Ситуацията в Сирия към 28.11.2016 г.

Изминалите няколко дни се характеризират с убедителните успехи на правителствената армия в борбата с ислямистите. Особено важен е успехът в гр. Алепо. За изминалото денонощие ВС на Сирия и техните съюзници са образували „котел“ в източните квартали на града, в които се намират джихадистите. Успехи за правителството има и около Дамаск, където много бунтовнически формирования се предават.

Провинция Хомс

ВВС на Сирия са атакували военна база на „Ахрар аш-Шам“ в гр. Растан (северно от Хама) в момент, когато в нея са се намирали повечето командири на групировката. Убити са 5 полеви командири и 15 бойци са били ранени. Сред убитите са командирите Мухаммад ал-Хосн (от Ирака), Билял ад-Дахир и Мухаммад ал-Махмуд.

Провинция Дамаск, Западна Гута

В Западна Гута е започнал процес по капитулация на ислямистките формирования. Бунтовниците в гр. Хан ал-Шейхе предават оръжието си и освобождават взетите по-рано заложници. Към момента са освободени 29 души от които 12 военнослужещи от сирийската армия.

В момента в града е организиран коридор за автобуси с напускащи джихадисти в посока гр. Идлиб, но по-голяма част от сложилите оръжие се възползват от предложената им амнистия. Същевременно се водят преговори и с бунтовниците в близките градове Канакер и Сааса да се присъединят към процеса на примирие.

Към момента гр. Хан Ал-Шейх е напълно под правителствен контрол. Подразделения на 7-ма бронетанкова дивизия заемат стратегически точки в града, докато колоните с автобуси извозват предалите се бунтовници в посока на гр. Идлиб.

Провинция Кунейтра

Във връзка с събитията в гр. Хан Ал-Шейх джихадистките групировки обявиха намерението си за контранастъпление срещу Дамаск, за да провалят постигнатото примирие в Западна Гута. Командирите на „Ахрар аш-Шам“ и „Джабхат Фатх аш-Шам“ нарекоха операцията „Червен Юг“. Формирования на двете групировки атакуваха базите на 3-ти отделен батальон и 4-та отделна рота на ВС на Сирия, а също така и позициите на армията в района на височината Ан-Наккар. Преди нападението си джихадистите са извършили мощна артилерийска подготовка, но така и не са успели да постигнат своите цели.

Провинция Хама

В северната част на провинция Хама отново са избухнали ожесточени сражения. Бунтовнически формирования са предприели ново настъпление в западната част на гр. Саламия. В атаката са взели участие повече от сто бойци и много бронирана техника.

Тъй като сирийското командване не е разполагало с достатъчно бойци, е организирало няколко засади по пътя на настъпващите сили в района на Ал-Сатаият. В резултат на това са убити десетки бунтовници и са унищожени няколко единици бронирана техника, а основната група на джихадистите е била принудена да се изтегли на предишните си позиции.

В резултат на предприетото от правителствените войски настъпление в края на миналата седмица бунтовниците „Джейш ал-Изза“ са напълно прогонени от населения пункт Маан, близкото село Зарат ал-Алиет и господстващите в района височини.

В хода на настъплението са убити повече от 20 бунтовници и са унищожени няколко транспортни средства. Отразени са и няколко контраатаки от страна на джихадистите.

В гр. Соуран ВС на Сирия са напреднали в района Аль-Басатин и в западните квартали на гр. Маан, освобождавайки и неголеми участъци от прилежащата територия около тях. Убити са 16 бунтовници и са повредени 7 транспортни средства с монтирани на тях картечници.

На свой ред ВВС на Сирия са осъществили десетки полети, с цел да прекъснат комуникациите на противника между градовете Идлиб и Хомс с Алепо, за да се избегне подхода на подкрепления и снабдяването на джихадистите в Алепо с оръжие и боеприпаси. При бомбардировка на пътя Хама-Идлиб е бил унищожен голям конвой на бунтовниците.

Провинция Алепо

Изминалите дни бяха много резултатни за сирийската армия и нейните съюзници. Те успяха не само да освободят значителна част от кварталите на Алепо и да нанесат сериозни поражения на противника, но и практически успяха да разделят формированията на групировката „Фатх Халаб“ на две.

Важна роля за успеха на ВС на Сирия е изиграл щурма на „Tiger Forces”, който е пробил отбраната на противника и е осигурил коридор за въвеждането на останалите армейски части.

Много успешни са били действията и на отрядите на кюрдското опълчение в кв. Шейх-Саид. Те са отблъснали противника от районите Халлак-ал-Фукани, Халлак-ат-Тахтани и Бустан-ал-Паша. Възползвайки се от тези успехи палестинската бригада „Лива ал-Кудс“ е овладяла жилищния квартал Инзарат и е предприела настъпление в район Хайдария. В тези боеве е загинал командирът на „Лива ал-Кудс“ Мохамад Рафаа. До края на деня частите на „Tiger Forces” са успели да освободят напълно Хайдария и са обкражили кв. Шакур. Те съвместно с бойците на бригадите „Ястребите на пустинята“ и „Лива ал-Кудс“ са успели до сутринта на 29.11 да освободят напълно кв. Шакур.

Част от разположените там бунтовници доброволно са предали оръжието си, а няколко бойци на „Харакат Нуреддин аз-Зинки“ са се предали на отрядите на Кюрдските сили за самоотбрана (YPG) за да не попаднат в плен на сирийската армия.

Към момента са освободени около 45% от източните квартали на гр. Алепо.

Публикувано на 29 Ноември 2016 в 15:11 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, Дамск, Алепо, Идлиб, бойни действия, война,

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас