Ситуацията в Сирия към 11-13.11.2016 г.

През секретаря на Руския президент Димитрий Песков заяви (11.11), че Москва очаква с новата президентска администрация в САЩ сътрудничеството по Сирия да се задълбочи, а не да остане на ниво обмен на информация както е до сега.

От своя страна ръководителят на „Пентагона“ Аштън Картър е изразил позиция, че не трябва да се задълбочава сътрудничеството с Русия, докато руските власти поддържат оставането на Башар Асад на власт.

Министърът на външните работи на Германия Франк Валтер Штайнмаер е призовал хуманитарната пауза на авиоударите в Алепо да бъде по-дълга, за да може да бъде помогнато на повече нуждаещи се.

Броят на населените пунктове присъединили се към примирието е нараснал на 924.

От министерството на отбраната на Русия са предоставили на Организацията за забрана на химическото оръжие проби от почвата и части от снаряди, доказващи че бунтовниците са използвали химическо оръжие в кв. „1070“ в гр. Алепо.

Американският президент Барак Обама е дал заповед да бъде ликвидиран ръководителят на терористичната организация „Джебхат Фатх аш-Шам“ (бившата Джебхат ан-Нусра) на територията на Сирия.

Провинция Алепо

В района на Ел-Ашрафия на населението са предадени около 1 тон хуманитарни помощи.

Бунтовнически формирования, по-рано присъединили се към режима на примирие са обстрелвали с РСЗО и миномети населения пункт Азизи и кварталите Ел-Машарка и Салах-Ад-Дин в гр. Алепо.

Въоръжени формирования на други бунтовнически организации са обстрелвали с РСЗО, артилерия и стрелково оръжие населените пунктове Бакиртая и Шурфа, както и в гр. Алепо кварталите „Манян“, „Ариян“, „Шейх-Максуд“, „Лермон“, „3000“, „1070“, „Сулейман-Халяб“, търговския център „Кастело“, училището „Хикма“, военната академия „Ел-Асад“ и района на хартиената фабрика.

В кв. „1070“ бунтовниците са използвали снаряди, съдържащи забранени отровни вещества. В резултат двама са загинали, а десетки са приети в болница. Според специалисти от Научния център на войските за ЯХБЗ на Русия, от взетите на място проби става ясно, че са използвани хлор и бял фосфор.

Продължават да работят пунктовете за топла храна и средства от първа необходимост за мирните жители, напускащи гр. Алепо.

Подразделения на правителствената армия продължават своето настъпление в западната част на гр. Алепо. Прочистен от бунтовници е квартал Минян, а боеве се водят в района на хартиената фабрика. Според сирийски източници “Tiger Forces” вече са превзели хартиената фабрика.

Подразделения на Сирийските ВС са завзели част от района „Дахия ал-Асад“ и в момента се водят ожесточени сражения.

Турската армия е обстрелвала с артилерия позициите на Кюрдските сили за самоотбрана (YPG) в населения пункт Шейх Хадид, намиращ се в околностите на гр. Ефрин.

Самолети на международната коалиция са унищожили автомобили и огневи позиции на групировката „Ислямска Държава“ (ИД) в района на гр. Манбидж.

Провинция Идлиб

Според съобщение на групировката „Джебхат ан-Нусра“, в резултат на авиоудар по нейна база са убити двама полеви командири и десетки бойци са ранени.

Провинция Дамаск

На жителите на населения пункт Димас са предадени 2 тона хуманитарни помощи. Бунтовнически формирования са обстрелвали с РСЗО и миномети населените пунктове Джобар Хауш-Насри, Арбил, Кабун, Хараста, Дума, височината 612, лагера „Ел-Вафидин“ и района Мохаджрин в гр. Дамаск.

Провинция Кунейтра

Бунтовнически формирования са обстрелвали населените пунктове Дурин и Харфа. В северната част на провинцията правителствените ВС са нанесли артилерийски удари по командни пунктове на бунтовниците в районите на градовете Джеббата Ал-Хашаб, Танджа, Захрат Ал-Каср и Тел Ал-Хамрия.

Провинция Сувейда

Правителствената армия на 34 км. От гр. Сувейда е унищожила колона цистерни използвани от терористите от ИД за пренос на бензин.

Отряди на Сирийските Демократични Сили продължават настъплението си от гр. Айн-Исса в посока гр. Ракка. Командването на СДС е съобщило, че първата част от операцията „Гневът на Ефрат“ за настъпление срещу гр. Ракка е завършена успешно. Към момента според СДС около 50 населени пункта и 550 кв. км в северната част на провинцията са освободени от ИД.

Авиацията на международната коалиция е унищожила в гр. Айн Иса 5 тактически групи, 3 укрепени позиции, 2 транспортни средства, команден пункт и е повредила 3 маршрута за доставка на газ и система от тунели използвани от ИД.

Публикувано на 14 Ноември 2016 в 14:20 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, бойни действия, Алепо, Ал Баб, Дамаск

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас