Ситуацията в Сирия към 06.11.2016 г.

Официалният представител на МО на Русия Игор Конашенко е заявил, че Русия е доставила в гр. Алепо повече от 100 тона продукти от първа необходимост. Сирийския лидер Башар Асад е заявил, че действията на Русия по разрешаване на кризата в Сирия се основават на международното право и Москва не се стреми да се меси във вътрешните работи на страната.
Бунтовниците за денонощието са обстреляли 37 пъти различни градове в страната в провинция Дамаск – 16, в Алепо – 15, в Ел-Кунейтра – 2, в Дараа – 2, Латакия – 1 и Хама – 1.
Руските ВКС и ВВС на Сирия за изминалото денонощие не са провеждали въздушни удари.
Въоръжени отряди на сирийската опозиция и кюрдските сили са започнали настъпление в Ракка. СДС в съюз с кюрдските сили, поддържани от САЩ, са създали център за координация на действията си със силите на международната коалиция.
Снимачна група на RT е успяла да заснеме американски войници в предградията на Ракка. Кореспондент на телевизионния канал съобщава, че в населения пункт Айн Иса недалеч от Ракка са забелязани десетки американски войници със специализирана техника. Те участват в бойните действия съвместно с отрядите на СДС.
Провинция Алепо
Опозицията е обстрелвала с минохвъргачки в гр. Ел-Машарка. Бунтовнически части са обстреляли с РСЗО, миномети и стрелково оръжие кварталите на гр. Алепо „Аз-Захра“, „1070“, „Сулейман-Халяби“, „Бинямин“, „3000“, „Хай-ел-Ансари, военната академия, търговския център „Кастело“ и района на бившето военно училище.
Продължават да работят пунктовете за топла храна в района за напускащите града мирни жители.
Специалните сили на правителствените ВС напредват в посока на Тел-мути, а „Tiger forces“ настъпват в кв. „1070“ и височината Ал-Мутха. Сирийските ВВС от своя страна са атакували позиции на бунтовниците в кв. „1070“, училището „Ал-Хикма“, района Ал-Ришлин, Хан ал-Ассал и височината Ал-Мутха.
Под пълен контрол на правителствените сили се намира територията на Пехотното училище. Това е станало след постигнато споразумение между правителството и командването на кюрдските СДС. В замяна СДС ще получат контрола над стратегическия гр. Ал-Баб, но в случай че успеят да го превземат преди правителствените части. Турските сили се намират на около 12 км от Ал-Баб.
Самолети на международната коалиция са унищожили в гр. Мара седем тактически групи, три машини, артилерийски установки и позиции на ИД.
Провинция Латакия
Бунтовнически формирования присъединили се по-рано към процеса на примирие са обстреляли с РСЗО и миномети гр. Абу-Али.
Провинция Хама
Бунтовниците са обстреляли населения пункт Маардес. Групировките „Джейш-ал-Изза, Джейш ан-Наср“, „Файлак-аш-Шам“, „Абнаа-аш-Шам“ и „Лива Умар“ са сформирали съвместен оперативен център за отразяване на настъплението на проправителствените сили в северната част на провинцията.
Провинция Дамаск
В болницата Ал-Асад Ал-Джами са доставени 200 кг хуманитарни помощи. Бунтовнически формирования са обстрелвали населените пунктове Блелие, Хараста, Джобар, Хауш-Насри, и възвишението 612, планината Телл-Каукаб и лагера Ел-Вафидин. В резултат на обстрела срещу болницата „Тишрин“ са ранени 13 души.
След провала на преговорите за сдаване на гр. Хан-аш-Шейх, правителствените сили са възобновили операцията си в града намиращ се в Западна Гута. От бунтовници са прочистени населените пунктове Дирхабия и Ал-Бувейда, а също така територията на военните части за ПВО.
Провинция Дараа
В гр. Дараа продължават боевете в кварталите Ал-Баляд и на запад от бежанския лагер Ан-Назихин.
Провинция Хасака
В гр. Камишли са амнистирани 140 души в съответствие с указа на правителството от 2016 г.
Дейр-ез-Зор
Сирийските ВВС са атакували позиции на ИД западно от Дейр-ез-Зор, в района на пътния възел „Панорама“, където са унищожили колона автомобили и оперативно-команден център на терористите. Обстрелвани са позиции на ИД и в административния център на гр Дейз-ез-Зор в кв. Ал-Канамат.
Провинция Ракка
СДС са превзели 5 населени пункта, контролирани от Ислямска държава в северната част на провинцията. Отряди на СДС подържани от САЩ са завзели населените пунктове Вахид, Умм Сафа, Васита, Харан и Джура и са напреднали на 11 км във вражеската територия.
Авиацията на международната коалиция е унищожила 5 тактически единици, транспортни средства и укрепени позиции на ИД в гр. Айн Иса, а в гр. Ракка е унищожена инсталация за преработка на нефт използвана от терористите.

Публикувано на 7 Ноември 2016 в 16:44 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас