Смяна на министър в кабинета на Хърватия

Министерството на Военноветераните (Ministarstvo Branitelja) в Хърватия е формирано през 1997 г. и за негов първи министър е избран Юрай Нявро (Juraj Njavro). Една от основните функции на министерството е да гарантира, “че заслугите в защита на родината на всички военноветерани и на всички жертви на войната са оценени и никога няма да бъдат забравени“. То се занимава със семействата на ветераните, с грижи за младежите и хората с увреждания, съблюдава за правата на ветераните от войната, за тяхното здравноосигуряване и стипендии за децата им, отпускане на заеми, жилища и др.

След формирането на новото хърватско правителство (22.01.2016) в министерстово избухна скандал с новоназначения министър Мийо Црноя (Mijo Crnoja) издигнат от Хърватския демократичен съюз (HDZ). Той обяви, че иска да направи регистър на предателите на хърватските национални интереси, като с това си изказване предизвика вълна от негодувание сред обикновените граждани, както и от страна на коалиционната партия МОСТ. Друг скандал свързан с новоназначения министър избухна след като хърватският ежедневник „Index” обяви, че Црноя е получил субсидиран заем като военноветеран и че не живее на постоянния си адрес, който е в Самобор. Това породи съмнения за избягване на данъци, тъй като в Хърватия се налагат местни данъци върху доходите и техния размер зависи от общината, в която живееш. В Загреб той е най-висок и е 18%.

След тези скандали и силния обществен натиск, министърът подаде оставка само шест дни след като беше избран. Той беше защитен от лидера на партията Томислав Карамарко, според когото моралът е относителна категория. Като Карамарко дори заяви, че едва ли има хърватин, който да не прави дребни нарушения. Тази реплика взриви медийната общност.

Веднага след оставката на Мийо Црноя в страната започнаха да се обсъждат различни имена за освободения министерски пост. Партиите излъчиха различни кандидати и близо два месеца в публичното пространство нямаше яснота кой ще заеме поста. Един от кандидатите беше Бранко Боркович (Branko Borković), предложен от ветерани и командири, участвали в защитата на Вуковар по време на войната. Според тях, той е доблестна личност, доказала качествата си и достойна да заеме министерски пост. Томислав Карамарко и ХДС пък обявиха, че най-добрият избор би бил Милиян Бркич (Milijan Brkic), генералният секретар на партията. По-късно обаче Бркич заяви, че няма да се кандидатира. Той благодари за огромната подкрепа, която е получил, но заяви, че не желая да участва в създалата се ситуация, която според него се използва за спекулации и излишни клевети срещу Патриотичната коалиция, ХДС, ветераните и срещу него самия.

Други имена из медийното пространство бяха това на Степан Стерч (Stjepan Šterc), номиниран от членовете на Асоциацията на вдовиците от войната в Загреб и Владо Марич (Vlado Marić), предложен от Антитерористичната асоциация „Луцко“. Той е известен с поста си на президент на съвета на военноветераните и бивш член на Националната комисия за военни медали (откъдето подава оставка при тогавашния президент Иво Йосипович, заради разногласия).

На 17.03.2016 г. министър председателят Тихомир Орешкович обяви името на своя кандидат пред Комитета на военноветераните - Томислав Медвед (Tomislav Medved). Орешкович заяви, че би се радвал именно той да бъде част от неговия екип. И за тази кандидатура се появиха възражения от страна на СДП и Ненад Стазич, който заяви, че Медвед „се е борил смело и достойно за Хърватия, а после умишлено нарушил законите на страната“. Той обвини кандидата на Орешкович, че е участвал в протестите на площад Св. Марко, които не са били разрешени и по време на които протестиращите са атакували полицията. Стазич определя това като опит да се свали от власт легитимно избраното правителство на страната.

Все пак Томислав Медвед получи одобрението на Комитета и на 21.03.2016 г., почти два месеца след като Мийо Църноя подаде оставка, беше избран новия министър на военноветераните. Той е пенсиониран бригаден генерал от Хърватската армия и президент на Асоциацията на военноветераните. След войната заема редица висши постове във въоръжените сили на страната, получава множество медали и отличия, включително медал за геройство „Кнез Домагой“ (Knez Domagoj), а преди 7 години бива повишен в звание бригаден генерал.

Томислав Медвед получи 88 гласа „за“, 30 „против“ и 15 „въздържали се“ и веднага встъпи в длъжност. Той получи и единодушната подкрепа от Парламентарния комитет на военноветераните. Новият министър обяви, че една от главните му цели ще бъде разработването на изчерпателен закон за Хърватските ветерани и ще формира група, която да проведе допитване сред ветераните и да извърши анализ на главните им проблеми и искания. Той заяви, че ще се срещне с лидерите на протестите на ветераните, които бяха породени, заради отношението на предишния министър Предраг Матиц - Фред (Predrag Matic - Fred). В страната като цяло има две противоположни виждания по въпроса. От една страна, част от хората смятат, че предишното правителство не се е отнасяло с нужното уважение към ветераните, най-вече заради левите си убеждения, а другата част от обществото е на мнение, че всичко е политическа игра и че протестиращите не са ветерани, а част от ХДС, които тогава бяха в опозиция.

Публикувано на 30 Март 2016 в 15:24 часа от
Христиана Демирева


Ключови думи:Хърватия, кабинет, министър на ветераните, оставка, смяна

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас