Сирия между Турция и Израел

Израел и Турция са разположени на противоположните страни на Сирия. Допреди няколко години двете страни имаха добро търговско и военно сътрудничество, също така Турция помагаше за осъществяването на непреките разговори за мир между Израел и Сирия.

Влошаване на отношенията се забеляза след като Ердоган стана премиер на Турция през 2003 г. Той започна политика на затвърждаване на позициите си в мюсюлманският свят и постепенно охлаждане на отношенията с еврейската държава. Влошените отношения прераснаха във враждебност, след  като по време на израелска военна офанзива в ивицата Газа, бяха убити 8 турци и един турско-американски гражданин.

Дълго време Бенямин Нетаняху отказваше да се извини на турската страна за този инцидент. След разговор с президента на САЩ Барак Обама, Нетаняху се съгласи да се обади на Ердоган и да му се извини за смъртта на турските граждани. Нетаняху изтъкна, че причината за промяната в позицията му е сирийската гражданска война. Той подчерта, че запасите на Сирия от химическо оръжие са заплаха  и за двете страни.

Турция и Израел споделят много стратегически интереси, в това число и Сирия. И двете страни искат да се отърват от добре „познатия враг” в лицето на Башар ал-Асад, и да го заменят с режим, контролиран от „Мюсюлманските братя”.

До неотдавна Турция и Сирия имаха добро сътрудничество в икономически, исторически, културен и дори религиозен план.

Ситуацията постепенно започна да се променя, след като на власт дойде ислямисткото правителство на премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, която от 2006 г. се е превърна в новия център на глобалната мрежа на „Мюсюлманските братя”.

Ролята на Турция в Сирийския конфликт от време на време се проявяваше, турският външен министър Ахмет Давутоглу, открито призна, че страната му е готова да предприеме въоръжено нападение, веднага след като по този въпрос бъде постигнат консенсус между западните й съюзници. От своя страна Израелската армия, значително увеличи военната си групировка, разположена на границата със Сирия в района на Голанските възвишения.  Тези действия на Израел, целяха да покажат на Башар ал-Асад, че директната турска военна намеса, подкрепена от израелското правителство на Нетаняху е напълно възможна. Това щеше да бъде най-лошият сценарий за Асад – война на два фронта. Това поведение на Израел, на пръв поглед изглежда нелогично. Защо ще иска да се отърве от Асад и да го замени с режим, контролиран от „Мюсюлманските братя”, като по този начин израелската сигурност може да се окаже застрашена от появата на категорични и непримиримо настроени към еврейската държава ислямистки режими в Египет, Сирия, а вероятно и в Йордания.

Каква е движещата сила, която формира този повече от странен съюз между Турция и Израел. Основната причина се крие в енергийната геополитика. Случващото се в Близкият изток, е в резултат на съществено нарастващото значение на контрола върху природния газ. Това засяга не само добиващите тази суровина държави от региона, но и Европейския съюз и Евразия, включително Русия, като производител и Китай, като потребител.

Огромните запаси от природен газ открити в средиземноморския шелф на Израел и Сирия и фактът, че Европейският съюз се превръща в най-големият световен потребител на този енергоносител, доведе до сегашния геополитически сблъсък, в чийто център се оказа режимът на Асад. Кризата в Сирия неочаквано сближи търговски Турция и Израел. Сирия беше основна транзитна артерия, за търговските взаимоотношения  между Турция и Близкият изток. В резултат на война в района, израелското пристанище Хайфа се оказа единственият маршрут за турските стоки и придоби голямо стратегическо и търговско значение.

Дипломатическите отношения между Турция и Израел все още не са възстановени, но икономическото сътрудничество може да се окаже ключово за подобряване на отношенията в политическата сфера.

Публикувано на 22 Март 2015 в 19:38 часа от
Петър Лазаров


Ключови думи:Отношения, Турция, Израел, Сирия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас