Сирийски бежанци в Йордания

Към момента броят на регистрираните сирийски бежанци в Кралство Йордания е около 600 000 души. Пребиваващите на територията на страната, без да са отчетени като търсещи убежище, е значително по-голям. Общият брой на всички сирийски граждани превишава официалната статистика от 1 200 000 души. Регистрираните бежанци са настанени предимно в лагерите Заатари, Ирбид и този в столицата гр. Аман.

Противно на очакванията, влиянието, което сирийските бежанци упражняват върху местната икономика не е само негативно, но и положително. Във връзка с това, редица икономически сектори в сферата на услугите отчитат положителен ръст, поради увеличаващото се търсене на стоки и потреблението им. Въпреки това, сред местното йорданско население, се забелязва покачване на негативното отношение към търсещите убежище сирийци.

Мнението на местните е, че сирийците са причина за поскъпването на редица хранителни и битови стоки, горивата, цените на имотния пазар и липсата на работни места в градовете, които са в близост до центровете и в столицата на страната.

Позицията на местните йорданци не е безпочвена, тъй като в провинция Мафрак голяма част от трудово заетите са сирийци, които са склонни да извършват всякаква работа за възнаграждение, което не удовлетворява йорданците. По този начин новодошлите подбиват трудовия пазар в областта, като около 40℅ от трудещите се в тази провинция са сирийци. Поради лошите условия в лагерите, хиляди сирийски семейства са излезли на квартира, което е довело до действителен ръст в цените на имотите и предлагането на квартири в близост до лагерите.

Хуманитарните условия в лагерите Заатари и Ирбид са влошени. Въпреки усилията на международни и неправителствени организации, сирийските бежанци продължават да живеят в палатки и каравани. Настъпването на зимата и понижаването на температурите са една от основните причини за недоволство им, тъй като поради дъждовете се образува кал, която впоследствие замръзва. Отопление няма. В тези два лагера липсват основни хигиенни и хранителни стоки, както и лекарства. Пребиваващите там трябва да искат специално разрешение за напускане на лагера, което не винаги получават от охраняващите ги йорданци. По-стряскащото е, че са охранявани с бодлива тел, огради и огнестрелно оръжие. Сякаш са опасни животни, небягащи от война, а дошли да търсят и правят такава. Неформално са заплашвани, че за да получат статут на бежанци, не трябва да си търсят работа, за да не заемат работните места на местните.

Поради всичко, това едва ли е неочаквано, че голяма част от тях желаят да заминат в други страни, където да водят по-достоен начин на живот.

 

 

 

Публикувано на 4 Март 2017 в 10:42 часа от
Ферас Еид


Ключови думи:Йордания, Сирия, бежанска криза, бежански лагер, Заатари, Ирбид

0 Коментара
Добавете вашия коментар:

Име:
E-маил: (незадължително)
Емотикони: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Отписване

Свържете се с нас