Ситуацията в Сирия към 31.10.2016 г.


Бунтовниците от ислямистката коалиция „Армията на завоеванието“ не са успели да пробият отбраната на Сирийската арабска армия (САА) в района ал-Асад с конвенционални средства и са били принудени да използват против проправителствените сили химическо оръжие. Джихадистите са обстреляли правителствените позиции с ракети с отровен газ.
В района ал-Асад , както и в цялата югозападна част на гр. Алепо, вече трети ден продължават боевете между враждуващите страни. Независимо от численото превъзходство и използването на бронетехника джихадистите неуспяват да постигнат успех в този участък от фронта.
Според някой източници в боевете са загинали няколко от командирите на коалицията сред тях са:
Ахмед Сандех старши командир от „Джейш ал-Ислам“, известен като ал-Забих, убит в окръг Маядин;
Командирът на ‚Джебхат Фатх аш Шам“ в района ал-Асад „Зид ал Зейдан“,  убит след попадение на снаряд в автомобила в които е пътувал;
Махмуд Бассам – „Нураддин аз-Зинки“;
Абу Ахмед Деган – „Джейш ал-Ислам“;
Абу Хазифех Масри и неговия заместник Ахмед ал-Косем – „Джебхат Фатх аш-Шам“;
Ахмед Бадех - „Джейш ал-Ислам“.
Джихадистката коалиция „Армията на завоеванието “ съставена от бойци на „Джебхат ан Нусра“ напълно за завзели квартал 1070 и съществено са притиснали правителствените войски в жилищния комплекс 3000.
В района ал-Асад силите на САА и Хисбуллах успяват да удържат отбраната на този участък от фронта въпреки масирания обстрел с РСЗО БМ-21 „Град“ и танковите атаки от страна на ислямистите.
В провинция Дамаск в гр. Джараблус бойци на Републиканската гвардия са успели да унищожат команден пункт на екстремистката групировка „Файлак ар-Рахман“, разположен в околностите на града. Това е станало след като бойците на националната гвардия са открили дълъг тунел, водещ под командния пункт. Той освен като КП е бил използван и като склад за съхранение на боеприпаси. Според сирийското разузнаване това е бил най-големия склад на джихадистите в района на Източна Гута.
В ранните часове на 30.10 САА е успяла да завзема стратегическата височина Тел-Курди в Източна Гута. Тя е от важно значение за правителствените сили  поради близостта си до гр. Дума и би служила като отправна точка за бъдещо настъпление към града.

 

Публикувано на 1 Ноември 2016 в 17:13 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас