Ситуацията в Сирия към 15.11.2016 г.

Бойните действия на цялата територия на Сирия продължават.

В редица региони правителствените сили отразяват нападенията на джихадистите, докато на други места армията е преминала в настъпление.

Провинция Алепо

В северната част на провинцията, има стълкновения между различните бунтовнически формирования. Ожесточени бойни действия се водят в района на гр. Азаз. Бойци на „Свободната сирийска армия“ (ССА) и „Архар-аш-Шам“ са атакували база на групировката „Нусрат ал-Мазалюм“, която е част от „Ал-Джабхат аш-Шамия“ (Левантски фронт).

Първите обвиняват ръководството на „Ал-Джабхат аш-Шамия“, че поддържат Кюрдските сили за самоотбрана (YPG) и ги снабдява с оръжие, боеприпаси и секретна информация. Във връзка с това, протурските бойци искат да арестуват лидерите на групировката Абу Али Саджу, Абу Амин, Хусам Ясин и Мустафа Халид Курджа.

Междувременно операцията „Щитът на ефрат“ е преминала на ново ниво. Формирования на ССА, поддържани от подразделенията на турската армия, са успели да преодолеят отбраната на „Ислямска държава“ (ИД). Към момента ССА е успяла да завземе северните предградия на гр. Ал Баб. Освен това протурските бойци са превзели село Баш Джурн, намиращо се северно от Ал Баб и височината Тал Тавала.

Настъплението на бунтовници през цялото време е подържано от турските танкови части и самолети на международната коалиция. В резултат формированията на ССА са напреднали с 2 км, и са завзели село Кудейра и принадлежащите ферми.

По този начин те са получили контрол над селскостопанските райони Ал-Кассаб, Ал-Нама и района Вади ар-Расиф. Също така ССА са заели пътния възел Джафар и няколко съседни сдания във вътрешността на гр. Ал-Баб.

Въпреки че „умерените” бунтовници контролират около 5% от територията на Ал Баб, е още рано да се говори за успех срещу ИД. Терористите все още разполагат със значителни сили в града, въпреки че много от техните подразделения бяха прехвърлени в защита на Ракка и Мосул.

На свои ред отряди на кюрдските сили, които са част от ССА са успели да освободят населените пунктове Хута, Ал-Кара, Тал Турин и Кавуял, източно от гр. Ал Баб. Освен това формирования на YPG са овладели пътния възел на шосе М4 в близост до гр. Арима.

Град Алепо

Командването на сирийските ВС за момента са се отказали да щурмуват източния район на града. Вместо тава са предприели масирани въздушни удари по позиции на ИД в околностите на Ал-Рашадийн 4, Ал- Рашадийн 5 и градовете Хан-ал-Асал и Ал-Мансур. В отговор терористите са обстрелвали правителствените позиции в района Ал-Найраб с боеприпаси, съдържащи отровен газ. 44 сирийски военнослужещи са били ранени.

Южната част на Алепо

За ислямистките групировки, съсредоточени южно от Алепо, обстановката се влошава с всеки изминал ден. Независимо от многочислените подкрепления пристигащи от Идлиб, подразделенията на 102-ра бригада, 800-ни полк, „Tiger Forces“ и Хизбулла продължават да настъпват във всички направления. В настоящия момент главна цел пред тях е гр. Хан-Тумен.

Провинция Дараа

През изминалия ден подразделения на правителствената армия са атакували бази на „Фатх ал-Шам“ в различни части на провинцията. Унищожен е лагер на терористите в гр. Ал-Ядуда в северозападната част на Дараа. Поразени са няколко укрепени района на джихдистите в окръг Дараа ал-Балад и в околностите на гр. Хазан ал-Карак.

В района Казар (в източната част на провинцията) са унищожени няколко авто-колони на джихадистите и са убити няколко десетки техни бойци.

Артилерията на сирийските ВС е обстрелвала база на „Фатх ал-Шам“ в западната част на провинцията, където са убити 5 терористи, ранени са 14, в това число и техния командир и са унищожени транспортни средства на групировката.

Провинция Идлиб

На границата между провинциите Латакия и Идлиб правителствените войски са атакували тактическа група бунтовниците от „Фатх ал-Шам“. В резултат на няколко авиоудара и последвалия щурм те са завзели населените пунктове Карбил, Фалех, Албуйз в провинция Латакия и Ал-Найех, Шакури и височината Тал ал-Танярер в близост до гр. Джиср ал-Шутур в югозападната част на провинция Идлиб.

Освен това сирийските ВВС са атакували лагери на ислямистите в населените пунктове Кансафрех, Сафохен, Абу ал-Дохор, Маарбу, Ал-Музех, Хан Шейкху и на височината Тел Мардик в Идлиб. Унищожени са десетки бунтовници.

Провинция Дейр-ез-Зор

Сирийските ВС са атакували позиции на терористите в източната част на провинцията. В резултат на бойните действия в района Ал-Орфи, е унищожена база и са убити повече от 20 бойци на ИД.

Междувременно правителствените сили са отразили нападение на бойци самоубийци в с. Ал-Джафра.

ВВС на Сирия са нанесли удари по позиции на ИД в района на Ал-Тардал. Унищожени са 5 транспортни средства и склад за боеприпаси.

Провинция Кунейтра

В северната част на провинцията правителствените войски са отразили нападение на групировката „Фатх ал-Шам“. В резултат на действията на сирийските специални сили артилерията е успяла да унищожи голяма група бунтовници в района на височината Ал-Даласех (в близост до гр. Хараз ал-Сенобар) подготвяща се да атакува позициите на правителствените ВС. Същевременно армейските части са контраатакували открития фланг на бунтовниците в резултат на което те са понесли значителни загуби.

Провинция Хомс

Сирийските ВС са отразили атака от страна на ИД в района на населения пункт Максар ал-Хасан (75 км от гр. Хомс) и са принудили терористите да отстъпят в посока на пустинята Ал-Бади. Същевременно други правителствени части са прочистили района около населените пунктове Ал-Салам ал-Гарби, ал-Султан и Рахум.

В северната част на провинцията международната коалиция е нанесла удари по бази на „Фатх ал-Шам“ в населените пунктове Джурех Хасян, Абу ал-Анз, Еин Исс, Вади Салим, Ал-Канто, Ум Шаршоу и височината Тел Абу ал-Санас.

Провинция Хама

Правителствените сили за започнали операция по прочистване на територии на провинцията от терористи. Техните действия са подържани от сирийските ВВС. В резултат в населения пункт Абу ал-Фада е пленена намиращата се там група бунтовници.

Сирийските ВВС са нанесли серия удари по населените пунктове Taйбат ал-Имам, Кафр Зита, Ал-Зекат, Ал-Латамин, Кафр Авид, караша,Тармал Аярабат, Морек, Халфая, Ал-Лахая, Албуязи, Хирбет ал-Хайаме, Латмин, Иавина и височината Тал ал-Насерия.

Публикувано на 16 Ноември 2016 в 11:25 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, бойни действия, Алепо, Ал Баб, Дамаск

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас