Ситуацията в Сирия към 03.11.2016 г.

Президентът на Русия в хода на оператино заседание на Съвета за сигурност е обсъдил ситуацията в Сирия, в това число и провеждането на още една хуманитарна пауза на въздушните удари на сирийска територия.
От МО на Русия официално са опровергали информацията за смъртта на руски военнослужещи в провинция Хомс. Според тях хеликоптер на ВКС е извършил принудително кацане изпълнявайки планова доставка на хуманитарна помощ в един от населените пунктове, намиращ се на 40 км северозападно от Палмира. Екипажът на машината не е пострадал и е бил прибран от спасителен хеликоптер в авиобазата Хамейми.
Броят на присъединилите се към примирието населени места се увеличил и те вече са 884, но броят на въоръжените формирования декларирали подкрепата си за условията на примирието все още е 69.
За денонощието в Сирия са установени 39 случая на обстрел от страна на незаконни въоръжени формирования – в провинция Дамаск те са били 16, в Алепо 15, Дараа 6, Латакия 1 и Хама 1. Руските ВКС и ВВС на Сирия не са нанасяли удари. Според официалния представител на МВнР на Русия Мария Захарова бунтовниците са използвали хуманитарната пауза за попълването на запасите си и за предислоциране на нови бойци към линията на бойните действия.
На среща между представителите на военните ведомства на Русия и САЩ са обсъдили осигуряването на сигурността на самолетите участващи в операцията в Сирия.
Патрулен самолет на ВМС на САЩ P-8A с борден номер 168859 е извършил разузнавателен полет в близост до пункта за техническа поддръжка на ВМС на Русия в сирийското пристанище Тартус. Самолетът е излетял от базата Сигонела в Сицилия и дълго време е кръжал на около 60 км от сирийския бряг в района на Тартус.
Провинция Алепо
Въоръжени формирования, заявили вече съпричастността си към мирния процес в страната са обстреляли квартала Ел-Машарка в гр. Алепо.
Бунтовнически формирования са обстрелвали с миномети и установки РСЗО собствено производство позициите на друга терористична организация в районите на населените места Ансар, Шурфа, кварталите Ал-Майдам, Хай-ел-Ансар, Хамдания-4, 1070, Бинямин, Ариан, 3000, военната академия Ал-Асад, КПП 1 по пътя „Кастело“ и района на военното училище.
За напускащите мирни жители гр. Алепо са осигурени пунктове за топла храна и предмети от първа необходимост.
Бунтовниците в гр. Алепо са открили огън по студенти от филологическия факултет, един човек е убит и над десет са ранени.От централната болница на града са съобщили, че в югозападната част на града бунтовническите сили са използвали снаряди с отровен газ. Били са обстреляни районите Мусайбин, Минян и Ново Алепо. Група военни експерти от Научния център за ЯХБЗ на ВС на Русия е пристигнала в Европа за изпълнение на специални задачи по събиране на проби в района на използване на химическо оръжие.
Заявеното по-рано от страна на Свободната сирийска армия (ССА) настъпление се е провалило, те не са успели да отблъснат правителствените част от нито от една от заетите от тях позиции.
След 4 последователни атаки с терористи-самоубийци с пълни с взрив автомобили и мощна артилерийска подготовка бунтовниците са атакували позициите на правителствените сили в районите на кварталите 3000, 1070, Ново Алепо и Военната академия Ал-Асад. Правителствените танкове са унищожили поне един от заминираните автомобили, а ВКС на Русия и сирийските ВВС са нанасяли удари по позициите на противника. Отрядите Лива Ал-Кудс са прехвърлили значителни резерви в западната част на града.
В района на Минян боевете продължават. Бунтовници обстрелват транспортните средства движещи се по пътя Алепо-Ханассер и регулярно нападат линиите за комуникация на ССА в Алепо.
Идлиб
БЛА на САЩ за пръв път са нанесли удари по части на „Джебхат Фатх ал-Шам“, атакувайки автомобил с командири на групировката на пътя между Салкин и Кафр Тахарим.
Авиацията на западната коалиция е унищожила две тактически групи, 5 автомобила и две бронирани машини на терористичната групировка „Ислямска държава” (ИД) в района на гр. Идлиб.
В Латакия въоръжени формирования, заявили по-рано че подкрепят прекратяването на бойните действия са обстреляли населения пункт Бейт-Зиван.
Хама
Бунтовниците са обстрелвали населения пункт Суран.
Водят се боеве в населените пунктове Тибат Ал-Имам, Ал-Бувейда, Тел Ал-Ментар, Вади Ал-Башаер, Тбарат Ад-Дияб, Тел-Хувейр, Ал-Масасна и Аз-Залякия.
ВВС на Сирия е атакувал бунтовнически позиции в населените пунктове Тел Ал-Ментар, Тибат Ал-Имам, Ал-Латамна, Кафр-Зейта, Латмин, Ал-Масасна, Мааркаба, Атшан, Клейб Ат-Тор и северно от Маан. Подразделения на правителствените ВС са прочистили от бунтовници няколко километра от територията около шосе М5 от гр. Суран до гр. Морека. Завзели са височина ал-Захра ал-Алия и населения пункт Ал-Бувейда. Настъплението на проправителствените сили е било предвождано от части на специалните сили „Тигър“ и е подържано от части на 11-та дивизия, а също и от отрядите „Щитът на Каламун“.
Хомс
Проведени са три хуманитарна операции в гр. Хомс, в хода на които са раздавани на местните помощи. Те са раздавани в болницата в района Ал-Хармат, в болницата „Ал-Бассел“ в Карм-ел-Лоз, във филиала на болницата „Ал Басел“ в Ал-Захара.
Водени са сражения в района на пътя Джуб Ад-Джаррах.
Дамаск
Бунтовнически формирования с танкове и миномети са обстреляли населените пунктове Блелие, Хараста, Джобар, Дума, Бала Ел-Кадима, фермите в Кусайр и височината 612, въпреки че по-рано са декларирали подкрепата си мирния процес в страната.
От други групировки са обстрелвани населените пунктове Арбил, Хараста, Джобар, Бала Ел-Кадима, пътя в района на Ел-Каса и лагера Ел-Вафидин.
В Западната част на Гута 4-та механизирана и 7-ма танкова дивизия са разширили зоната си на контрол северно от Хан Аш-Ших и към момента селото е напълно обкръжено.
В Източната част на Гута в Джобар 105-та бригада на Републиканската гвардия е унищожила тунел на групировката „Джейш Ал-Ислам“.
В провинция Дараа бунтовниците са обстреляли населените пунктове Осман, Ел-Куния, Джаба и райони в планината Тел-Ел-Ходор.
Дейр-ез-Зор
Според майор Хасан Мохаммад, командир на гарнизона на сирийските ВС в провинцията на територията на Сирия влизат бойци на ИД. Колона от 30 лекотоварни автомобила с бойци на терористичната групировка са пристигнали в гр. Ал-Маядин (южно от гр. Дейр-ез-Зор). Повечето от бойците на са от арабски произход и сред тях преобладават узбеки, европейци и жители на Северен Кавказ.
В Дейр-ез-Зор въздушнодесантна бригада на Републиканската гвардия и 17-та резервна дивизия на ВС на Сирия провеждат всеобща мобилизация, в това число и сред представителите на племето Ал-Шайтат.
Отразена е атака на сили на ИД срещу военното летище в града и в района Ал-Синаа.
ВВС на Сирия са нанесли няколко удара по части на ИД, а самолети на западната коалиция са унищожили петролен кладенец и танкер за превоз на нефт използвани от терористите.
В Ракка авиацията на западната коалиция е унищожила тактическа група и транспортни средства на ИД.

 

Публикувано на 4 Ноември 2016 в 08:18 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас