Ситуацията в Сирия към 09.11.2016 г.

Южно от Хасака се водят ожесточени боеве между бойци на „Сирийските демократични сили“ (СДС) и „Ислямска Държава“ (ИД). В Алепо бунтовниците са обстрелвали района на университета и общежитията на университета в града, източници съобщават за жертви сред местното население. Групировката „Джебхат ан-Нусра“ е предприела нова атака срещу позициите на правителствените сили северно от гр. Кунейтра.

Провинция Дамаск

Сирийските ВВС са атакували опорни пунктове на групировките „Файлак Ар-Рахман“ и „Дебхат Фатх аш-Шам“ в околностите на населените пунктове Замалка, Джобар, Хараста и Айн Тарма в Източна Гута и в лагера Хан Ших. Около 15 бунтовници са убити и са унищожени няколко транспортни средства.

Провинция Алепо

Подразделения на Сирийската правителствена армия са установили пълен контрол над населените пунктове Бтажек, Араб-Джок и Базжи, разположени северно от гр. Ал-Баб, след ожесточени сражения с джихадистите от ИД. В хода на сраженията е ликвидирана група бунтовници и е унищожен важен пункт за управление на ИД.

Бойци от различни терористични групировки са провели масиран обстрел над сградите на университета и студентските общежития в западната част на гр. Алепо. В резултат са загинали 6 мирни жители и други 20 са ранени. Очаква се броя на убитите и ранените да се увеличи след разчистването на отломките след обстрела.

Сражения между правителствената армия и бунтовниците се водят в североизточната част на гр. Алепо в района Увейджа.

Провинция Хомс

По данни на информационния център в гр. Хомс, сирийските ВВС са атакували укрепени райони на бунтовниците в околностите на градовете Ал-Асвад и Изз Аддин, намиращи се в северната част на провинцията. Атакувани са бунтовниците и в гр. Растан и с. Хирната в северната част на провинцията.

Провинция Дейр-ез-Зор

Правителствените ВВС са нанесли удари по опорни пунктове на ИД в гр. Дейр-ез-Зор в района Хувейджа и летището в града. Убити са най-малко 8 бойци и няколко единици техника са унищожени.

Според местни източници в града е пристигнала група бежанци от гр. Мосул, но са били спрени на КПП на ИД.

Провинция Дараа

Опозиционни формирования са провели масиран артилерийски обстрел срещу позиции на правителствената армия в района Ал-Маншия в гр. Дараа. Сред правителствените войници няма пострадали. В отговор армията е атакувала позиции на бунтовниците в лагера Дараа.

Провинция Идлиб

Терористи са обстрелвали с голямокалибрени миномети жилищен квартал в населения пункт Ал-Фуа, разположен в северната част на провинцията. Съобщава се за жертви сред мирното население, разрушени са няколко жилищни сгради.

ВКС на Русия са нанесли удари по позиции на терористите в районите на гр. Идлиб, Маарат ал-Нуман, Саракиб, Джиср Ал-Шугаур и Афис. Унищожени са база и команден център на терористите.

В гр. Идлиб терористите провеждат масирана мобилизация и подготвят свой бойци, които да бъдат изпратени на помощ на отбраняващите се в югозападната част на гр. Алепо.

Провинция Ракка

Отряди на СДС в рамките на мащабна операция са установили контрол над населения пункт Ал-Хиша (северно от гр. Ракка), след ожесточени сражения с ИД. Към момента продължава настъплението на кюрдските отряди и СДС в посока гр. Ракка.

Силите на СДС са нанесли няколко ракетни удара по укрепения на терористите. В хода на боевете са ликвидирани най-малко 8 бойци на ИД и са загинали няколко от СДС. Сраженията в района продължават.

Провинция Хама

Сирийските ВВС са нанесли няколко удара по укрепени позиции на бунтовниците в близост до гр. Ал-Латамина в северната част на провинцията. Унищожени са група бунтовници и няколко транспортни средства, в това число две машини с монтирани на тях голямокалибрени миномети.

В хода на настъпателна операция в посока населения пункт Джанабар сирийските ВС водят ожесточени боеве с бунтовнически формирования. Въпреки ожесточената съпротива правителствените части все повече се приближават до населения пункт.

Провинция Хасак

Според военни източници в околностите на гр. Ал-Малаха, намиращ се в южната част на провинцията се водят тежки боеве между части на СДС и ИД.

Провинция Кунейтра

Бойци на „Джебхат Фатх аш-Шам“ са предприели офанзива срещу правителствените позиции в района на гр. Хадер, намиращ се в близост до Голанските възвишения в северната част на провинцията. В хода на няколкочасовите сражения бунтовниците са претърпели значителни загуби. Унищожени са много транспортни средства и 3 ракетни установки на бунтовниците.

 

Публикувано на 11 Ноември 2016 в 10:57 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, бойни действия, Алепо, Ал Баб, Дамаск

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас