Ситуацията в Сирия към 29.10.2016 г.

Правителствените войски продължават да настъпват в Алепо, Източна Гута и Хама. Решителен отпор срещу действията на джихадистите армията оказва в Хомс, Латакия и Деръа.
Провинция Алеппо
В северната част на провинция Алепо правителствените сили са започнали да изтласкват терористите от Ал-Баб. В това направление едновременно настъпват про-турски сили и „Сирийските демократични сили“ СДС, съставени основно от кюрдски отряди.
През изминалия ден „умерените“ бунтовници от различни формирования на ССА са овладели няколко населени пункта, които по-рано са били под контрола на ИД. Това са населените пунктове Двеир Ал-Хава, Абла и Талл Али. Вследствие на това про-турските сили вече се намират на около 13 км от гр. Ал-Баб. По време на настъплението на ССА подразделенията на ИД на практика не са оказали почти никаква съпротива. Тяхната цел е била отрядите на ССА да се доближат възможно най близо до тези на YPG, след което да опитат да провокират сражение между тях.
Междувременно СДС с бой са превзели селото Талл Мадия, като са прогонили намиращите се по-рано там бойци на ССА и са активизирали действията си на линията Джараблус-Манбия, освобождавайки от ССА още два населени пункта – Ум ал-Джабул и Ал Баш. В резултат на това кюрдските сили се намират на около 18 км западно от Ал-Баб.
Контролът над Ал-Баб има голямо значение и за трите враждуващи в региона страни – ИД, СДС и про-турските сили.
За ИД това е последния голям град, които контролират в провинцията и се явява жизненоважен буфер пред провинция Рака.
За СДС овладяването на града ще им позволи да съединят двата обособени кюрдски анклава в северна Сирия.
За про-турските сили от ССА Ал-Баб се явява перспективен плацдарм за атака над гр. Алеппо и получаване на бъдеща възможност за деблокиране на своите бойци блокирани в източните квартали на града.
Ако темпа на кампанията срещу ИД се запази може да се очаква Ал-Баб да падне до края на 2016 г.
В южната част на провинция Алепо полк на Републиканската гвардия и отряди на Хизбуллах в края на седмицата възобновиха настъплението си в южната част на гр. Алепо. Първо са атакували ислямистките позиции, разположени в квартал 1070, района Ал-Хамдания и близкия град Хан-Тумен. Това стана възможно след като в началото на седмицата Хизбуллах изтласка противника от базата за ПВО, намираща се непосредствено до господстващата височина Тал Базоу а правителствените войски, при поддръжка на сирийската авиация, щурмуваха и превзеха височината. Сирийската авиация нанесе удари по изтеглящите се от Тал Мутах сили на групировката „Джейш ал-Фатх”, а правителствените сили овладяха и височината Тал Уед и така създадоха плацдарм за щурм на Хан Тумен.
В опитите си да отразят настъплението „Джейш ал-Фатх” загуби около 30 бойци и до 10 бр. бойни бронирани машини.
В провинция Хама с помощта на руските въздушно-космически сили правителствените войски превзеха гр. Сауран. Атаката е предвождана от бойци на „Tiger Forces”, известни под името „Групата на Шахин”.
В отговор правителствените сили са атакувани от 3 бунтовнически групировки предвождани от бойците на „Джунд ал-Шам” известни като кавказкото формирование. Въпреки многобройната си численост те не са успели да си върнат контрола на града.
Бунтовниците са претърпели големи загуби, убити са около 40 души и за унищожени 5 бр. бойни бронирани машини.
В провинция Дамаск ислямистите не спират с опитите си да пробият блокадата на гр. Ал-Рейхан. Бойци на „Джейш ал-Ислам” на 27.10 за пореден път са предприели мощно контранастъпление в Източна Гута в околностите на града. Техните действия са били насочени срещу позициите на правителствената армия в района на спортния комплекс, където е разположен градския стадион. Независимо от техните усилия, не са успели да пробият отбраната и са отстъпили в посока височината Тал Курди.
След неуспешната атака сили на 105 бронетанкова рота на републиканската гвардия са преминали в контраатака и са превзели няколко ферми, разположени между Ал-Рейхан и Тал Курди.
В провинция Идлиб действията на правителствените сили се ограничават в налети на авиацията и удари по бази и конвой на антиправителствените сили в районите на градовете Тараа и Хан Шейхун. Унищожени са много бойци и военна техника. Правителствените ВВС са нанесли удари и срещу позиции на бунтовниците в населения пункт Мараа ал-Мисрин а ВКС на Русия са нанесли над десет удара по позиции на „Джейш ал-Фатх“ в гр. Идлиб и населените пунктове Биниш, Тафтаназ и Маарат ал-Нуман.
В провинция Деръа в гр. Абтаа правителствени сили са унищожили здание в което се е намирал голям отряд на групировката „Джабхат Фатех ал-Шам“. Струпването на голям брой бойци в зданието е били поради факта, че то е било използвано като място за почивка.

 

Публикувано на 30 Октомври 2016 в 17:09 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас