Сирийското правителство: Европа е виновна за много стратегически грешки

В понеделник (14.03) Русия изненада международната общност със съобщението за започването на частично изтегляне на войски си от Сирия. Руските въоръжени сили осигуряваха военна подкрепа на базираното в Дамаск правителство на президента Башар ал-Асад. Властите в Москва заявиха, че изтеглянето се прави с цел започване отново на сирийските мирни преговори в Женева, с което Русия е постигнала набелязаните си цели.

Анализатори смятат, че руската интервенция е наклонила везните в полза на управлението на Асад. Интервю на Евронюз с постоянния представител на Сирийската арабска държава в ООН Башар ал-Джаафари. Каква точно е разликата в новите мирни преговори и дали ще сложат край на конфликта, продължил повече от 5 години?

- Преди мирните преговори опозицията искаше преходен период и отстраняване на президента Башар ал-Асад, дали тези изисквания ще доведат до провал на преговорите?

- Когато говорите за опозиция дали те представляват цялата опозиция? Когато опозицията тръгне заедно и постави своите изисквания тогава ние що можем да ги приемем. Всичките опозиционни групи не поставят тези искания. Трябва да се договорят условията преди преговорите да унищожат възможността за диалог и да доведат до провал. На второ място техните искания идват от Запада, защото искането за напускане на президента Асад идва отвън.

- Вие казвате, че опозиционните искания идват отвън, може ли да бъдете по конкретен, от къде по-точно?

- Нашата държава е за сирийците, нито аз, нито някой друг има право да подарява части от страната на друга държава. Има някои, които играят турската игра и искат изключителна зона на север. Те играят по играта на турците. Мюсюлмански братя играят същата игра само, че те играят за Катар. Ние заявихме това и повтаряхме многократно от началото на кризата. Заявихме, че има външна намеса във вътрешните работи на Сирия. Последните събития потвърдиха нашите думи за всички онези които се съмняваха. Днес има доклади от Съвета за сигурност за това, приети единодушно, с други думи Великобритания, САЩ, Франция и тези страни, които се въртят в тяхната орбита. Има и други доклади от СС, които потвърждават че има трафик на оръжия през йорданската и турска граница. Също така има и контрабанда на оръжия от Либия през Ливан. Днес, има доказателство относно проблемите в Сирия, потвърждаващи без съмнение, че има тероризъм, който идва отвън и се финансира извън страната, което прави влизането в Сирия по-лесно.

Можехме ли да отчетем хилядите чеченци, биещи се в редовете на Даеш и ал-Нусра като патриотична опозиция или умерена такава? Но те са чужденци! Чужди наемници! Мръсни долари купени от страните в Залива за да разрушат Сирия! Има 80 000 наемници, биещи се на страната на Даеш и ал-Нусра.

-Кой стои зад опозицията или както я наричате вие „терористите”?

- Концепцията на такфири (обвиняването в вероотстъпничество) е пряко свързана с уахабизма и Саудитска Арабия. Те третират другите като престъпници. Това е причината, поради която обвиняваме страните от Залива за проливането на сирийска кръв. Това е защото те осигуряват финансирането на тази философия. Това е причината, поради която виждаме обезглавяване на хора. Философията на Даеш е уахабъзмът, рязането на ръце, крайници и глави с меч е уахабитска традиция в Саудитска Арабия. Тези групи са в списъка на терористичните организации, но въпреки това продължават да получават държавно финансиране. Не е тайна, че Турция финансира Даеш и подпомага движението на нейните хора в Сирия. Вече не е тайна и това, че Катар и Саудитска Арабия финансират фронта ал-Нусра. Те плащат сметката за обучение и въоръжаване. Не само Сирия твърди това, съветът за сигурност също се обедини около това.

- Как виждате бъдещето на сирийската криза?

- Ние сме горди от нашата национална независимост и отказваме външна намеса. Нашият единствен враг е Израел, не защото е Израел, а поради това че окупира арабските територии и нашата обичана родна земя Голанските възвишения.

- Как последните споразумения за прекратяване на огъня помагат за разпространението на хуманитарната помощ?

- Сирийското правителство осигурява 75% от хуманитарната помощ за сирийския народ. Всички конференции, проведени в Лондон, Рим и Париж са просто фасада, парите са за други неща, те не са там за да помогнат на сирийците в Сирия или на сирийските бежанци.

- Какво трябва да направи Европа по отношение на сирийската криза според вас?

- Първо трябва да спре да се меси в сирийските вътрешни работи. На второ място трябва да премахне санкциите, насочени срещу сирийския народ. На трето място трябва да отвори отново посолства в Дамаск за да бъде свидетел на случващото се от първа ръка, а не да разчита на информацията на опозиционните сили. Европа е виновна за много стратегически грешки.

 

Публикувано на 4 Април 2016 в 17:19 часа от
Теодор Савов


Ключови думи:Сирия, Башар ал-Джаафари, интервю, Европа

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас