Сирия - старият сценарии с нови актьори

Не ви ли напомня конфликта в Сирия на събитията случили се преди около 20 години в Западните Балкани. Разбира се в Сирия външната намеса беше по-отигран сценарии, много по-ефективна и бърза.

Oт просперираща страна с достатъчно природни ресурси за да осигури добър живот на гражданите си се превърна в ад под небето. В последните дни говорих с много сирийци и всички бяха единодушни, че е била нужна промяна, но това което се случи е било прекалено крайно.

За пореден път виждаме как шепа хора, сдобили се с власт по един или друг начин, уреждат взаимоотношенията си с цената на хиляди невинни живота. Не говоря само за ранените и убитите в конфликта, а и за няколкото поколения след това, които ще износят на гърба си последиците. Медиите в опитите си да създадат сензация, загърбват реалността и пришиват на сирийците, бягащи от конфликта всякакви етикети, но те са хора като нас. Сирийският народ не е искал тази война, те бяха захвърлени в нея, по най-грозния начин, заради уреждане на чужди сметки. Сирийците не искат да бягат от страната си, те я обичат и не рядко говорят за случващото се там със сълзи на очи. Те не искат да изоставят родината си, не бягат заради пари или по-добър живот, за разлика от хилядите икономически имигранти залели Европа и представящи се за сирийци.

Така беше и на балканите когато разделиха и очуждиха един народ, за да могат други да прокарат интересите си и да не позволят на една голяма и просперираща държава да избира сама съдбата си. За да не съществува друга гледна точка.

В същото това време Европа с нейните псевдо ценности, които съществуват май само в евро парламента, е сляп и глух съучастник и както винаги реагира с чудовищно закъснение. Само констатира случващото се. Понякога имам усещането, че евродепутатите живеят в друго измерение и са загубили реалното усещане какъв е реалния живот и какви са последиците от тяхната неефективна политика. За тях всичко се измерва в бюджети и санкции. А хората през това време страдат, напускат домовете си, умират. Сякаш човешкия живот няма никаква стойност.

Както каза един мой приятел, сириец, никоя страна не е застрахована от ужаса на конфликта. Той ми сподели, че година-две преди войната когато се заговорело за подобна война в Сирия всички са реагирали с насмешка и са били убедени, че това е невъзможно, но на хиляди километри от там е било взето друго решение.

 

Публикувано на 9 Юни 2016 в 14:27 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, гражданска война, външна намеса

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас