Ситуацията в Сирия към 26.11.2016 г.

Ситуацията в Сирия се усложнява с всеки изминал ден. Вследствие на авиоудари в северната част на Алепо турската армия е понесла големи загуби и на практика двете страни са на прага на война.

През последните няколко дни правителствените сили отбелязаха успехи в различни части на страната.

В източните квартали на гр. Алепо и в Източна Гута продължава настъплението на ВС на Сирия. В северна Латакия сирийските военни бяха принудени да преминат към отбрана.

В Хама подразделения на сирийските  ВС отразиха атака на джихадистите и нанесоха мощен контра удар.

Провинция Дамаск, Източна Гута

Скорошните успехи на правителствената армия в Западна Гута до голяма степен способстваха приемането на решение от страна на командването на ВС да започне прочистване на всички предградия на Дамаск от бунтовнически бойци.

В четвъртък (24.11) 105-та бригада на Републиканската гвардия, заедно със палестински отряди и опълченци от „Народните сили за самоотбрана“ атакуваха гр. Ал-Майдаан, с цел да го освободят от бойците от „Джейш ал-Ислам“.

Щурмуващите подразделения са успели да пробият първата линия на отбраната на джихадистите и така са осигурили коридор за по-нататъшното настъпление в пределите на самия град. В остатъка от деня сирийската армия е овладяла множество опорни пунктове и две отбранителни линии с устроени траншеи в района на градското гробище.

В следващите 24 часа града най-вероятно ще е изцяло под контрола на правителството. Това ще бъде пореден удар за джихадистите. Тъй като така ще бъде разрушена напълно отбраната на бунтовниците около последната им крепост в региона гр. Дума.

В гр. Хараста сирийските военни са взривили 250 м тънели, използвани от бойците на от „Джейш ал-Ислам“ за снабдяване с боеприпаси и оръжие.

Провинция Хама

Сирийските военни са отразили нападение на джихадистите от „Джейш аль-Изза“ срещу малкия населен пункт Дар ал-Алия. В хода на боевете бунтовниците са успели да го вземат под свой контрол, но не след дълго са били принудени да отстъпят под натиска на армейските части. Бойците на 555-ти полк на 4-та механизирана дивизия и 87-ма бригада на 11-та танкова дивизия са прогонили бунтовниците от населения пункт. Убити са повече от 20 джихадисти и са унищожени няколко високо проходими автомобили с монтирани на тях ЗУ-23-2.

Контранастъплението на правителствените части е продължило, като са отвоювани от противника още няколко малки населени пункта. В резултат джихадистите са били принудени да отстъпят позициите, които са завзели за последната седмица.

Провинция Алеппо: Северната част на Алеппо

Ситуацията в северна Сирия, все повече се приближава до пълномащабна война между Сирия и Турция. Причина за това станаха авиоударите, при които загинаха трима и бяха ранени десетки турски военнослужещи. За тези удари турския ГЩ обвинява сирийските ВВС.

От своя срана Дамаск категорично отхвърля обвиненията. От МО на Сирия заявяват, че сирийски и руски самолети на са бомбардирали на 23.11 гр. Ал-Баб, а инцидентът е използван от правителството в Турция за нагнетяване на напрежението. Освен загубите при самолетните атаки, един военнослужещ е бил убит, а 5 ранени при сражение с терористите от „Ислямска държава“ през изминалия ден. За последните 24 часа турската армия е загубила 7 военнослужещи а 25 са били ранени.

Протурските бунтовнически сили са успели с цената на много загуби да изтласкат терористите от две села, разположени между градовете Ал-Баб и Арима. По този начин почти всички територии източно от Ал-Баб са преминали под контрола на „Свободната сирийска армия“. Това ще позволи на ССА отново да опита да превземе загубения вчера населен пункт Кабасин.

Източните квартали на Алепо

Командването на сирийската армия е успяло добре да се подготви за настъпление, привлечени са били резерви и са задействани сили на съюзниците. В резултат започналата операция по прочистването на източните квартали на града върви с високи темпове и вече дава своите резултати.

За да осъществят пробив в първата линия на отбраната на бунтовниците е проведена мощна артилерийска подготовка от неотдавна превзетата височина Тел Зухур. Всички цели са били поразени и отрядите на „Tiger Forces“ и „Лива ал-Кудс“ са успели да напреднат. В хода на ожесточените сражения с бунтовниците от „Фатх Халаб“, специалните сили са овладели редица стратегически пунктове, след което пробивът им е бил доразвит от останалите подразделения на ВС на Сирия в района.

В хода на това сражение проправителствените сили са освободили много стратегически обекти и са завладели голяма част от окръг Ханан. По подобен начин са се развили бойните действия и в Джабел Бедр. Там сирийските военни напълно са освободили района.

В момента подразделения на 102-ра бригада на Републиканската гвардия и палестински доброволци от „Лива ал-Кудс“ се опитват да блокират останалите джихадисти в Хахан и да ги откъснат от основните сили на „Фатх Халаб“ в района на Шейх Ходр.

Сирийската армия е завзела почти целия район Ханан и по-голямата част на окръг Ард Ал-Хамр, унищожавайки много от бойците на „Фатх Халаб“.

Провинция Дейр-ез-Зор

В гр. Дейр-ез-Зор отново са избухнали сражения. Бунтовниците са опитали са проникнат в района на Ал-Сина, намиращ се източно от града, но са били отблъснати с картечен и снайперски огън и удари на авиацията.

Сирийски и руски самолети са нанесли удари в районите на селата Аяш, Мурат, остров Сакр и са унищожили моста Ал-Сиясия.

В района на нефтеното находище Ал-Омар е отразено нападение на ИД. С огъня на РСЗО, армията е унищожила тактическа група на противника и 3 високо проходими автомобила с монтирани на тях картечници.

Установен е конвой на ИД в района на Ал-Мохасан на източния бряг на р. Ефрат. При последващия обстрел е бил унищожен един автомобил. Предполага се, че в него се е возил един от командирите на групировката.

Провинция Ракка

Пресслужбата на Централното командване на ВС на САЩ съобщава, че в района на населения пункт Айн-Исса в северната част на провинция Ракка е загинал американски военнослужещ. Той е бил част от екип, които е обучавал бойците на СДС. Има данни, че в района на Тел-Абяд е развърната американска база, в която се извършва това обучение.

Кюрдските отряди за две седмици са успели да се придвижат на 13 км от гр. Ракка. Тяхното настъпление е спряно поради факта, че формированията на СДС не са успели да пробият отбраната на ИД.

Публикувано на 26 Ноември 2016 в 17:41 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, Дамск, Алепо, бойни действия, Ракка

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас