След водата – тежка криза с газта в Дамаск

Град Дамаск страда от няколко дни от тежка криза за газ. Десетки жители чакат на опашки на няколко места в столицата Дамаск за получаване на газова бутилка.
След като „Дневниците на един миномет“, вестник подкрепящ режима на правителството, публикува снимки на опашките, читателите реагираха с оплаквания и негодувание в многобройни коментари, сочещи, че това положение в Дамаск вече е непоносимо.
Абу Зейд, един от коментиралите, пише:  „Проклето да е това унижение, в което живеем. Няма друга държава с подобни условия на живот като нашите. Всеки ден се тълпим на опашки – един ден за хляб, друг за нафта, за вода, газ, бензин. До кога ще живеем така?“
Десетки други пишат: „Откъде да дойде добро, докато живеем в Сирия“ в отговор на публикация със заглавие: „Добро утро от Дамаск!“, придружена от снимка на десетки хора пред една от двете институции за газ в града.
Граждани споделят, че определени търговци заедно с милициите в района (Народен фронт и други) контролират търговията с газ за бита. Това се случва под носа на службите за сигурност, като цената на една бутилка газ достига 9 хил. сирийски лири.
Междувременно, от близо двадесет дни град Дамаск страда от прекъсване на водоснабдяването, след като язовир „ал-Фиджа”, захранващ 70% от населението на града с питейна вода, бе обстрелян от правителствените сили за сигурност.

Материалът е превод на статия от сирийското електронно издание all4syria.info

Публикувано на 17 Януари 2017 в 16:29 часа от
Нора Муса Шехаби


Ключови думи:Сирия, Дамаск, хуманитарна обстановка, доставки на газ, вода

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас