Ситуацията в Ябруд

Ябруд е град в южната част на Сирия, разположен e на около 80 км северно от столицата Дамаск. Ябруд е един от големите градове в страната с население наброяващо около 47 хил. души.

Той е и една от забележителностите на страната привличащ големи групи туристи от цял свят. Посещаван е не само заради красивите планини, обграждащи града, но и заради множеството археологически паметници, датиращи още от ранния палеолит. Там се намира и уникалната гръко-католическа църква „Св.св. Константин и Елена”, за чието построяване са използвани фрагменти от по ранен античен храм посветен на Юпитер. Друга характерна особеност за града е смесицата от религии и култури съжителстващи мирно там. Градът е един от християнските центрове в Сирия.

Всичко това щеше да е абсолютно вярно преди избухването на въоръжения конфликт изпепелил страната и принудил милиони да напуснат домовете си в търсене на спасение. Сега в Ябруд ситуацията е съвсем различна. Няма ги групите туристи, няма я самобитната атмосфера създадена от смесицата на различните култури. Сега туристите и местните жители са изместени от въоръжени хора и бойна техника. Вместо забележителности сега пред хората дръзнали да влязат в града се изправят разрушенията на войната. В момента в Ябруд са останали не повече от 20 000 души от които 2000 са християните. По-голямата част от християните са останали, защото  няма къде да отидат. Най-много от напусналите града са сунитите. Повечето от тях са избягали от страх от отмъщение на правителството на Башар Асад, който счита сунитите за предатели, оказвали помощ на въоръжената опозиция. По-голямата част от избягалите, около 23 хил., сега се намират в съседен Ливан. Те не желаят да се върнат в града, контролиран от правителството и твърдят, че ако Асад остане на власт ще потърсят убежище в Европа.

След превземането на града от правителство в началото на 2014 г. в района не се водят значителни бойни действия, но за сметка на това действат множество престъпни групировки. Те се занимават с отвличания, рекет и грабежи на изоставените жилища. Не са редки случаите, в които при отказ да платят рекет собствениците на магазини и фирми в града, биват отвличани, а за тяхното освобождаване се искат големи откупи. Силите за сигурност не успяват да се справят с високите нива на престъпност и на практика нямат контрол в някои от кварталите на града.

От всичко това сякаш най-трудно е положението на християните. Те са притиснати между враждуващите страни, като между чука и наковалнята без изход и подкрепа.

За съжаление на хоризонта не се вижда и надежда. Цените на стоките се покачват, нивата на безработицата също. Поредният пример за последиците от една война, разрушила една страна и разделила може би безвъзвратно един народ.

 

 

Публикувано на 15 Август 2016 в 14:09 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, Ябруд, ситуация, обстановка, християни

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас