Ситуацията в Сирия към 23.11.2016 г.

В Алепо ВС на Сирия продължават с прочистването на източните квартали и да нанасят удари по позициите на групировката „Джейш ал-Фатх“ с цел прогонванетл на групировката от града и да освободят гр. Хан Тумен.

В Източна Гута правителствените войски са преминали в настъпление и са освободили значителна част от територията. Има информация и за успешна тяхна операция в Латакия.

Провинция Дамаск, Източната част на Гута

След като бунтовниците предадоха Хан аль-Шейха и беше освободена Западна Гута, около Дамаск джихадистите продължават да удържат позициите си само в Източна Гута. В тази връзка правителствените войски са започнали настъпление в районите на населените пунктове Майдани и Хавш ал-Дхвара.

В хода на боевете сирийските военни са успели да овладеят няколко участъка в покрайнините на Майдани, но са загубили един танк и едно БМП. Оказало се е че бунтовниците разполагат с голямо количество ПТРК „TOW“, което е придвижването на бронетехниката на сирийската армия.

В опит да спре настъплението на армията бойци на групировката „Джейш ал-Ислам“ са нанесли удари в района на населения пункт Майдаа. Боевете в района са продължили няколко часа, но джихадистите не са успели да пробият фронта на ВС на Сирия. Бунтовниците са успели за кратко да завладеят две сгради в покрайнините на населения пункт, но след контраатака на армията са се изтеглили.

Според съобщение на „Джейш ал-Ислам“ в резултат на тези атаки са убити повече от 30 сирийски военнослужещи и няколко БМП са били унищожени, но това не е били потвърдено. Според другите източници става въпрос за двама загинали военнослужещи вследствие взрив на самоделно взривно устройство.

Провинция Дейр-ЕЗ-Зор

През изминалия ден авиацията на Сирия е успяла да предотврати поредната атака от страна на бунтовниците срещу гр. Дейр-Ез-Зор. Сирийски и руски самолети са атакували позиции на „Ислямска държава“ (ИД) в околностите на Айаш, района Ал-Хавея, на остров Сакр и в бившите казарми на 137-ма бригада. В резултат на атаките терористите са понесли значителни загуби, което ги е принудило да се откажат от по-нататъшни настъпателни действия.

През последните седмици атаките на ИД имат нерегулярен характер на все по-малки участъци на фронта, това най-вероятно се дължи на факта, че голяма част от техните бойци са прехвърлени за усилване на отбраната на градовете Ракка и Мосул.

Провинция Дараа

В този регион, към момента не се водят големи сражения, а по-скоро диверсионни действия.

Силите на правителството са устроили засада на пътя Тафас – Ал-Ядуда в района на плантациите Ал-Битар. В засадата е попаднал конвой на групировката „Джейш Фатх ал-Шам“. В хода на боя са унищожени всички превозни средства и придружаващите ги бойци на групировката.

В квартал Ал-Баляд в гр. Дараа близо до лагера Ан-Назихин разузнавателна група на ВС на Сирия е ракрила бункер на джихадистите. Успели са да го минират и взривят заедно с намиращите се в него бойци.

Провинция Ал-Кунейтра

С получените подкрепления, в лицето на 47-ма бригада на 4-та механизирана дивизия, сирийското командване в района е успяло да премине към настъпление в този участък на фронта. Проведена е операция в района Трунджа северно от Кунейтра, където е превзет населения пункт Теллет Ан-Накара.

Провинция Хама

На този участък на фронта сирийските военни към момента провеждат разузнаване на вражеските позиции, а откритите укрепления биват унищожавани с удари на артилерията и ВВС.

Такива удари са нанесени в районите на населените пунктове Морека, Ал-Бувейа, Скейка, Атшана и Вади-Хвейра. Унищожени са много укрепени райони, склад за боеприпаси и повече от 50 бунтовници.

Провинция Алепо

Подразделения на турската армия и формирования на „Свободната сирийска армия“ 5 пъти за последните две седмици са атакували позициите на кюрдите в с. Кабасин. Последната им атака е била поддържана от ВВС и артилерията на Турция. В нея са участвали и турски танкове. Кюрдските сили не са успели да противостоят на този силен натиск и са били принудени да отстъпят.

Западната Алепо

През последните 24 часа ВКС на Русия бомбардират позициите на „Джейш ал-Фатх“ в северозападната част на провинцията в районите на населените пунктове Анадан, Хаиян, Баияно, Хан Асад, Кафр-Наха и Дарт Изза. В резултат на тези атаки са унищожени десетки бунтовници в това число и няколко полеви командири.

Прекъснато е и движението по пътя Газиантеп-Алепо и са унищожени логистични обекти на бунтовниците в този участък.

Източните квартали на гр. Алепо

Боците на „Лива ал-Кудс“ продължават да атакуват ислямистите в района. В хода на боевете са завзели част от територията на градското гробище. Освен това подразделения на сирийските подразделения са завзели няколко сгради в района Джебел Бадр.

Подразделения на 102-ра бригада на Републиканската гвардия с подкрепата на формирования на „Лива ал-Кудс“ са започнали нов щурм на комплекса МЖК в окръг Ханано.

Южната част на Алепо

Подразделения на ВС на Сирия и „Хизбуллах“ за отразили мощна атака на „Джейш ал-Фатх“ в южната част на Алепо в района на електростанцията. Въпреки непрекъснатите атаки, правителствените сили са успели да задържат позициите си и да нанесат сериозни поражения на джихадистите. Според информацията са убити повече от 30 бунтовници в района Шейх Саид.

През последните 24 часа са били убити 4 полеви командири на бунтовниците в района което практически ги е лишило от командване и те са били принудени да преустановят своето настъпление.

Загиналите командири са: емирът на групировката „Харакат Ахрар аш-Шам“ Абу ал-Харит ал-Халаби; лидерът на групировката „Харакат Нуреддин аз-Зинки“ Умар ал-Хаджи; полевите командири на Батальона на мъчениците „Карм ал-Джабал“ Азиз Катомани и Ахмад Бисан. Заедно с тях са загинали и над 70 бойци на различните групировки.

Провинция Латакия

В северната част на провинцията в районите на населените пунктове Ат-Туфахия и Тардин правителствената армия е атакувала база на групировката „Джейш ал-Фатх“.

Също така боеве са водени в района на населения пункт Айн-Иса разположен в Туркменските планини.

Бунтовниците са били принудени да отстъпят оставяйки тежкото си въоръжение. Според не потвърдена информация те са се опитали да се скрият на територията на Турция, но при пресичането на границата турските граничари са открили огън по тях.

 

Публикувано на 24 Ноември 2016 в 11:05 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, бойни действия, Алепо, Ал Баб, Дамаск

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас