Сирия – основната роля на град Хомс

 

В град Хомс, столицата на сирийската революция протестите започнаха на 25.03.2011 г. Градът беше сред първите, в които започнаха протестите срещу режима на Асад.

Поради обстановката на напрежение, населението на града е настроено негативно към губернатора на Хомс Мохамед Еяд Газал, овластен от режима на Асад. Газал е предприел действия за налагане на контрол над пазарите в града, с цел личното му облагодетелстване и това на група офицери от службите. Неговото начинание, познато също така и като „Мечтата на Хомс“ застрашава половината население от загуба на работното си място, което от своя страна кара гражданите да поддържат опозиционното си настроение спрямо режима на Асад. Пример за това, беше свалянето и унищожаването на портрет на Хафез Асад – акт, който беше извършен в Хомс в началото на конфликта, безпрецедентен за последните 40 години.

Протестите започват да ескалират, след като службите за сигурност прилагат сила, за да отблъснат протестиращите. Това кара събралите се хора, заедно с напуснали армията на Сирия войници, да отговорят със сила на репресиите от страна на режима. Така започва революцията в края на 2011 година. Режимът контролира квартала „Баба Амро”, като провеждат бойна операция в града в продължение на 27 дни, стартирала на 05.02.2012 година. Ходът на операцията е затруднен от тесните улици на града. Опитите на армията на Асад да наложи контрол над целия регион около града спира след споразумение между Иран и ООН от средата на 2014 г. След две годишна задушаваща блокада срещу опозиционните сили, период с всекидневни бомбардировки, старинната част на град Хомс е напълно разрушена.

Целият Хомс премина под контрола на армията на Асад, с изключението на кв. „Ал-Уар”, който остава под влиянието на опозиция и до днес.

На около 5 километра северно от града, опозиционните сили са наложили контрол на няколко селища. Населените места Талбиса, Растан и Хула са опорни точки от около 4 години за опозицията. Същите селища са и арена на сблъсъци между силите на Aсад и опозицията. В сраженията там, при атаките на режима, подкрепяни от въздуха от руска страна, армията губи голям брой транспортни и бронирани машини. Голяма част от личният състав на армията на режима, взел участие в акцията са били деморализирани, след като са видели разрушенията в околностите и едно от най-масовите кланета – това в Хула, извършено от милиции, лоялни на Асад.

На юг от града териториите се контролират от сили на Хизбулла, като преди това те са подчинили и областта Алксер (от средата на 2013 г.). На по-малкото от 20 км източно от град Хомс, контрол се упражнява от „Ислямска държава”(ИД). В този район спорадично се случват сблъсъци между ИД и поддръжници на режима. Западен Хомс е контролиран от сили, близки до режима, като често има въоръжени сблъсъци в самия град. По мащаб те са близки до тези в селата Талкалах и Алхусн, които сега са под контрола на правителството.

Наблюдава се постоянно съревнование за установяване на контрол над град Хомс. Поради това градът е в постоянна ситуация на напрежение през последните 4 години. Също така, напрегнатото положение се определя и от факта, че населеното място е, в близост до Дамаск, и Сирийския бряг, които е известен с лоялността си към Асад.

Нефтената рафинерия в града е стратегически обект и това кара режима на Асад да оказва подкрепа към Хомс, под формата на животоспасяващи количества електроенергия, вода и храна. Има информация за опити да се възобнови работата на Хомския университет. Символите на правителството на Асад са навсякъде, освен в кв. „Ал-Уар”, който страда от блокада и бомбардировки всеки ден, защото той се контролира все още от въоръжената опозиция.

Поради това, че правителството желае да подчини града, с цел установяване на пълен контрол над важните обекти, бяха провокирани двете най-големи кланета в историята на града.

Ако режимът не успее да установи контрол над цялата страна, то вероятно ще се стреми да запази контрола в редица градове с икономически интереси, които се простират по направлението Дамаск, Хомс, Тартус и Латакия. Цели се да се поддържа логистичната линия между столицата, крайбрежието, нефтените кладенци и газовите находища на изток от Хомс. На този етап съдбата на града остава неясна.

 

 

Публикувано на 20 Ноември 2015 в 20:50 часа от
Мохамед Юсеф


Ключови думи:Хомс, Сирия, криза, война, конфликт, Башар Асад, режим

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас