбол. Плува.

Емирът изповядва ислям-сунитско направление. Владее арабски, английски и френски езици. Чете древноперсийски, Ценител е на френското изкуство и култура.

Емирът има две жени и пет деца.

 

Публикувано на 25 Октомври 2016 в 17:14 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Тамим бин Хамад бин Халифа Ал-Тани, Катар, емир, биография

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас