Ситуацията в Сирия към 01.11.2016 г.

Обстановката в Сирия, както и до сега остава напрегната. В северната част на страната продължават сблъсъците между протурските формирования и кюрдските бунтовнци.
В района на Алепо настъплението на ислямистките сили се забавя. В района на гр. Дамаск правителствените войски са постигнали поредна победа, а в гр. Дараа са отблъснали атаките на антиправителствените сили, като противника е претърпял големи загуби.
Провинция Алепо
Северната част на Алепо

Операцията „Щит на Ефрат“, провеждана под егидата на турската армия забавя своя ход. За това са допринесли действията на формированията на „Сирийските демократични сили“ (СДС).
Отрядите на СДС и влизащите в тях части на Кюрдските сили за самоотбрана (КСС) частично са завзели гр. Ал-Баб. Вчера кюрдските отряди са превзели няколко села северно от Алепо и са прогонили от там формированията на „Дебхат ан-Шамия“ (Фронта на Леванта).
На свой ред сирийската армия също е активизирала своите действия в северната част на Алепо, освобождавайки неголеми села в близост до стратегически важния район „Шейх Наджар“. Командването на сирийските ВС координира своите действия със СДС, което е затруднило действията на турските сили, стремящи се да изтласкат кюрдските формирования от северна Сирия.
Очаква се в близките седмици отрядите на СДС и Кюрдските сили за сигурност (КСС) да достигнат западните покрайнини на Ал-Баб. Това може да предизвика пълномащабна операция на турските ВС с цел да намалят кюрдското влияние в региона.
Западната част на Алепо
Подразделенията на ВС на Сирия, Хизбулла и иракски доброволци не само продължават да отразяват системните нападения на „Джейш ал-Фатх“ в западната част на провинцията, но и самите те нанасят контраудари, освобождавайки по рано завзети територии. В хода на тези контраатаки са освободени части от кварталите Минян и Ал-Асад.
Силите на „Tiger Forces“ са освободили повече от половината на кв. Минян и под контрола на опозицията са останали само западната част.
Югозападната част на Алепо
Сраженията в югозападната част на гр. Алепо в кварталите 1070 и 3000 продължават. В квартал 1070 бойците на „Джейш ал-Фатх“ няколкократно са опитвали да пробият отбраната на бойците на „Хизбулла“ и формированията на иракските доброволци от „Харакат ан-Нуджаб“ и са укрепили своите позиции.
В кв. 3000 положението също е тежко. Командването на „Армията на завоеванието“ с цената на много загуби непрекъснато атакува квартала и позициите на сирийските ВС в района на Военната академия и кв. Ал-Асад.
Групировката „Джейш ал-Фатх“ понася тежки загуби, а според местни източници много от убитите са наемници от Чечения, Китай (провинция Синдзян), Саудитска Арабия и Узбекистан.
На 01.11 в гр. Алепо сирийската армия е предислоцирала бригадата „Ястребите на пустинята“ и е забелязана голяма колона бронирана техника. Това е показателно за желанието на сирийските ВС да усилят своята групировка в района, като изпратят едни от най елитните си формирования там оборудвани с най-новата руска техника (танк Т-90).
Провинция Дамаск
Източната част на Гута

В събота правителствените войски от две страни са атакували позициите на ислямистите в района на Тал-Курди. Армията е успяла да превземе фермите Телл-Савван и да прекъсне шосето използвано от бунтовниците за снабдяване. В тази атака са убити повече от 20 бунтовници от групировката „Джейш ал-Ислам“.
На следващия ден подразделения на 105-та бригадна републиканската гвардия е превзела няколко участъка с обработваеми земи и е пробила и последната линия на отбраната на бунтовниците. В резултат ислямистите са били принудени да напуснат Тал-Курди.
В Западната част на Гута положението на ислямистките сили е още по сложно. Правителствените войски са успели да освободят редица участъци около превзетата по-рано база за ПВО. Армията е успяла напълно да блокира гр. Хан аш-Шам.
Артилерията на сирийските ВС е нанесла големи загуби на формирования на противника „Джейш ал-Ислам“ в района на гр. Друша, където бунтовниците са се опитали да закрепят позициите си и да устроят укрепен пункт.
Провинция Хама
В източната част на провинцията под заплаха се намира линията за снабдяване на правителствените сили в гр. Саламия. Части на ВС на Сирия в района на Вади Ал-Азиб е изненадала голяма група бойци на ИД в момент когато е обстрелвала транспортна колона движеща се по пътя Ас-Саббура – Асрия. В резултат голяма част от бойците на ИД са били убити и са унищожили цялото им големокалибрено въоръжение.
Провинция Дераа
В неделя бойци на „Джабхат Фатах ал-Шам“ (ан-Нусра) са предприели пореден опит за превземат териториите на бившата военна база, разположена в гр. Ибта. Сирийското разузнаване е разкрило замисъла на бунтовниците и е организирало засада на пътя им. След като основните части на джихадистите са били въвлечени в сражение, разузнавателна група въоръжена с ПТРК е унищожила голяма част от бронираната техника на противника и до голяма степен е решила изхода на битката.В резултат са били убити 69 бойци на „Джабхат Фатах ал-Шам“ и са унищожени голям брой бойни бронирани машини.

Публикувано на 2 Ноември 2016 в 08:33 часа от
Христо Иванов


Ключови думи:Сирия, война, Алепо, бойни действия, руски въоръжени сили, ход на бойните действия

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас