Ситуацията в Сирия към 05.11.2016 г.

Сирийската армия провежда масирана атака за освобождаване от джихадистите на различни райoни на страната.
На 05.11 на територията на всички сирийски провинции продължават бойните действия. Правителствените войски подготвят окончателното щурмуване на главните укрепени позиции на отбраната на бунтовниците около Дамаск.
Броят на населените пунктове присъединили се към режима на примирие в Сирия е нараснал на 893.
Провинция Дамаск
След неуспешните преговори с командирите на „Джебхат Фатх аш-Шам“ за доброволното предаване на гр. Хан ал-Шейх сирийската армия е взела решение окончателно да прогони ислямистите от града. Армията се готви за решителна операция за освобождаване на населения пункт. Някой от отрядите на бунтовниците се опитват с контраатаки да попречат на нападението. На 05.11 контраатаката на бунтовниците се е провалила и те са претърпели големи загуби в жива сила и техника.
Сирийските ВС все повече се приближават до главната укрепена позиция на джихадистите в гр. Дума. След като армията превзе ключовите височини Тал-Курди и Тал ал-Саван и укрепи своите позиции в района късно през нощта на 05.11 е превзела и няколко квартала в близост до затвора в населения пункт Ал-Рейхан. Правителствените сили водят артилерийски обстрел по позициите на ИД в района на гр. Ал-Кубан.
Сили на ССА са превзели опорни пунктове на ИД на източните склонове на планината Каламун в североизточната част на провинцията.
Провинция Дараа
В югозападните части на провинцията, близо до границата с Йордания, сирийските ВС в хода на успешно настъпление са унищожили отряд на групировката „Джебхат Фатх аш-Шам“. След този успех на практика южните части на провинцията напълно е прочистена от бойците на бунтовниците.
Провинция Ракка
Сирийските ВВС са унищожили колона на Бунтовниците превозваща петрол в южната част на провинция Ракка.
В района на гр. Ал-Хейш северно от гр. Ракка се водят бойни действия между отряди на „Сирийските демократични сили” (СДС) и части на ИД, а самолети на международната коалиция са атакували позициите на СДС.
В населения пункт Айн-Исса намиращ се в северната част на провинцията са предислоцирани отряди на СДС, които на по-късен етап ще се присъединят към настъпателната операция за освобождаване на гр. Ракка.
Провинция Хама
Сирийското командване е опровергало информацията, че групировката „Джейш ал-Фатх“ е поела контрола над ключов път водещ към провинция Алепо. Според правителството маршрутът за снабдяване Итрия – Ханассер все още е под контрола на сирийските ВС.
Правителствените части водят контра настъпателни действия в южната част на гр. Мурек северно от гр. Хама. Междувременно сирийските ВВС са атакували позиции на бунтовниците в населения пункт Кафр Зита, където е унищожен важен пункт за управление на джихадистите в региона.
Провинция Алепо
Според съобщението на някои медии бунтовниците са претърпели големи загуби в хода на операцията – няколкостотин бойци, включително няколко полеви командири.
Части на правителствените ВС са отразили няколко атаки на противника в района на пехотната академия в гр. Алепо. Джихадистите са били принудени да отстъпят след като са понесли значителни загуби.
Провинция Идлиб
В провинция Идлиб действията на правителствената армия са се ограничавали до полети на ВВС. Авиацията е нанесла удари по позициите на „Джебхат Фатх аш-Шам“, „Ахрар аш-Шам“ и „Джунд ал-Акса“ в населения пункт Ал-Хиш. В хода на нападенията са ликвидирани десетки бойци и транспортна техника с монтирани големокалибрени картечници доставени по-рано от Саудитска Арабия.

Публикувано на 5 Ноември 2016 в 16:42 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас