Ситуацията в Сирия към 30.10.2016 г.


В северната част на провинция Хама се водят ожесточени боеве между части на правителствената армия и бойци на групировката „Ахрар аш-Шам“. По данни на сирийските медии хеликоптер на международната коалиция е доставил голямо количество боеприпаси и въоръжение на ИД в иракската провинция Дияла.

В провинция Дамаск Сирийската арабска армия (САА) е успяла да освободи територии в района на хълмовете Тел Курди и Сава, намиращи се в Източна Гута. В хода на боевете ССА е унищожила около 10 бойци на групировката „Джейш Ал-Ислам“, а десетки са били ранени.
В провинция Алепо бойци на групировката „Джейш Ал-Фатх“ продължават да водят масиран обстрел по позициите на правителствената армия в района на Джамиет Ал-Захра западно от гр. Алепо. Терористите са заели няколко здания в този район, а силите на правителството за момента не отвръщат на огъня поради опасност от жертви сред мирното население.
В западната част на гр. Алеппо са възобновени боевете между силите на САА и опозиционните формирования. В източната част на града сили на „Джейш Ал-Фатх“ са заставили стотици мирни жители да участват в митинг в подкрепа на тяхната групировка. Според местни източници преди започване на шествието бойците на групировката са убили публично по особено жесток начин 3-ма мъже за това, че са отказали да участват в митинга.
Отряди на СДС са установили контрол над 4 населени пункта и 3 ферми в северната част на провинцията след ожесточени боеве с части на ИД. В хода на боевете и двете страни са понесли значителни загуби.
В провинция Хомс военнослужещи от САА са обстреляли с артилерия позиции на антиправителствените сили, разположени в околностите на гр. Ганто (в северната част на провинцията). В резултат на обстрела за убити 6 бойци и още 5 са ранени. Унищожени са и няколко транспортни средства.
В провинция Деир ез-Зор бойци на ИД са обстреляли позиции на ССА в района на Ал-Джоран в гр. Дейр ез-Зор. Не се съобщава за жертви и материални загуби.
В провинция Даръа САА е провела артилерийски обстрел по укрепени райони на антиправителствените сили намиращи се в околностите на гр. Даел (северно от гр. Даръа). Унищожени са складове за боеприпаси на бунтовниците.

В северната част на провинция Идлиб ВВС на Сирия са атакували позиции на бунтовниците в населените пунктове Мисрин и Биниш. В резултат е унищожен ключов пункт за управление на бунтовниците в района, също така те са понесли значителни загуби в техника и жива сила.

В северната част на провинция Хама се водят ожесточени боеве между части на САА и групировката „Ахрар аш-Шам“. Бойците на групировката се опитват да превземат позициите на САА и да отрежат пътя им за снабдяване - шосето от Ифирия за Ханасер.
ВВС на Сирия на свой ред са атакували опорни пунктове на бунтовниците близо до градовете Аль-Латамина и Тайбат Ал-Имам.

Публикувано на 31 Октомври 2016 в 17:11 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас