Ситуацията в Сирия към 07.11.2016 г.

От Кремъл напомниха (07.11), че възобновяването на бойните полети на ВКС над страната и частност Алепо ще зависи от действията, които ще предприемат бунтовниците в бъдеще.

„Хуманитарната пауза има само временен характер“ заяви прессекретаря на руския държавен глава Димитър Песков.

Населените пунктове присъединили се към процеса на примирие в Сирия вече са 904.

Турция и САЩ са съгласували съвместен план за освобождение на гр. Ракка от бойците на терористичната групировка „Ислямска държава“. Това стана ясно от изявление на председателя на обединения комитет на началниците на генералните щабове на ВС на САЩ генерал Джозеф Дънфорд.

По инициатива на Кайро министърът на външните работи на Русия е провел телефонен разговор със своя египетски колега Самех Шукри. Обсъдени са били ситуацията в Сирия и проблемите, които трябва да бъдат разрешени за да се урегулира кризата в страната, включително сътрудничеството на Русия и Египет в Съвета за сигурност на ООН.

В резултат на обстрел от страна на бунтовническите сили в столицата Дамаск са ранени 7 души. На територията на Дейр-ез-Зор се водят ожесточени боеве между правителствените сили и терористите от Ислямска държава (ИД).

Провинция Дамаск

Бойци на опозиционните сили са използвали касетъчни боеприпаси при обстрел на жилищни квартали в гр. Джобар в Източна Гута. В резултат на атаката са ранени 7 души. Това е първият случай, за които има данни, че опозицията е използвала касетъчни боеприпаси. В отговор сирийските ВВС са нанесли удари по укрепени позиции на бунтовниците. Терористичната групировка „Джейш ал-Ислам“ е обстрелвала лагер на палестинските сили „Ал-Уафидин“ в предградията на Дамск. В резултат са ранени 9 мирни граждани.

След обстрел от страна на опозиционните формирования в кв. „Меззе-86“ и кв. „Шейх-Саад“ са ранени 7 души.

Провинция Алепо

В рамките на операцията „Щитът на Ефрат“ Свободната сирийска армия (ССА) е превзела 4 села (Тел Баттал, Шейх Джарах, Шубаиран и Тел Джарджи) контролирани по-рано от ИД. Под натиска на ССА бойците на ИД са напуснали централната част на провинцията.

В района „Шериа-Фейсал“ на гр. Алепо са предадени на населението около 1 тон хуманитарни помощи.

Бунтовнически формирования присъединили се по-рано към процеса на примирие са обстреляли с РСЗО и миномети населения пункт Азизи и кв. „Хай-ел-Антари“ в гр. Алепо. Други опозиционни формирования са водели огън по кварталите „3000“, „1070“, „Ал-Майдам“, „Рамус“, „Ариан“, Аз-Захра, Бинямин, Ел-Машарка, военната академия Ел-Асад, търговския комплекс „Кастело“ и района на бившето военно училище.

Правителствените сили „Tiger Forces“ продължават настъплението си в югозападната част на гр. Алепо в направление „Тал Ракхам“ и кв. „1070“.

Сражения между правителствените ВС и групировката „Джейш ал-Фатх“ са водени в района на възвишенията Ал-Рахм в западната част на провинцията. Части на ИД са унищожили противотанков комплекс в района на кв. Ново Алепо.

Силите на ИД са успели да превземат 3 населени пункта в северната част на провинцията, контролирани по-рано от ССА. В резултат на действията на ИД про-турските сили са изтласкани на 15 км от гр. Ал Баб.

Провинция Латакия

Въоръжени формирования присъединили се по-рано към режима на примирие са обстрелвали населения пункт Айн-Слейма и позиции на правителствените войски в гр. Абу-Али.

Според източник от опозицията, сирийската армия е обстрелвала с РСЗО опорен пункт на бунтовниците в село Обиан в провинция Латакия.

Провинция Хомс

Терористите от ИД са обстрелвали жилищни квартали на населения пункт Джуб ал-Джаррах, източно от гр. Хомс, има ранени мирни жители.

Бойци на въоръжената сирийска опозиция съгласили се по-рано с условията на примирието, разположени в населения пункт Ал-Ваер до гр. Хомс са атакували съседните райони на града. В отговор артилерията на правителствената армия са нанесли удар по позициите на бунтовниците.

Руските ВКС са атакували позиции на ИД в околностите на гр. Палмира, а сирийските ВВС са нанесли удари по позиции на бунтовниците в северозападната част на провинцията. В населения пункт Акраб са унищожени няколко десетки бойци на ИД.

Провинция Дейр-ез-Зор

Сирийската армия успешно е отразила нападение срещу свои позиции в района на възвишението Ал-Равда в западната част на провинцията. Ожесточени боеве между 104-та въздушнодесантна бригада на Републиканската гвардия и ИД се водят в гр. Джафра, кв. „Панорама“ и в района на военното летище. През целия ден сирийските ВВС са оказвали поддръжка на правителствените сухопътни части и са атакували маршрут за снабдяване на ИД в района на гр. Абу Камал.

Провинция Дараа

Сирийските ВВС са нанесли серия от удари по опорен пункт на бунтовниците, в гр. Ибтаа.

Провинция Идлиб

Правителствените ВВС са атакували позиции на ССА, разположени в околностите на село Ал-Талхия, намиращо се в близост до гр. Идлиб.

Провинция Ракка

Бойци на ИД са унищожили конвой от шест автомобила на Кюрдската работническа партия източно от с. Айн Иса.

ВВС на международната коалиция са атакували района Ал-Сафса в гр. Ракка. В резултат 4 мирни жители са били ранени. В района на гр. Айн Иса самолетите на съюзниците са унищожили 12 тактически групи, 6 укрепени позиции, 5 автомобила, две коли бомби и свързочен възел на ИД.

Бунтовнически сили на сформирания по рано тази седмица „Оперативен щаб на северна Хана“ са предприели контраатака срещу позициите на сирийските ВС в района на с. Сауран и са си възвърнали контрола над височината Тел-Сирия, училището „Башир“ и пътния възел „Лахъя“.

Провинция Хама

В района на Ал-Залакия и около с. Мааркаб правителствените войски са нанесли няколко ракетни удара по позиции на опозиционните формирования, като са унищожени техен конвой, няколко танка Т-72 и Т-62, бронирани машини и транспортни средства, пленен е един танк Т-62.

Бойци на ССА са обстрелвали с РСЗО „Град“ позиции на правителствената армия в района на гр. Суран.

Провинция Ес-Сувейда

Руската армия е доставила хуманитарна помощ за местното население в с. Шака, североизточно от гр. Сувейда.

Провинция Кунейтра

Ислямистите са обстрелвали с миномети с. Хадар в покрайнините на гр. Кунейтра. Унищожени са няколко жилищни постройки и има ранени мирни жители.

Публикувано на 8 Ноември 2016 в 16:48 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас