Ситуацията в Сирия към 16.11.2016 г.

Обстановката в Сирия започва кардинално да се изменя.

След вчерашните ракетно-авиационни удари на морската групировка на Руската Федерация, и след използването на наземния комплекс „Бастион“, джихадистите са понесли значителни загуби.

Унищожени са складове за оръжие, завод за производство на боеприпаси и токсични вещества и лагер за подготовка на терористи. Това е позволило на сирийската армия да вземе инициативата в няколко участъка от фронта.

Провинция Хама

За изминалото денонощие подразделенията на сирийската армия и авиацията са нанесли удари по позиции и бази на групировката „Фатх ал-Шам“ в дванадесет района в северната част на провинцията. Атакувани са обекти на екстремистите в населените пунктове Соуран, Кафр Мабуд, Ал-Касабей, Таибат ал-Имам ал-Латамина, Кафр Авид, Караша, Тармала, Тал ал-Насерия, Морек, Халфая, Ал-Лахая, Албуизе, Хирбет ал-Хаяме, Латмин и на височината Тел Хаваш. Убити са десетки бунтовници и е унищожена бронирана техника.

Освен това сирийските ВВС са осъществили десет бойни полета в района на Тел Отоман и околностите на Ал-Бан в северозападната част на провинцията, където са унищожени три укрепени пункта на бунтовниците.

Растан, Тел-Биса, Ал-Янтоу и Ал-Сан ал-Асвад в северната част на провинцията. В резултат са ликвидирани 15 сирийски бунтовници и 9 чуждестранни наемници.

Сирийската армия е отразила нападение на ИД в близост до село Максар ал-Хасан. По-голямата част от нападащите сили са унищожени, а останалите са отстъпили в посока пустинята Ал-Бади.

В северната част на провинцията правителствените сили са взели контрола над пътя преминаващ през равнината Ал-Растан. В резултат, в засада е попаднала машина, превозваща джихадисти. Тя е била поразена с ПТРК, а всички джихадисти са били ликвидирани.

Провинция Идлиб

Сирийските ВВС са се включили в провежданата от ВКС на Русия операция по блокиране на линиите за снабдяване на бунтовниците, водещо от гр. Идлиб към гр. Алепо. Сирийската авиация в течение на изминалото денонощие е извършила над 20 бойни полета и е унищожила конвой, превозващ бойци и боеприпаси.

В резултат на тези действия, е прекъснато напълно движението по пътя Алепо-Дамаск в участъка на градовете Серакиб и Маарат-Нуман.

Провинция Латакия

В северната част на провинцията ВВС на Сирия и ВКС на Русия са атакували позиции на бунтовниците в околностите на населените пунктове Марана, Карфус и Кабана. Унищожени са 5 единици бойна техника и са убити десетки бойци.

Същевременно сирийската армия е атакувала позиции на терористите в района на фермите Ал-Хайят. Убити са 9 бойци и е превзет склад с оръжия и боеприпаси.

Провинция Дараа

Сирийските ВС са унищожили 3 бази на „Фатх ал-Шам“ в районите на населените пунктове Ал-Назехен и Ал-Карк в окръг Дараа ал-Балад.

Освен това, е унищожена тактическа група на бунтовниците северно от гр. Ал-Ядоуда.

Провинция Дейр-ез-Зор

В провинцията сирийските ВВС са унищожили няколко бази на терористите в региона. В околностите на пътния възел „Панорама“ е унищожен щаб на ИД в който се е намирал началникът на разузнаването на групировката Абу-Мазен. Убийствоти на Ал-Мазан и много от приближените му е потвърдено и от прихванат радио обмен на терористите.

При друга атака ВВС са унищожили 3 бронирани машини и база на терористите в района на Ал-Хамидия.

Провинция Дамаск

В ранните чесове на 15.11 групировките „Джебхат Фатх ал-Шам“ и „Харакат Ахрар аш-Шам“ са започнали настъпление, което има за цел да свали блокадата на гр. Хан ал-Шейх. Ислямистите са атакували няколко правителствени блокпоста на 4-та и 7-ма дивизии на ВС на Сирия. След двучасови боеве атаката е била отразена, но някои източници твърдят, че боевете са продължили през целия ден.

Провинция Алепо, Севернато част на Алепо

Операцията „Щитът на Ефрат“ е във своята най-активна фаза от началото ѝ. Протурските сили са освободили населения пункт Кабасин и по този начин са блокирал северните части на гр. Ал-Баб. В резултат е застрашена линията за снабдяване на ИД между градовете Алепо и Арима.

Избухналите през изминалите дни сражения между групировите „Ахрар-аш-Шам“ и „Ал-Джабхат аш-Шамия“ за момента са преустановени. Освен това, лидерите на „Ал-Джабхат аш-Шамия“ са оттеглили обвиненияти си, че „Ахрар-аш-Шам“ подпомага отрядите на Кюрдските сили за самоотбрана (YPG).

Източната част на провинция Алепо

Вчера в авиобаза Кувейрис са приети нови попълнения. От Тартус са прехвърлени около 800 души, за да усилят сирийската групировка в района . Според някои, повод за това е напредването на протурските сили към гр. Ал-Баб.

Източната част на гр. Алепо

В окупираните от джихадистите райони на града е избухнало народно въстание. Стотици мирни жители са излезли по улиците в района Бустан ал-Каср в знак на протест против ислямистите, държащи като заложници десетки хиляди души.

Протестиращите са разоръжили охраната на складовете с хуманитарни помощи, които са били предадени на хора от общината. Силите на ИД са успели да потушат бунта с цената на много убити и задържани мирни граждани.

Югозападната част на провинция Алепо

В утрото на 15.11 правителствените сили са започнали масиран обстрел срещу позициите на джихадистите в района Аяраб. Участие са взели и самолети на ВКС на Русия, които са устроили своеобразен коридор за последваща сухопътна операция. Има информация, че такъв щурм е започнал, но към момента няма сведения за хода на бойните действия.

 

Публикувано на 17 Ноември 2016 в 13:54 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, бойни действия, Алепо, Ал Баб, Дамаск

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас