Ситуацията в Сирия към 28.10.2016 г.

От момента на включване на руските военно-космически сили (ВКС) в конфликта в Сирия, режима на Асад си е възвърнал повече от половината от територията на страната. Освен това руската авиация е унищожила повече от 70% от нефтения бизнес на ИД, лишавайки терористичната организация от един от източниците и за финансиране.
В провинция Алепо операцията „Щитът на Ефрат“, водена от турската армия с декларирани цели да отблъсне огнищата на тероризъм от турските държавни граници започва да забавя своя темп. Про-турските сили са срещнали силна съпротива от страна на „Сирийските демократични сили“ и все по-често им се налага да предприемат отбранителни действия. В момента „умерените“ бунтовници завземат изоставените от ИД населени пунктове и изтласкват останалите там неголеми бандитски групи в направление на населения пункт Ал-Баб.
Междувременно, кюрдските отряди SDF и YPG са преминали към активни действия. Демократичната коалиция е атакувала про-турската групировка „Джабхат аш-Шамия“ (Левантския фронт) и са завзели два населени пункта.
В хода на боевете ислямистите са напуснали населения пункт Телл-Мадик. Ден по-рано кюрдите са отблъснали противника от Тел-Джиджа. Представители на опозицията от своя страна са заявили, че кюрдските бойци активно са били подкрепяни от сирийските ВВС. Има сведения, че в района е забелязан и един Су-34 на ВКС на Русия.
Очаква се на летището Найраб през следващите дни да бъдат пребазирани вертолети от състава на ВКС на Русия, които да вземат активно участие в бойните действия в провинция Алепо.
В североизточната част на Алепо вечерта на 27.10 правителствените сили са атакували стратегически разположения район  Ханану. Атаката е водена от подразделения на 102 бригада РГ на сирийските ВС и бойци на палестинското формирование „Ал-Кудс“. В хода на щурма отбраната на „Нур-ад-Дин аз-Зин“ е била пробита и настъпващите части са успели да се закрепят в няколко квартала. Освен това, правителствените части, атакуващи от страна на кариерата Берейдж, са отблъснали противника от няколко съоръжения в района Ал-Хайдари.
102 бригада е продължила действията си в кварталите Бустан ал-Баши и Ард ал-Хамра. Освен палестински, и гвардейски части са поддържали действията на формирования на Ал-БААС. Доброволци са завзели северните части на „Ард ал-Хамра” и са влезли в сражение с групировката „Харакат Нуруддин аз-Зинк“.
В източната част на Алепо през изминалата нощ разузнавателно подразделение на сирийската армия е прихванало конвой на ИД, транспортиращ нефт по пътя Алепо-Рака. Конвоят се е състоял от около 20 цистерни пътуващи от гр. Дейр Хафер за гр. Ал-Баб. Движението на колоната е били следено от руски БЛА, а диверсионна група е устроила засада, вследствие на която конвоят е бил напълно унищожен.
В югозападната част на провинцията е започнало струпване на бунтовнически сили, с цел участие в бъдеща офанзива за освобождаване на бунтовническите, части намиращи се в обкръжение в източната част на Алепо.
Тези сили са били забелязани от про-правителствените сили и по тях е открит артилерийски огън. Удари е нанесла и сирийската авиация. В резултат, групировката „Джейш ал-Фатх“ е претърпяла значителни загуби.
Северно от Хомс сирийските ВВС са нанесли удари по щаб на антиправителствените сили в района на гр. Растан. Убит е началник щаба на ССА в Хомс полковник Шуки Айюб и още 5 негови подчинени. Айюб е напуснал сирийските ВС през 2011 г. и е бил един от основателите на „Свободната сирийска армия“
В Хама сутринта на 27.10 подразделения на ВС на Сирия съвместно със части на НДФ и Ал-БААС след двудневна обсада са завзели гр. Соуран (северно от Хама). След това са били отразени няколко атаки от страна на „Харакат Ахрар аш-Шам“, „Джейш ал-Изза“ и „Джейш ал-Аср“. Решаващо значение за успеха на про-правителствените сили е имала оказаната им поддръжката от страна на руските ВКС.
В провинция Дамаск в района на гр. Хан аш-Шейх правителствените сили са отразили няколко атаки от страна на бунтовниците. Последните са понесли значителни загуби, а интензитетът на бойните действия е намалял. Същевременно, руските ВКС са нанесли серия удари по позиции на анти-правителствените сили в Източна и Западна Гута. В Западна Гута ударите са били насочени срещу позиции на „Джейш Фатх ал-Шам“ в гр. Хан ал-Шейх. Най-малко 5 удара са нанесени в района на гр. Джобар.
В провинция Латакия в очакване на руската ескадра, действащите в района руски кораби са предприели радиолокацинно и подводно разузнаване. За целта са извършени редица полети с вертолет Ка-31. За пръв път тези машини са забелязани в близост до гр. Джаблех, след което същите са се отправили в посока на авиобаза Хамейми.

 

Публикувано на 28 Октомври 2016 в 15:31 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас