Ситуацията в Сирия към 22.11.2016 г.

Правителствените войски продължават да затягат обкръжението на източните квартали в гр. Алепо. Все по-активно в този участък на фронта се използва авиация.

Възобновени са и бойните действия в Хомс.

В Дейр-ез-Зор е отразена поредна атака на терористите.

Провинция Хомс

В югоизточната част на провинцията правителствените ВС са отразили масирана атака на „Ислямска държава“ (ИД). Сраженията са продължили няколко часа. Нападение е имало и в района Ал-Куариатаин. Там терористите са понесли значителни загуби в жива сила и са загубили няколко превозни средства.

Същевременно сирийските ВВС са атакували позиции и бази на бунтовниците в близост до нефтените находища Ал-Махер и Ал-Шаер, както и в населения пункт Хувейсис, разположен близо до гр. Кюратаун

Днес сутринта бойци на ИД са проникнали в село Джуб Ал-Джарра, намиращо се под контрола на правителствените сили. Терористите са започнали щурм в източната част на селото и са успели да разкъсат правителствената отбрана, но в крайна сметка не са успели да задържат завоюваните позиции и са се изтеглили от населения пункт.

Армията се е възползвала от възможността и с пристигналите подкрепления са контраатакували. Пленени са няколко големокалибрени картечници и транспортни средства. Освен това са нанесени мощни артилерийски и ракетни удари по бази на терористите в населените пунктове Рахум, Расм, Ал-Саба, Анк Ал-Хава и Ал-Мушайрф.

Провинция Дейр-ЕЗ-Зор

Правителствените сили са отразили нападение на терористите югоизточно от гр. Дейр-Ез-Зор, като нападащите са понесли сериозни загуби. В района Ал-Джафра са унищожени 3 джипа и десетки терористи.

Същевременно армията е превзела опорен пункт на ИД в населения пункт Хувея, в окръг Ал-Сакар. Унищожени са всички бойци намиращи се по това време там.

Освен това ИД са загубили повече от 30 бойци и значително количество бойна техника по време на тридневната операция проведена от ВС на Сирия в района Ал-Синаа, в околностите на авиобазата в Дейр-ез-Зор, а също така и в района на нефтените находища Конико и Ал-Ятим.

На свой ред сирийските изтребители са нанесли удари в окръзите Ал-Касарат, Канамат, Ал-Синаа, а също така в околностите на с. Ал-Джафра.

Провинция Ал-Кунейтра

Във връзка с освобождението на Западна Гута елитната 42-ра бригада част от 4-та механизирана дивизия на ВС на Сирия е прехвърлена в провинцията. Предполага се, че тези части ще се заемат със зачистването на участък от пътя Кунейтра – Дамаск и създаването на буферна зона около гр. Мадинат Ал-Баас, намиращ се на Голанските възвишения.

След изпълнение на тази задача 42-ра бригада, съвместно със 90-та бригада и формированията „Лива Сукур Ал-Кунейтра“ ще започнат настъпление в посока Адра, за да прочистят от джихадисти районите във вътрешната част на провинцията.

Провинция Ракка

Самолети на международната коалиция са нанесла удари по населения пункт Ал-Салехия, намиращ се в северната част на провинцията. Според местните е унищожена фабрика и са убити много мирни граждани. Има ранени и разрушени жилищни сгради.

Провинция Алепо, Севрната част на Алепо

„Умерената“ опозиция е преустановила настъплението си в посока Ал-Баб. Бойците на ИД са отблъснали формированията на „Свободната сирийска армия“ (ССА) на няколко километра от града.

В тази връзка протурските бойци са се опитали да вземат превес над кюрдските сили като са атакували с. Шайх Насер. Преди да започнат настъплението е извършена масирана артилерийска подготовка и авиоудари по позициите на ССА. В резултат на това кюрдите са били принудени да отстъпят.

В края на деня (22.11) ситуацията коренно се е изменила. Кюрдските сили са контраатакували и са принудили противника да отстъпи от с. Шайх Насер. Загинали са 21 бойци, унищожен е турски бронетранспортьор и са ранени трима войници от екипажа му.

След този успех ССА са насочили усилията си отново към превземането на Ал-Баб. Предприели са два последователни щурма на населения пункт Кабасин, те са били неуспешни.

Турция се опитва да засили своето военно присъствие в Сирия, като е оборудвала нова база в района на гр. Ахтарин.

Град Алепо

Сутринта на 22.11 правителствените сили са започнали нов щурм в района на Шейх Саид. След масирана артилерийска подготовка по позиции на „Джейш ал-Фатх“ армията е атакувала от три страни. Освен това сирийската артилерия е обстрелвала опорни пунктове на бунтовниците в районите Акраб, Рашиддиан 4 и 5.

Водени са ожесточени сражения с джихадистите в района Сав ал-Джебес. Голяма част от района е превзет от сирийската армия.

Правителствените сили са напреднали значително в окръг Бустан ал-Баша. Освободени са около 90 % от териториите, а бунтовниците все още успяват да задържат няколко здания в северната част на Бустан ал-Баша.

Отбелязан е прогрес и по направление на района Стари Шейх Наджар. Възползвайки се от преимуществото, което има след овладяването на господстващата височина Ал-Зухур, сирийската армия е проникнала в няколко района на Джебел Бадро.

Южната част на Алепо

Докато правителствените сили щурмуват позиции на джихадистите в гр. Алепо, руските ВКС са прекъснали всички комуникации на противника между Идлиб и Алепо.

Забелязани са самолети и над няколко трасета в североизточната част на Идлиб, в това число над стратегическия път М-5 (Дамаск - Алепо), в участъка свързващ населените пунктове Саракиб и Хан Туман.

Според местни източници ВКС на Русия са нанесли няколко удара и са прекъснали доставките на ислямистите в това направление. Бомбардирани са и позиции на „Джейш ал-Фатех“ в западната част на Алеппо, а също и в районите Ал-Мансур и Рашиддиан 4.

Източната част на Алепо

В източната част на провинцията сирийското командване продължава да струпва сили за настъпление срещу ИД в района на авиобаза Кувейрис.

В отговор частите на ИД прехвърлят нови сили и подвозват боеприпаси на този участък. Това е забелязано от сирийските ВВС и те регулярно нанасят удари по транспортните комуникации в района.

Унищожена е колона на ИД в района Тал ал-Соус, която е пътувала от Дейр Ал-Хафер в посока Кувейрес. Унищожени са 7 камиона превозващи бойци на групировката.

 

Публикувано на 23 Ноември 2016 в 11:28 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, бойни действия, Алепо, Ал Баб, Дамаск

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас