Съюзът на революционната младеж в Сирия

Думата „другар“ се завръща на мода в средите на сирийските ученици в средните училища в провинциите на Латакия и Тартус, които подкрепят правителството. Тече кампания за промотиране на Съюза и за агитиране на всички ученици да се присъединят към него като „лидери на бъдещето и надеждата на Сирия“.

Тийнейджърите поемат сигурността

Започна кампания за възстановяване на дейността на Съюза на революционната младеж в районите около Джабла, Кардаха и провинцията на Тартус и използване на младежите за военни цели като милиции и военни групировки, подобно на тактиките на Хафез Асад в началото на управлението му в Сирия.

Съюзът на революционната младеж поднови дейността си в началото на тази година за набиране на ученици и ученички и награждаването им с активно членство в Съюза. Младежите са тренирани да използват оръжия и са обучавани в Баас-итската идеология. Лозунгът „Асад завинаги“ се повтаря постоянно и младежите са убеждавани, че ще се превърнат в лидерите на бъдещето в замяна на жертвите, които правят за да остане Асад на власт и революцията да бъде потушена.

Местните клонове на Съюза организират редовни срещи в град ал-Кадмус и околностите му с учениците от началото на месец март 2017. Активно членство в Съюза се получава след полагане на успешен формален изпит за целите на партията „ал-Баас” и речите на Башар Асад. Всеки член получава пистолет и автомат. Издигат се кандидати от новобранците за участие във военни тренировъчни лагери през лятото. От друга страна, организират се седмични тренировки през уикенда за обучение за боравене с оръжие. Младежите служат и като охрана на някой от важните сгради в района и в околните села и в контролно-охранителните пунктове на пътищата.

Тези дейности са организирани под ръководството на г-жа Тагрид Фарха, директор на Комисията за организация и грижа за членове, заедно с главните секретари на местните клонове на Съюза.

Башар подражава на баща си

Активистът Мустафа ал-Баниаси предава на „Заман ал-уасл“ информация, разкрита от член на клона на Съюза на революционната младеж в Тартус, който пожелал да остане анонимен, за получени насоки от Президентската палата. Заповедите призовавали към набиране на всички младежи и подготвянето им според идеологията на партията „ал-Баас” за поемане отговорността за опазване на сигурността в близко бъдеще и заемане мястото на недисциплинираните милиции на „Народна отбрана“. Президентът Башар Асад описва младежта с думата „надежда“, подобно на бащите им преди четиридесет години, които заемали високи постове в правителството днес. Те били от поколението, което било възпитано според идеологията на партията в края на седемдесетте години и в началото на осемдесетте от миналия век. По това време те изиграли активна роля в унищожаването на Мюсюлмански братя (по негови думи). Историята се повтаря.

Повтаряне на опита на Корея

След осъществяване на посещение в Корея в началото на седемдесетте години на миналия век Хафез Асад започнал да прилага същата система за боготворене на държавния лидер.

Инженерът Мохамед Бакр, който бил уволнен от работата си през 1978 г. поради отказа му да се причисли към партията „ал-Баас”, а по-късно бил арестуван за период от две години, коментира пред „Заман ал-уасл“ историята на възникването на Съюза на революционната младеж: „Хафез Асад изпратил веднага след завръщането си от Северна Корея делегация за проучване на системата на Северна Корея за да бъде приложена в Сирия за подготвяне на бъдещите поколения“.

И добави: „Делегатите се завърнали и повторили опита на Корея с всичките му детайли. Те изготвили лозунгите „Водач завинаги Хафез Асад“ и „Лидер на държавата и обществото“.

Те започнали да прилагат този опит върху учениците в училищата и основали така наречените Съюз на революционната младеж и Организация на пионерите на „ал-Баас”, като участието в Съюза имало задължителен характер.

Според него Съюзът на революционната младеж изиграл голяма роля в тогавашните събития и силно въздействал върху тях. Специално участие имали членовете, които били преминали военни курсове за скачане с парашут и били получили военни отличия в своите сфери на специализация и поради силната им отдаденост на каузата. Тези членове получили ръководни постове в Съюза на млада възраст.Основани били и милиции с военен характер, които арестували хората, които не подкрепяли правителството на Асад старши, а някой от тях били убити по брутален начин в град Хама.

Болезнен спомен

„Бях студент във военния факултет през 1984 г. Имахме колега студент офицер от покрайнините на Хама, който подкрепяше правителството на Асад. Помня го добре все още. Казваше се Абдул Азиз Диаб. Разказваше ни гордо какво са извършили в Хама, изнасилванията и убийствата. Веднъж ни разказа, че били завързали краката на дете от Хама за две военни коли Зил и заповядали на двата шофьора да тръгнат към противоположни страни. Детето било разполовено.“ Това разказва напусналият войската на Асад Халед Х. на „Заман ал-уасл“.

Той добавя пред „Заман ал-уасл“: „Сега Башар Асад подготвя поколение от убийци, както постъпи баща му преди него, за да бъдат лидери с окървавени ръце на страната, която да използва за свои цели и изгода. Но той никога няма да успее, нищо не е вечно.

Материалът е превод на статия от електронното сирийско издание lazkiya.com

 

Публикувано на 16 Май 2017 в 09:13 часа от
Нора Муса Шехаби


Ключови думи:Сирия, Съюзът на революционната младеж, Башар Асад, Северна Корея, Хафез Асад, обстановка, пропаганда

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас