Тайни преговори между Русия и САЩ за Иран

Русия отрече съобщението на вестник Washington Post относно тайни преговори с представители на Доналд Тръмп свързани с Иран и го нарече ,,слух''.

В  разговор с представители на информационна агенция ТАСС Дмитрий Песков-прессекретар на руския прецидент Владимир Путин изрази  мнение, че това съобщение е ,,напълно абсурдно''.

По-рано вестник Washington Post позовавайки се на източник от американското правителство, някои арабски държави и Европа съобщи, че ОАЕ е организирала среща  на Сейшелите между основателя на американската компания за сигурност на име Blackwater и човек от приближените на Путин, с цел да бъде създаден таен комуникационен канал между Америка и Русия.

Washington Post написа, че според свои източници тази среща се е състояла около девет дни преди встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на Америка, по времето на последните дни от управлението на Барак Обама.

Според съобщението на Washington Post, главната цел на провеждането на тази среща все още не е ясна, но целта на Емирствата е била да се изясни, дали Русия е съгласна да ограничи своите връзки с Иран свързани с сътрудничеството им в Сирия.

Също така Washington Post твърди, че за убеждаването на Русия към поемането на такива стъпки, трябва да бъде направен голям жест от Америка към Москва по въпроса за наложените санкции срещу Русия.

Посланикът на Емирствата в Америка не е бил готов да изрази гледната си точка по този въпрос. В интервю за вестника говорителят на Белия дом нарече всичко това ,,слух'' и отрече съществуването на какъвто и да е вид комуникация между основателя на компания Blackwater и правителството на Тръмп.

От своя страна компания Blackwater заяви, че не е имала нищо общо с приближените на  Тръмп по време на предаването на властта от Барак Обама, както и от тогава до сега.

Материалът е превод на статия от електронното издание bbc.com/persian

Публикувано на 12 Април 2017 в 13:35 часа от
Богомил Канджев


Ключови думи:Русия, САЩ, Иран, отношения, преговори, външна политика

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас