Ситуацията в Сирия към 02.11.2016 г.


Боевете в Алепо продължават, а в околностите на Дамаск правителствените сили прочистват новозавзетите райони от ислямистите. В Хомс в резултат на нанесените авиоудари е спрян поредения опит на бунтовниците да пробият отбраната на проправителствените части.
Провинция Алепо
Северната част на Алепо

Сили на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) са нанесли контраудар по протурските отряди участващи в операцията „Щитът на Ефрат“, в района южно от Ахтарин.
През изминалия ден (02.11) в хода на настъплението си ИД са успели да превземат 6 села и да убият около 20 бойци на „умерената“ опозиция. В резултат на внезапното нападение на ИД бойците на „Свободната сирийска армия“ (ССА) и „Джабхат Ал-Шамия“ (Фронта на Леванта) са били принудени да напуснат населените пунктове Дувейр Хава, Аш Шудуд, Ал-Ваш, Кар Калбинск, Ак Бурхан, Ал Баруза, Талатина и Талтана.
В момента ИД, съсредоточават усилията в северната част на Алепо, където водят бойни действия на 2 фронта. От запад са притиснати от протурските бунтовници, а от юг от кюрдските отряди на „Сирийските демократични сили“ (СДС). Протурските бойци и СДС се стремят да вземат контрола над гр. Ал-Баб, които се явява ключов в северната част на провинцията.
Град Алепо
Жителите на източните квартали на Алепо се намират в сложна ситуация. Бунтовниците са ги лишили от възможност да се спасят от сраженията и не разрешават на никой да напуска обсадения град. За напускането на града ислямистите искат по 150 хил. сирийски лири (около 300 долара).
Междувременно президентът на Руската Федерация е заповядал нова „хуманитарна пауза“ на авиоударите над Алепо. Въпреки обявеното прекратяване на авиоударите самолети от състава на сирийските ВВС са нанесли бомбени удари по позиции на джихадистите в северо-западната част на града. Това е било наложено от усложнената обстановка в района на кварталите Ал-Захра, Дарет Абд Рабо. Освен това отделни авиоудари са извършвани и в кварталите Минян и Ал-Асад.
Сили на „Суккър ас-Сахра“ (Ястребите на пустинята) съвместно с части на Хизбулла успешно настъпват в Минян, а в Ал-Асад продължава масирания артилерийски обстрел по позициите на „Джейш Ал-Фатх“ с цел да не могат джихадистите да прехвърлят нови сили на този участък.
На бригадите „Tiger Forces“ е поставена задача да отблъснат джихадистите от западните и южните предградия на града. Техните действия ще бъдат подкрепяни от елитното подразделение Ястребите на пустинята, което през изминалите дни беше предислоцирано в Алепо. Подразделението разполага и с танкове т-90, които вече успешно подавят огневите точки на противника.
Провинция Дамаск
В района на Хараста правителствените войски са установили голям тунел прокопан от бунтовниците, които е използван за снабдяване с провизии и за извършване на нападения. След като тунелът е бил обследван е заминиран и при следващото преминаване на бунтовниците е бил взривен.
Провинция Латакия
Местни източници съобщават, че на пристанище Тартус е пристигнала група египетски офицери. Те са били съпровождани от руски военни, които са ги запознали с методите, използвани от сирийската армия за борба против ИД. Очаква се ВС на Египет скоро да се включат в борбата против ИД. Мисията на египетските офицери е била засекретена и тяхното пристигане не е било отразено в медиите.
Провинция Хомс. Източната част на Хомс
Сирийската авиация е възобновила (02.11) полетите си в района в източната част на провинцията. В резултат са локализирани няколко бази на антиправителствените сили. Нанесени са авиоудари по лагери на ИД в населените пунктове Хувайсис, Ал-Тиба, Араке и Ад-Сукхана и са унищожени няколко десетки бойци и много техника.Полетите също така са оказали решаваща подкрепа за настъпващите правителствени части в района на Ал-Шаер, а също така са изиграли съществена роля против нападение над нефтеното находище Ал-Маер.
Северната част на Хомс
В северната част на провинцията правителствените части също са преминали към активни бойни действия. Атакували са позиции на групировката „Фатх ал-Шам“ в околностите на селата Ал-Саан ал-Асвад ал-Кантоу, Тал Абу Санасел и в района на Ал-Дейк и фермите Ал-Захир. Сирийската армия е унищожила и две бази на бунтовниците, раположени близо до Ал-Заафарание.
Провинция Дараа
В северната част на провинцията ислямистката коалиция, състояща се от части на групировките „Ал-Мухаджирин“, „Ал-Ансар“, „ан-Нусра“, „Фалоуджет Хоран“, „Джейш ал-Ярмую“, „Баит ал-Маядес“, „Лива ал-Карама“, „Муяхиди Хоран“, „Ал-Лива ал-Радеа“, „Ахара Нава“, „Ал-Мутаз Балла“ и Джунд ал-Малахем“, е извършила атака срещу позициите на ВС на Сирия. В хода на сражението бунтовниците са претърпели големи загуби (около 90 души, 4 автомобила и 16 разузнавателни БЛА).
Според някои източници ранени джихадисти са били евакуирани на територията на Израел където е продължило тяхното лечение, а при нападенията си част от бунтовническите формирования използват разузнавателна информация предоставяна им от израелските специални служби.

Публикувано на 2 Ноември 2016 в 08:35 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас