Ситуацията в Сирия към 08.11.2016 г.

Корабната група на ВМС на Русия, част от която е ракетния крайцер „Адмирал Кузнецов“, се готви да нанесе удар по позициите на терористичната групировка „Ислямска държава“, в близост до Алепо.
Броят на населените места присъединили се към процеса на примирие в Сирия се е увеличил до 910.
Провинция Алепо
На населението в района на Акрамия (джамия Ал-Бараа) в гр. Алепо са предадени около 3 тона хуманитарни помощи. Обстрел от страна на различни бунтовнически формирования е имало в населените пунктове Азизи и Ансар, кварталите на гр. Алепо „Хай-ел-Ансари“, „Ел-Машарка“, „Ард-Сабах“, „Ларамон“, „Хамдия-4“, „3000“, „1070“, „Халеб-ел-Джадид“, „Рамус“, в района на Военната академия, в Хартиената фабрика и в района на бившето военно училище.
Продължават да работят пунктовете за топла храна и вещи от първа необходимост за напускащите гр. Алепо мирни граждани. Стотици от жителите на гр. Алепо са принудени да спят на открито, тъй като след боевете домовете им са били разрушени или са станали опасни за обитаване.
В хода на настъплението „Tiger Forces“ са прочистили от бунтовнически войски кв. „1070“, както и от прилежащите обработваеми площи и възвишения.
Части на правителствената армия са превзели височините Тел-Рахм и Тел-Мута. Тяхното настъпление е подържано от самолети от ВВС на страната.
Водят се ожесточени сражения в районите Дахит-ал-Асад и Минян, където правителствените сили атакуват позиции на бунтовниците. Сирийските медии съобщават, че голяма част от Минян вече е под контрола на армията. От своя страна джихадистите отново са използвали газообразен хлор, вследствие на което много правителствени войници са пострадали.
Отряди на опозицията съвместно с турски части са успели да отблъснат бойците на ИД от населените пунктове Нааман, Сусанбат, Тархин, Араб Джудак, Батаджик и Базанджи, а също така са успели да се приближат на 10 км от гр. Ал Бабдо.
Очаква се правителствените сили да започнат настъпление в посока гр. Ал Баб от района на авиобаза „Кувейрис“. Кюрдските отряди на „Сирийските демократични сили“ (СДС), настъпват от посоката на Ефрин и към момента са на 18 км от града.
Според съобщенията на Генералния щаб на Турция техните войски са поразили 57 цели от ИД и една на сирийската кюрдска Партия демократичен съюз. Свободната сирийска армия е поела контрола на още 3 населени пункта в района на Ал-Рай и Мари, където към момента провеждат операция по разминиране. В хода на бойните действия са ранени 7 бойци на опозицията, а сред турските сили няма загуби. Убити са 11 бойци на ИД и са унищожени 2 автомобила.
Самолети на международната коалиция са унищожили в гр. Мара тактическа група и миниран автомобил на ИД.
Провинция Латакия
Въоръжени формирования, присъединили се по-рано към процеса на примирие са обстрелвали с РСЗО и миномети населените пунктове Айн-Ел-Кантара и Кермел. По населения пункт Раша е нанесен удар с използването на БЛА снабден с взривно устройство. Други бунтовнически части са водили огън по населения пункт Гусбара.
В района на Аш-Шаммас са унищожени 5 бойци и два автомобила на опозицията.
Провинция Хама
В населения пункт Дер-Мама са предадени на населението 1,5 тона храни и стоки от първа необходимост.
Терористите са обстрелвали населения пункт Махарда. Водят се бойни действия в населените пунктове кагр-Зейта, Морк, Тибет Ал-Имам, Ал-Лахия, Ал-Хардана, Ал-Латама, Атшан, Аз-Залакият, Тел-ас и Мааркаба.
Провинция Хомс
Правителствените войски са атакували позиции на ИД северозападно от гр. Палмира. Водят се бойни действия в населения пункт Арак и в района на Ал-махер и Аш-Шаер.
Авиацията на международната коалиция е унищожила 2 тактически единици и две позиции на ИД в гр. Палмира.
Провинция Дамаск
Въоръжени формирования присъединили се по рано към процеса на примирие в Сирия са обстрелвали с РСЗО и миномети населените пунктове Блелие, Дума, Хараста, Байтима, Джобар и височината 612.
Други бунтовнически части са обстрелвали Арбин, Хауш-Насри, Бала-Ел-Джадида, Хараста, Хараста-Ел-Кантара и кв. Адави в гр. Дамаск, спортната площадка и електроцентралата в гр. Джобар и болницата Ибн-ел-Валид. В кварталите Маззе-86 и Шейх-Саад при обстрел са ранени 7 души, а в полицейската болница в Хараста е убит един санитар, а един лекар е ранен.
Правителствените сили са си върнали контрола над фермите в района на Ал-Рейхан.
Бойци на „Джебхат Фатх-аш-Шам“ са атакували правителствените ВС в района на Ал-Бувейда, северно от Хан Аш-Шиха. Сражения са водени на пътя Мазараа Байт – Джин.
Провинция Дараа
В гр. Дараа продължават боевете в кв. Ал-Баляд, в близост до площад Ал-Масри, ул. Ал-Джумрук Ал-Кадим около бежанския лагер Ан-Назихин. Сражения са водени и в населения пункт Ал-Ядуда, западно от Дараа. Бунтовниците са обстрелвали населения пункт Ебта.
Провинция Сувейда
На населението в гр. Шакка са предадени 1,9 тона хуманитарни помощи.
Провинция Ракка
Самолети на коалицията са унищожили 7 тактически групи, 5 укрепени позиции, три автомобила, два моста и една артилерийска батарея в гр. Айн Иса. Удари са нанасяни и по 3 маршрута за снабдяване на ИД.

Публикувано на 9 Ноември 2016 в 14:54 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас