Ситуацията в Сирия към 29.11.2016 г.

На фона на големите победи в Алепо, обстановката в останалите провинции в Сирия запазва предишния си характер.

Ожесточените боеве продължават.

Правителствената авиация продължава да нанася удари по позициите на противника, а СВ на Сирия продължават да струпват сили за нанасяне на решителен удар срещу ислямистите.

Провинция Дамаск, Източна Гута

Сирийската армия продължава прочистването на Източна Гута, и нанася удари срещу групировката „Джейш ал-Ислам“ в гр. Ал-Мидаани. Подразделения на 105-та бригада на Републиканската гвардия, с поддръжката на отрядите на опълчението и палестинските формирования, са успели да притиснат врага в предградията на града и са завзели няколко жилищни сгради. В отговор ислямистите подготвят контраудар.

Все още е трудно да се прогнозира кой ще излезе победител, но според някои експерти армията е нанесла решителен удар на ислямистите в района на височината Тел-Курди и най-вероятно ще удържи победата в този участък на фронта.

В хода на боя сирийските ВВС са нанесли няколко мощни удара по позициите на бунтовниците в гр. Дума. Срещу тях се води и усилена артилерийска подготовка с използването на РСЗО и тежка артилерия. В случай, че успее да вземе гр. Ал-Мидаани, армията ще има стабилен плацдарм за настъпление срещу гр. Дума.

Провинция Хомс

Освен убийството на висши командири на групировката „Харакат Ахрара аш-Шам“ в северната част на провинцията в гр. Ал-Растан сирийската авиация е унищожила няколко бази и укрепени позиции на „Ислямска държава“ (ИД). Авиацията е нанесла удари по предградията на гр. Ал-Карятейн, газовото находище Ал-Шаер (намиращо се в близост до Палмира) и с. Расм Хамида. В резултат е унищожен команден център и са убити няколко полеви командири на ИД. Унищожени са 5 транспортни средства с монтирани на тях големокалибрени картечници.

Армейски подразделения са отразили атака на „Фатх ал-Шам“ северно от Хомс, в района на Тал ал-Катри. В северната част на провинцията сирийските ВВС са атакували позиции на „Фатх ал-Шам“ в населените пунктове Ал-Машария, Ал-Шейх Ибрахим, Хавш ал-Забади, Хаш Хайо, Телл-Биса и Ал-Фархания.

Провинция Дараа

Подразделения на ВС на Сирия са атакували позиции на джихадистите североизточно и източно от площад Ал-Масри, а също и южно от старата митница в гр. Дараа. Унищожени са около десет картечни гнезда и няколко мотоциклета. Повече от 10 бунтовници са били убити.

В района на пътя Ал-Сад, от засада е унищожен конвой на бунтовниците, движещ се в посока пл. Босра. Обстреляна е колона на джихадистите в близост до пл. Ал-Талабия. И в двата случая бунтовниците са понесли тежки загуби.

В северозападната част на провинцията в село Ал-Гаряе ал-Гарбия, армията е унищожила позиция на бунтовниците, един булдозер и са били убити 3 бойци.

Провинция Хама

След като е отразена атака на джихадистите в района на Саламия, ВВС на Сирия са атакували бази на противника в населените пунктове Морек, Атшан, Маан, в районите Ал-Кунейра и Ал-Арбае. Унищожена е военна техника на бунтовниците в Кафрома, Ал-Тамате и Хан Шейхан.

Освен това са унищожени няколко конвои в околностите на населените пунктове Соуран, Сакик и Тал-Тария.

Провинция Алепо, Северната част на  Алепо

Може да се очаква скоро да избухнат бойни действия между Сирийските ВС и турската армия. Повод за това може да стане фактът, че сирийската армия заедно със „Сирийската национална съпротива“ (СНС) са разгромили протурските формирования на „Свободната сирийска армия“ (СДС) в района на населения пункт Азрак.

Това от своя страна е дало възможност на СНС да вземат участие в т. н. „състезание за Ал-Баб“. Техните бойци се намират само на 5 км от града. Контрола над града е важен за всички участници в конфликта, тъй като разделя кюрдския анклав на две части. В тази връзка вероятно СНС и ВС на Сирия ще се опитат да попречат на протурските сили да завземат Ал-Баб. Междувременно турската армия продължава да обстрелва града с артилерия и авиация, в резултат на което има много цивилни жертви. Целта на Турция е да помогне на своите съюзници по-скоро да превземат Ал-Баб и така да отблъснат ИД, сирийската армия и кюрдите от своите граници.

Източните квартали на гр. Алепо

Успешните действия на сирийската армия изненадаха джихадистите. Сред техните редици се засилиха противоречията и много от техните формирования са готови да сложат оръжие и да се предадат. Въпреки успеха армията продължава със силния артилерийски обстрел и атаките срещу позициите на ислямистите.

Освободен е научният център в кв. Джабал Бадро, при щурма на който са убити над 30 терористи. Републиканската гвардия и бригадата „Лива ал-Кудс“, командвана от по-малкия брат на убития преди дни командир Мохамада Рафаа, щурмуват комплекса МЖК.

Водят се тежки боеве и в Масарания, разположена в близост до Ард ал-Хамра. Бойци на бригадата „Ястребите на пустинята“ атакуват противника в района Шейх-Люфти.

С напредъка на правителствените сили десетки хиляди получиха възможност да напуснат града. В момента цивилните масово напускат освободените райони.

В южната част на провинцията сирийската армия се готви да настъпи в посока на гр. Хан Туман. За щурма се прехвърлят подразделения на Хизбуллах и иракската „Харакат ан-Нуджаба“. Хан-Туман се намира на кръстопът на шосето М-5 (Алепо – Дамаск) и се явява възлов пункт на пътя от градовете Саракиб и Идлиб за Алепо. С превземането на Хан Туман правителствената армия ще спре снабдяването на джихадистите в Алепо по този маршрут.

Публикувано на 30 Ноември 2016 в 12:34 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, бойни действия, Дамаск, Алепо, Ал-Баб, война

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас